Västmannabloggen

  • Om bloggen
  • Om Vårdförbundet
  • Vårdförbundetbloggen
Västmannabloggen

Västmannabloggen

Tacka med lön

5 mars, 2021 by Elisabeth Berglind Leave a Comment

Nu har pandemin haft sitt grepp över hela världen i över ett år. Pandemin har kastat ljus på våra medlemsgrupper och vi har stått i fokus på flera sätt under det gångna året.

Applåderna rungade initialt från allmänheten och artiklar skrevs i tidningar om oss – Hjältar i skyddsutrustning som står i frontlinjen mot detta virus. Hårt belastad sjukvård. Snabba omställningar och förflyttningar till verksamheter där vi behövdes som mest. Ombyggnationer och upprustningar för att kunna ta emot de patienter som drabbades hårt av denna pandemi. Hantering av ny teknologi, snabba beslut och nya riktlinjer att förhålla sig till hela tiden.

Alla hyllade och hyllar vårdpersonalen som gjort ett fantastiskt arbete med att ställa upp och ställa om.

Men till vilket pris? Vad har denna pandemi kostat oss som stått i stormens öga?

Inställda semestrar, övertidsberg, pressad och stressad arbetsmiljö och liten tid för återhämtning. Utbrändhet, sjukskrivningar, smittad på jobbet. Stress över att inte räcka till, stress över att inte finnas till, stress över att människor får lida och i värsta fall dö i ensamhet för att vi inte hinner. Vi har pressat oss lite till för att hinna, orka…bara lite till.

Vad kommer priset att bli för denna pandemi i slutändan för vårdpersonalen?

Det har kostat oss tid.

Tid att vara med sin familj. Tid att vila och återhämta sig. Tid att reflektera över det som man har varit med om hittills. Tid att bara vara utan att behöva oroa sig för att man kommer att bli uppringd och beordrad åter till sitt arbete. Att få vara bara ledig utan att behöva tänka på sitt arbete.

Vi lever också med vetskapen om att efter pandemin lugnat ner sig så finns det en enorm vårdskuld. Att börja beta av med alla inställda undersökningar, operationer och behandlingar – Alla människor som väntar på vård ska ha den vård som de behövt sedan länge.

Så kommer det då att finnas tid till återhämtning och vila? Kommer semestrar att beviljas? Kommer tyngden av arbetsmiljön att lätta? Kommer vårdpersonal att få den vila och återhämtning som vi behöver för att kunna ta tag i vårdskulden? Kommer löneutvecklingen att matcha den arbetsinsats som gjorts och görs under pågående pandemi?

Eller ska det som vanligt bara betas av med hjälp av övertid, beordra in personal och inställda ledigheter? Att vi ska fortsätta att ställa upp och uthärda de krav som arbetsgivaren ställer på oss utan att protestera. Ska vi fortsätta att ha en löneutveckling som hos många arbetsgivare är under industrimärket och som inte står i proportion till det arbete som vi utför och fortsätter att utföra? Dag ut och dag in, 24 timmar/dygn.

Vi gjorde det innan pandemin, under pandemin och vi kommer att göra det efter pandemin.

Pengar kan ju inte göra allt men det vore på sin plats nu att tacka oss med lön utifrån den belastning som vi haft under pandemin. För applåder kan vi inte betala räkningarna med.

Utöver en hållbar löneutveckling vill vi även ha återhämtning och vila. Det är dags för en prioritering av våra medlemsgrupper. Om arbetsgivaren vill att vårdpersonal ska kvarstanna i vården så behövs det en rejäl satsning på våra medlemsgrupper.

För utan oss stannar vården.

Elisabeth Berglind, specialistsjuksköterska, psykiatri

Filed Under: Okategoriserade

Det viktigaste vi har för att påverka, är vår egen röst

4 februari, 2021 by Jani´ Stjernström Leave a Comment

Ordförande har ordet

Det nya året startar med en pandemiutveckling som fortfarande kräver stora insatser av våra professioner.

Svårt sjuka patienter och massor med provtagningar som kräver vår närvaro, en allmän ökning av psykisk ohälsa bland medlemmarna, arbetsskadorna ökar på grund av Covidsmitta, många medlemmar har inte fått ut välbehövlig semester, övertiden hopar sig, långa arbetsdagar och minimal återhämtning med mera.

Lista kan göras lång på utmaningar och de enorma insatser som medlemmarna har genomfört, och som fortfarande pågår. Det visar också på vilken kunskap och kompetens Vårdförbundets medlemmar äger och hur viktiga vi är för både arbetsgivare och samhälle.

Det som också påverkar stort är den planering av vaccinering som ska genomföras och där sjuksköterskorna inom äldrevården är först ut att vaccinera. Just nu är det förseningar på grund av vaccinbrist, men vi ser att viljan att komma igång är hög och det finns ett fokus på snabb och säker vaccinering i hela länet.


Dessutom ska löneöversyn 2021 starta upp för kommuner och regioner. Alla våra medlemmar ska ha ett lönesamtal med sin närmsta chef, där grunden till ny lön ska diskuteras. Fokus ska ligga på kunskap, kompetens, lång yrkeserfarenhet samt särskild yrkesskicklighet i yrket.

Många av dessa utmaningar och hanteringar är kopplade till arbetsplatsen, därför är det väldigt viktigt att det finns eller utses lokalt förtroendevalda. En förtroendevald är den som har uppdraget att lyfta viktiga frågor, säkerställa bra hanteringsordning för arbetsmiljö, arbetstider, löneprocess med mera.

Det viktigaste vi har för att påverka, är vår egen röst. Den blir starkare när vi går samman och gemensamt lyfter våra krav till arbetsgivaren, vi ska påverka den som äger verksamheten. Arbetsgivaren är skyldig enligt lag att lyssna samt åtgärda fel och brister, våra förtroendevalda behöver vara alerta och ta diskussionen med arbetsgivaren. Vi har stöd i både lag och kollektivavtal, vi kräver bara det vi har rätt till!

Bjud in gärna in oss i styrelsen till ett samtal med er. Vi kan mötas via Teams eller annan digital mötesplats. Det finns även möjlighet till att vi kommer ut och möter upp på er arbetsplats, men då krävs Covidsäkrad lokal och under säkra former för oss alla.

Väl mött och ta hand om er.

Janí Stjernström, ordförande Vårdförbundet avdelning Västmanland

Filed Under: Styrelsen

Därför valde Vårdförbundet att fortsätta med löneavtalet HÖK 19 för medlemmar i kommun och region

28 december, 2020 by Jani´ Stjernström

Efter noggrann analys och utvärdering av det centrala kollektivavtalet HÖK 19 ser vi ett tydligt trendbrott på ett övergripande plan. Vi ser att prioritering av särskilt yrkesskickliga har skett och att lönespridningen har ökat. Arbetsgivarna i olika regioner och kommuner har bedömt omkring 20-25 procent av medlemmarna som särskilt yrkesskickliga och dessa personer har fått mer i lönepåslag än tidigare.  

“HÖKen” flyger vidare

Det här innebär förstås inte att det ser likadant ut i hela landet. På vissa håll har arbetsgivare gjort ett riktigt bra jobb och levererat påslag på upp till 8 000 kronor till särskilt yrkesskickliga. På andra håll har det funnits en ovilja hos arbetsgivare att både prata om och prioritera särskilt yrkesskickliga. Så får det naturligtvis inte gå till.   

Vi har därför kommit överens med våra motparter i avtalet, SKR, om förtydliganden kring tillämpningen av avtalet. Där står bland annat att arbetsgivaren och förtroendevald tillsammans ska följa upp hur arbetet för ökad lönespridning går och att prioritering av särskilt yrkesskickliga sker, så som det var tänkt i avtalet. För att underlätta det här arbetet kommer det att finnas stöd för att följa upp lönestatistik och ha en löpande dialog kring särskilt yrkesskickliga. Det ska inte gå att komma undan. Alla medlemmar ska ha möjlighet att göra lönekarriär i yrket över tid.  

Vi förlänger samarbetet kring möjlighet till utbildningsanställningar och ska dessutom undersöka möjligheten till specialistutbildning för barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Tillsammans med att kompetens- och karriärmodeller ska vara på plats i alla regioner senast december 2022 blir detta en viktig pusselbit för möjligheten att göra karriär i yrket och ha en löneutveckling som speglar det.  

Denna förlängning är även till för att ge avtalet en möjlighet att utvecklas och att arbetsgivaren på ett tydligt sätt kan prioritera arbetet i den lokala lönebildningen. Det är nu lokalt som mycket av det fortsatta arbetet måste göras. Vårdförbundet centralt och SKR kan ge ramar och verktyg, men det är arbetsgivaren lokalt som bär ett stort ansvar för att ge rätt förutsättningar. 

Eftersom kollektivavtalet HÖK 19 är ett centralt avtal måste det också utvärderas på central och övergripande nivå. När vi nu har gjort en sammanvägd bedömning ser vi att fördelarna med att arbeta vidare med HÖK 19 överväger nackdelarna. Med nya och tydligare skrivningar sätter vi större press på de arbetsgivare som inte har levt upp till avtalet. Nu är det upp till arbetsgivare att använda avtalets förutsättningar och politiker att ge ekonomiska medel för nödvändiga prioriteringar!  

Det lokala arbetet i Västmanland fortsätter med att påverka arbetsgivarna, 10 kommuner samt regionen, att satsa på löneutveckling för alla samt tydlig lönespridning och ökad möjlighet till lönekarriär. Styrelsen har valt att fortsätta med traditionell förhandling inom vissa verksamheter inom regionen samt vissa kommuner där vi ser att det behövs en extra samordning kring löneavtalet.

Under januari månad kommer vi att kontakta lokalt förtroendevalda om vilka som kommer att omfattas av traditionell förhandling.

Innan lönesamtalen med arbetsgivaren startar så läs igenom avtalet och samsynsdokumentet,  finns på Vårdförbunds webben, det beskriver hur avtalet är tänkt att fungera eller kontakta lokalt förtroendevald för stöd och hjälp.

Jani´ Stjernström ordförande Vårdförbundet avd Västmanland

Filed Under: Okategoriserade

Är vi osynliga?

13 december, 2020 by Beatrice Zeppenfelt

Det osynliga del 2

Ibland undrar jag. Hur mycket av det vi gör syns? Eller snarare hur mycket syns INTE? Hur mycket sliter vi utan att ens kunna ha något tydligt bevis med vad? Hur kan något så simpelt som att rädda människors liv kräva så mycket?? Hur många gånger till orkar vi bemötas med alla attityder 

”Vi står inför stora utmaningar och vi ska göra allt vi kan”

”Det kommer krävas mycket och vi ALLA måste samlas nu”

”Vi vet att ni kommer ställa upp i dessa svåra tider”

”Vi kan inte göra mer än vårt bästa”

”Men det är ju såhär verkligheten ser ut, vi måste alla hjälpas åt” 

”Jo jo jo men framförallt är vi ju här för patienterna”

”Det där är inte riktigt ditt ansvar”

”Ja men du har lite för mycket engagemang, det är inte riktigt bra för dig”

”Vad är det egentligen som är problemet”

Problemet är att jobba ihjäl sig för att rädda andra – utan att ens bli betrodd eller litad på. När orden man yttrar fördöms, när tankar man förmedlar förkastas, när känslor man känner ignoreras, när allt det vi ser så tydligt är osynligt för andra.

Idag är det Lucia. Jag vill vara Lucia. Den vita skruden, ingivelsen av lugn, inbringa hopp i svåra stunder, det vackra ljuset i mörkret, ett löfte om ljusare tider…. Precis som att jobba i vården! Fast det var inte hela sanningen. Lucia brändes på bål. Lågorna bet inte på henne. Därför torterades hon istället, för att sedan slutligen dödats av ett svärd. Det vill inte jag. Det var inte alls min dröm. Jag vill rädda människor. Hjälpa utan att behöva dö själv. Jag vill inte vara Lucia. Jag kommer inte bli Lucia, nej, jag kommer aldrig bli någon martyr. 

Jag vill att vi blir hörda

Jag vill att vi blir betrodda

Jag vill att vi blir förstådda

Jag vill att vi blir värderade

Jag vill att vi blir prisade 

Och det vi gör som inte syns får inte förbli osynligt

Filed Under: Okategoriserade

Det osynliga del 1

11 december, 2020 by Beatrice Zeppenfelt

Det som inte syns, men känns

När man jobbar inom vården gör man mycket som inte syns, men som känns. Under de åren jag jobbat kliniskt har jag plågats av det ibland dagligen. Har funnit tröst hos kollegor som också upplever det. Har som tur är mött patienter som förstår det; vissa av dem har på ett smärtsamt sätt verkligen fått uppleva det på riktigt. 

Allt det vi gör för patienterna, allt det vi gör som INTE SYNS. Allt det vi gör utanför vad som kan mätas, allt vi gör som KÄNNS. För den enskilda patienten som väntar på operationen för att operera bort sin tredje hjärntumör är det mer tydligt vad vi gör som inte syns – för hon upplever hur vården känns, mer än vad hon mäter den.

Det mötet som jag hade med den unga kvinna som hade sin tredje hjärntumör. När jag skulle undersöka hennes skelett, för att se om tumören spridit sig. Då upplevde jag något jag aldrig någonsin kommer glömma. Något som förändrade mig in i skelettet. Av någon anledning blev undersökningen försenad, minns inte ens varför – att bli sen är sådan vardagsmat så tyvärr mer en regel än ett undantag. Tittade på klockan när jag skulle ge injektionen som är den första delen av en skelettskintigrafi. Redan tjugo minuter sen. Personalens måndagsmöte hade börjat, det enda tillfället vi biomedicinska analytiker har för att kunna möta varandra och förbereda oss inför veckan. Veckan som redan brutalt börjat för mig. Lite sen, lite stressad, lite tagen av att drygt en timme in efter en härlig ledig helg stå inför ett så fruktansvärt livsöde som detta. Och dessutom en timme in på veckan var jag redan sen!! Men inte det minsta snabbare jobbade jag; utan jag tog min tid kanske mer än vanligt. Så professionellt och samtidigt så personligt jag bara kunde förmå mig.

När vi var klara med injektionen väntade den tre timmar långa pausen. Hon skulle åka tillbaka till onkologavdelningen för att vänta på sin gammakameraundersökning. Vi log mot varandra. Vi var jämngamla; hon hade bara levt ett par år mer än mig. Men vi båda visste att hon kanske inte skulle få leva så många fler år alls. Jag körde ut henne till väntrummet. I hennes rullstol. Några år äldre än mig. Och i rullstol. Låste stolen samtidigt som jag sa ”jag ska verkligen försöka få hit en transportör så fort jag bara kan!” Hon vänder sig om och ler ”kära du, jag har inte bråttom någonstans”. Jag hann vända mig om och ta fem steg mot vår expedition för att boka transport. Stannade. Och kände. Insåg. Och vände. Gick raskt tillbaka och låste upp stolen. ”Aldrig att jag låter dig sitta ensam i ett väntrum och vänta. Nu går vi. Då får visa vilket rum du bor i.”

Jag minns inte ens om jag gick på det måndagsmötet. Jag minns bara att jag grät på toaletten. Jag minns känslan som att det var igår. Jag minns KÄNSLAN. Det jobb man gör när det verkligen KÄNNS – det går inte att mäta. Känslan av att möta någon och göra allt man förmår för att möta denna människa i hennes känsla. Det kommer aldrig kunna mätas.

Oförståelsen över allt vi verkligen gör, som aldrig syns. Ni som vet hur det är ni vet, ni vet utan att mäta. Ni KÄNNER

Filed Under: Okategoriserade

Den nya verkligheten

27 november, 2020 by Tina Javidi

Vi vill uppmärksamma i en kort berättelse om hur vardagen utifrån Covid-19 har förändrat vårt arbetssätt och skapat en ny verklighet.

Maria Sundell och Maria Nygårds är två av Vårdförbundets förtroendevalda/skyddsombud som berättar om den nya verkligheten på sin arbetsplats på infektionsavdelning 1, Centrallasarettet i Västerås.

Då smittan har ökat i samhället och det läggs in fler och fler patienter på infektion och andra avdelningar på sjukhuset vill Maria och Maria ge en bild av sin vardag. De berättar om stressen, pressen, den omständliga skyddsutrustningen och inte minst om tårarna som personalen fäller på grund av den psykiska påfrestningen de går igenom.

Då vissa patienter behöver vak, sitter personalen med full skyddsutrustning som även innebär den stora masken flertalet timmar inne hos patienten. Detta resulterar i utmattning med huvudvärk, andningssvårigheter samt klåda och utslag på händerna. Skyddsutrustningen behöver bytas mellan patienter vilket är både resurs- och tidskrävande som dessutom skapar ytterligare press.

Det faktum att personalen inte har återhämtat sig från våren och sommaren innan de måste handskas med större utbrott resulterar naturligtvis i ännu mer ångest, oro och en oerhört stort psykiskt påfrestande. Många bär på oron att bli smittade igen eller ta med sig smittan hem till sina anhöriga.

Som skyddsombud har vi nära kontakt med våra chefer, får fortlöpande information och gör riskbedömningar. Tillsammans tar vi fram åtgärdsplan så att cheferna kan säkerställa att vi skapar en stabil och god arbetsmiljö för våra medlemmar och andra kollegor.

“Vi har vänt ut och in på oss alla för att kunna ge den säkra vården som var och en av våra patienter behöver och har rätt till!“

Vi ber verkligen att våra kollegor ska orka och hoppas att folk därute lyssnar på de ansvariga och följer Folkhälsomyndighetens restriktionerna, det är tillsammans som vi kan bekämpa viruset.

Vi behöver inga applåder ge oss högre löner!

Tina Javidi, leg. sjuksköterska och styrelseledamot avd. Västmanland

Filed Under: #högrelönerinteklappahänder, #stoltabarnmorskor, #stoltabiomedicinskaanalytiker, #stoltaröntgensjuksköterskor, #stoltasjuksköterskor, #tackamedlön, #utanossstannarvården, Hälsosamma arbetstider, Skyddsombud, Villkor

Internationella röntgensjuksköterska dagen 8 november

7 november, 2020 by Sandra Gustavsson

Vårdförbundet avd. Västmanland önskar alla röntgensjuksköterskor grattis på Er dag “Internationella röntgensjuksköterska dagen” den 8 november. Ni gör ett fantastiskt arbete!

I år dela vi ut utmärkelsen “en fantastisk kollega” till Kauser Abdulkadir Salad som blivit nominerad av sina kollegor på röntgen, Köpings lasarett. Kauser kommer att få ett presentkort och avdelningen bjuder arbetsplatsen på tårta lite längre fram.

Avdelningen besökte centrala röntgen och akutröntgen på lasarettet i Västerås för att ställa frågan om hur Coronaviruset har påverkat hur medlemmarna arbetar.

Förtroendevald Noinar Chalermkwan Phoemsawang berättade lite kring de förändringarna som har kommit till. Noinar poängterade vikten av noggrann basal handhygien nu mer än någonsin.

Vi Covid 19 testar inte på alla patienter som ska läggas in längre. Det är bara patienter i vissa riskgrupp som provtas. Rutinen vi har just nu är att arbeta med visir eller kirurgiskt munskydd vid patientnära arbete och även vissa fall med plastskyddsförkläder när man kommer i direkt kontakt med patienten exempelvis när vi flyttar en patient från sängen/rullstolen till röntgensbord. Det kan till och med vara så att vi använder både visir och mask vid vissa undersökningar där risk för aerosolbildning finns. 

På akutröntgen finns en Datortomograf, ett ultraljudslabb och två skelettlabb, ett är avsedd för patienter med misstänkt eller säkerställd Covid 19. Akutröntgen är öppet dygnet runt, där all nödvändig skyddsutrustning finns beroende på behov. Det gäller att vara extra noggrann med skyddsutrustningar samt städning av labben. Vi har förstärkt upp under helger md Röntgensjuksköterskor för att kunna hålla kvalité och säkerhet alla dygnets timmar.

I Akutens traumasal kan vi behöva också vara med ibland på allvarliga traumalarm för att vara beredd ifall de behöver röntga patienten direkt på plats.

När vi går på traumalarmen/IVA/Covidavdelning för att röntga patienten på plats, klär vi upp oss extra noggrann med nödvändig skyddsutrustning för att det kan uppkom situationer eller arbetsmoment med högre risk för stänkt av kroppsvätskor eller aerosolgenererande procedurer t ex vid intuberingen. Rekommendationen är att använda långarmad skyddsförkläden, visir och andningsskydd FFP3/FFP2 eller skyddsmasken som alternativ. Skyddsmasken kom till då det var en period vi hade begränsad med andningsskydd. 

Under Coronapandemin har röntgen även kunnat vara behjälplig med diagnostik på patienter där man inte kunnat bekräfta Covid med hjälp av standardtestning med NPH- och/eller svaljprovtagning. CT (datortomografi), kan påvisa lungförändringar som är typiska för Covid 19 smitta och därmed stärks misstanke om Covid 19 lunginflamation.

Sandra Gustavsson, leg. biomedicinsk analytiker, styrelseledamot avd. Västmanland

Filed Under: #stoltabarnmorskor, #stoltabiomedicinskaanalytiker, #stoltaröntgensjuksköterskor, #stoltasjuksköterskor, #tackamedlön, #utanossstannarvården, Kollektivavtal, Patientsäkerhet

Nytt kompetens- och omställningsavtal

28 oktober, 2020 by Sandra Gustavsson

Vad är “Kompetens- och Omställningsavtal”? Det är det avtalet som reglerar både det förbyggande arbetet och arbetet med uppsagda medarbetare inklusive framtida förändringar i verksamheterna inom välfärdssektorn. Tobias Sahlgren, rådgivare från omställningsfonden besökte avdelningen Västmanlands styrelse den 23 oktober för att informera oss om det nya avtalet.

Detta kollektivavtal omfattar 1,2 miljoner arbetstagare inom välfärdssektorn: SKR, Sobona, Kommunal, OFR, läkarförbundet och Akademiker alliansen.

Omställningsfondens verksamhet bygger helt och hållet på Kompetens- och omställningsavtalet KOM-KR som gäller från 1 maj 2020. KOM-KR främjar karriärväxling och kompetensutveckling i välfärdssektorn genom förebyggande omställningsinsatser som är bra både för individen, arbetsgivaren och samhället i stort.

Det finns flera positiva förändringar i avtalet. Arbetsgivarna kan inte längre söka medel för att “köpa ut” medarbetarna utan det nya avtalet ska främja karriärväxling och kompetensutveckling istället.

Att arbeta med förebyggande insatser handlar om att ställa om organisation och medarbetare för att möta framtida rekryteringsbehov och samtidigt minimera riskerna för arbetsbrist. Det rör sig om såväl strategisk kompetensförsörjning​ och att möta behov av nya tjänster som att vara en attraktiv arbetsgivare.

Omställningsfonden reglerar även stöd till medarbetare som sägs upp på grund av arbetsbrist med aktiva insatser för att komma vidare till en ny sysselsättning samt ekonomiska förmåner.

Omställningsfonden är ett stöd för fack och arbetsgivare både när det gäller förebyggande insatser för att minska risken för framtida arbetsbrist och i samband med uppsägningar på grund av arbetsbrist.

För mer information följ länken nedan.

https://www.omstallningsfonden.se/library/1160/kompetens-och-omstallningsavtal-kom-kr.pdf

Sandra Gustavsson, leg. biomedicinsk analytiker, styrelseledamot avd. Västmanland

Filed Under: #stoltabarnmorskor, #stoltabiomedicinskaanalytiker, #stoltaröntgensjuksköterskor, #stoltasjuksköterskor, Kollektivavtal, Påverka, Rehabilitering

Årsmöte 2020 återkoppling

13 oktober, 2020 by Sandra Gustavsson

Mötesstruktur för årsmöte 2020 blev annorlunda i år på grund av Corona pandemin men inte sämre för det! Tvärt om, mötet genomfördes under två kvällar Corona säkrad enligt Hälsomyndighetens rekommendationer med tillgång till handsprit, visir och munskydd. Efter årsmötets handlingar var färdiga avslutade vi kvällen med medlemsaktivitet biokväll och filmen Våga Drömma.

Vi vill tacka mötets gästordförande Vanja Allén och mötets gästsekreterare Jenny Setterholm. Vi vill även rikta en särskild tack till biografens värd Mirium som på ett mycket Corona säkrat och professionellt sätt tog hand om oss och våra medlemmar.

Under mötena genomfördes fyllnadsval (mandat 1 år) av 1 styrelseledamot och 2 valberedare. Varmt välkommen Beatrice Zeppenfelt till styrelsen och Karina Olofsson och Åsa Eklund till valberedningen.

Styrelsen 2020-2021 består utav ordförande Jani´ Stjernström, vice ordförande Ingrid Edman och styrelseledamöter Tina Javidi, Harriet Lindqvist, Jessica Roos, Peter Sjödal, Cecilia Stoor, Angelica Gradh, Sandra Gustavsson, Elisabeth Berglind och Beatrice Zeppenfelt.

Valberedning 2020-2021 består utav Mimmi Högblom sammankallande, Inga-Lena Jonsson, Karina Olofsson, Anders Vidén, Benny Viklund, Novalie Mörk och Åsa Eklund.

Kongressombud 2020-2021 består utav Jani´ Stjernström, Ingrid Edman, Beatriz Olsson, Elena Ejnarsson, Cecilia Stoor, Tina Javidi, Peter Sjödahl, Noinar Chalermkwan, Ingrid Lindgren och Angelica Gradh.

Styrelsens mandat går ut 2021 och då får vår eminenta valberedning ett stort valberedningsuppdrag. Vill du eller känner du någon som är intresserade av ett styrelseuppdrag eller känner sig utmanad att vara valberedare finns möjligheten att påverka avdelningens mandatperiod 2021-2025.

Vanligtvis tackar vi av avgående styrelseledamöter och valberedare på årsmötet men denna gång skedde avtackningen tidigare. Styrelsen tackar än en gång Ingrid Lindgren avgående styrelseledamot och Marie Claesson avgående valberedare.

Som brukligt har medlemmarna fått använda sin demokratiska rätt att påverka avdelningens verksamhetsplanering inför 2021 genom att ge förslag på aktiviteter som kan kopplas till kongressens övergripandemål.

Årsmötet behandlade en inkommen motion skriven av Jenny Holm. Årsmötet avsåg att motionen var besvarad.

Årsmötet behandlade två övriga frågor gällande förmånsskatt på luncher och förläggning av arbetstider under pandemin.

Nyligen och på ett Corona säkrat sätt genomförde vi utbildning för våra förtroendevalda, den 6 nov för regionen och den 8 nov för kommunerna.

8 november är det Internationella röntgensjuksköterska dagen. Aktiviteten vi vanligtvis gör kopplade till dagen är att uppmana medlemmar att ”Nominera en fantastisk kollega”. Vi välkomnar nomineringar!

https://www.vardforbundet.se/lokala-avdelningar/vastmanland/artiklar-for-vastmanland/nominera-en-fantastisk-kollega/

Sandra Gustavsson, leg. biomedicinsk analytiker, styrelseledamot avd. Västmanland

Filed Under: #högrelönerinteklappahänder, #stoltabarnmorskor, #stoltabiomedicinskaanalytiker, #stoltaröntgensjuksköterskor, #stoltasjuksköterskor, #tackamedlön, #utanossstannarvården, Aktiviteter, Årsmöte

Besök av Stefan Löfven

8 oktober, 2020 by Sandra Gustavsson

Igår besökte Statsminister Stefan Löfven klinisk mikrobiologi vid centrallasarettet i Västerås. Jag är stolt över mitt yrke och mina biomedicinska analytiker kollegor världen över som på mycket kort tid växlade upp för att ta an de enorma utmaningarna som Corona viruset orsakade.

Nedan citerar jag Stefans inlägg på Face Book igår kväll. Observera särskilt sista stycket.

Det riskerar att bli oerhört tufft för Sverige framöver. Vi ser tecken på att antalet smittade av covid-19 ökar, framförallt i vissa områden i landet. Därför måste vi skärpa oss igen och följa de regler och rekommendationer som gäller. Om alla tar ansvar och gör sitt så kan vi vända den här utvecklingen. Folkhälsomyndigheten bedömer att vi sannolikt kommer att få räkna med åtgärder mot coronaspridning minst ett år till, det ligger på oss alla att hålla i och hålla ut

I dag har jag besökt Västmanlands sjukhus i Västerås och tagit del av verksamheten som bedrivs på laboratoriet för klinisk mikrobiologi. Regionen har arbetat intensivt med att öka testkapaciteten under våren och sommaren. Processledaren Zhino Khalid Omar visade mig hur analysen av covid-19-tester går till när testet kommit fram till laboratoriet.

Testning och smittspårning är en viktig del av hur vi som samhälle kan hantera virusspridningen även under hösten. Det ger kunskap om var smittspridningen sker och hur många som har insjuknat, och det ger samhället bättre möjligheter att hantera konsekvenserna. Inte minst inom vården, omsorgen och andra samhällsviktiga verksamheter.

Som jag har sagt tidigare: det vi gör rätt i nu kommer vi att få glädje av senare. Det vi gör fel kommer vi att få lida av. Slappna inte av – håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta symptom. Hamnar vi i ett läge där smittspridningen fortsätter att öka kommer regeringen att vidta ytterligare restriktioner. Jag hoppas att det inte ska vara nödvändigt. Jag hoppas att Sverige ska kunna hålla ut.

Sandra Gustavsson, leg. biomedicinsk analytiker, styrelseledamot avd. Västmanland

Filed Under: #geblod.nu, #räddaliv, #stoltabarnmorskor, #stoltabiomedicinskaanalytiker, #stoltaröntgensjuksköterskor, #stoltasjuksköterskor, #tackamedlön, #utanossstannarvården, Påverka

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 14
  • Next Page »
Det är vi som bloggar i Västmannabloggen!

Senaste inläggen

  • Tacka med lön
  • Det viktigaste vi har för att påverka, är vår egen röst
  • Därför valde Vårdförbundet att fortsätta med löneavtalet HÖK 19 för medlemmar i kommun och region
  • Är vi osynliga?
  • Det osynliga del 1

Kategorier

Arkiv

  • mars 2021
  • februari 2021
  • december 2020
  • november 2020
  • oktober 2020
  • september 2020
  • augusti 2020
  • juli 2020
  • juni 2020
  • maj 2020
  • april 2020
  • mars 2020
  • februari 2020
  • januari 2020
  • december 2019
  • november 2019
  • oktober 2019
  • september 2019
  • augusti 2019
  • juli 2019
  • juni 2019
  • maj 2019
  • april 2019
  • mars 2019
  • februari 2019
  • december 2018
  • november 2018
  • oktober 2018
  • september 2018
  • augusti 2018
  • juli 2018
  • juni 2018
  • maj 2018
  • april 2018
  • mars 2018
  • februari 2018
  • januari 2018
  • december 2017
  • oktober 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • juli 2017
  • juni 2017
  • maj 2017
  • april 2017
  • mars 2017
  • februari 2017
  • januari 2017
  • december 2016
  • november 2016
  • oktober 2016
  • september 2016

Facebook

RSS Aktuellt från avd Västmanland

  • Debatt: Vårdförbundets medlemmar är livsviktiga men arbetsgivarnas erkännande är lågt
  • Vill arbetsgivaren förflytta dig till annan arbetsplats?
  • Var med och stötta Musikhjälpen!
  • Kauser är en fantastisk kollega
  • Inställt! - Medlemslunch i Sala
  • Tack för ett bra årsmöte!

För redaktörer

Logga in
Footer logo

Vårdförbundet består av runt 114 000 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor. Tillsammans utvecklar vi vården och gör den säker. Tillsammans arbetar vi för ett hållbart yrkesliv och bra villkor.

Den här bloggen använder cookies för bästa användarupplevelse. Vi registrerar också vissa personuppgifter om du kommenterar på inlägg. Godkänn Läs mer
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Nödvändigt
Alltid aktiverad

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Ej nödvändigt

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.