”Men eran blockad gäller inte flexramen, så det är inget skyddsarbete.”

Klocka, tid, ikon. Röd mot röd bakgrund.

 

Blir så trött över denna kommentar. Har nu på olika sätt fått den till mig från chefer på olika nivåer, HR och förhandlingschef.

Många av dessa som arbetar 40 timmars veckan, dagtid, måndag till fredag. Med en veckovila på 63 timmar varje vecka, alltid mer än 11 timmars dygnsvila och möjlighet att utnyttja flexen på det sätt som flex är tänkt att utnyttja. Idag väljer jag som individ att stanna kvar och slutföra det jag håller på med, därför att på fredag har jag en inbokad klipptid och frissan och kommer därför flexa ut tidigt.

Vad innebär flex för våra medlemsgrupper?

Det kommer en patient nu, du får ta emot den och se till att börja med inskrivning, så tar din kollega över när hen har tid. Men du kan inte gå hem nu, du måste ju se till att slutföra ordinationen, blanda och ge läkemedlet först. Ja visst du har arbetat konstant hela dagen och inte hunnit dokumentera, men du har ju din flextid att dokumentera på. Exemplen kan fortsätta i all oändlighet.

För många av våra medlemsgruppsgrupper så innebär det att jag inte kan frivilligt ”välja” att arbeta över på min flextid, utan våra medlemsgrupper blir tvingade. Detta då arbetet som ska göras ryms inte inom ramen för den arbetstid jag har.

Då är det inte flextid. Oavsett hur mycket vi har en flexram som säger att jag har rättigheten att få flexa inom denna ram. Så är det inte flextid när arbetet kräver att jag är kvar efter min arbetstid, då är det övertid eller som nu under blockaden, beordrat skyddsarbete.

Många av våra medlemmar arbetar inom 24/7-verksamhet, då innebär det också att mina kollegor är beroende av att jag kommer den tiden mitt arbetspass börjar och slutar den tiden mitt arbetspass slutar, för vi kan inte lämna en lucka på arbetsplatsen bara för att någon önskar flexa.

Så sluta hävda att flexramen inte ryms i vår blockad!

Till dig som medlem som uppmanar jag dig att, kan du inte lämna arbetet i tid när ditt arbetspass slutar för att arbetet inte tillåter detta.

Anmäl det som skyddsarbete, gå in och ändra i systemet från flextid till övertid.

Det är även en ekonomisk skillnad för dig som individ, då enkel övertid är värt mer än flextiden!


Kommentarer

  1. En fråga: Om jag, som heltidsarbetande sjuksköterska inom kommunen, har en arbetstid på 8-17 men har flexram på 6:00-10:00 och 15:00-19:00, hur/när kan jag hävda för min chef att jag släpper allt och går hem för annars blir det skyddsarbete? Flex är ju ”när verksamheten tillåter” så även om jag går på mitt dagspass kl 06:45 varje dag i hopp/planering att alltid flexa ut 15:45 (+/-/0 i tid) är det ju inte säkert att vad jag planerade blir av pga oväntade saker skett i verksamheten och nu tillåts jag inte detta. Jag fattar inte riktigt hur jag ska påverkas av detta. Förklara gärna ovanstående. Kan inte chefen tvinga mig då att stanna efter 15:45 om jag flexat in 06:45 trots att jag har förlagt kontorstid till kl 17?

    1. Hej Linda! I detta fall uppfattar jag det som du använder flextiden så som tanken är med den, där det finns en flexibilitet med att börja tidigare och då gå hem tidigare. Detta blogginlägg kom till för att belysa en problematik som just nu finns med att kollegor har t.ex arbetstid till 15.30, har inte möjlighet att gå hem 15.30 när arbetstiden är slut av olika anledningar, då har chefer hävdat att det är inom flexramen. alltså inte övertid och skyddsarbete. Det är det här vi vänder oss emot. Det finns även chefer som sagt att du behöver stanna för det kommer patienter, detta efter arbetstiden är slut, men inom flexramen och då hävdat att det inte är skyddsarbete. Just nu berörs inga kommuner, men kan ju bli så efter 20 maj kl 16.00. Rent generellt skulle jag säga att i ditt fall, om din chef tillåter att du börjar 06.45 och då slutar 15.45, detta utifrån flexramen, så är det okej. Men om du då inte hinner färdigt ditt arbete efter 8 timmar, då behöver din chef beordra dig skyddsarbete. Du får jättegärna ta kontakt med oss på annat sätt så vi kan rådgöra dig utifrån de bestämmelser som finns hos din arbetsgivare.

  2. I Region Jönköping har cheferna systematiskt på HR:s direktiv avslagit övertid och istället lagt det som plusflex. Även för att tex slutför dokumentation efter en förlossning. Vad ska jag göra? Be patienten att knipa tills nästa bm kommer så jag slipper dokumentationen? Har tagit frågan vidare till lokalavdelningen och hoppas på represalievarsel som svar då AG rundar blockaden.

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Boka din lönecoachning!

Nu är äntligen vår digitala lönecoachning i gång igen efter sommaren. Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.

Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.

Säkra din plats här!