Är Västmanland så samhällsfarligt att våra medlemmar inte har rätten att strejka?

Vi kämpa länge för att strejken den 11 juni skulle bli ett faktum.

Region Västmanland hade redan från första stund bestämt sig för att gör inte vi i Vårdförbundet undantag från strejken på EPOS, Operation i Köping, 1177 och för 2/3 av alla planerade arbetspass som resursen sjuksköterskor skulle arbeta de närmsta 5 veckorna så skulle arbetsgivaren driva våra förhandlingar om samhällsfara till oenighet och skicka detta till den centrala nämnden före den 11 juni kl 11.00.

Hade detta skett, hade vår strejk blivit uppskjuten i väntan på ett beslut. Vi fick många argument av förtroendevalda och medlemmar på varför det inte är samhällsfarligt. Vi försökte att gå arbetsgivare till mötes för att ändå få strejken att bli av, men arbetsgivare vägrade vika sig en tum.

Vi har en grundlagsskyddad rättighet att få strejka, arbetsgivare har möjlighet att begära förhandling av samhällsfara, MEN då ska det vara på grund av fara för människors liv eller risk för att bestående ohälsa. Denna paragraf finns INTE till för att begränsa vårdområdet från rätten att strejka. Vi uppfattar inte att vår strejk skulle innebära samhällsfara och att Region Västmanland redan bedriver vård på gränsen till samhällsfara och det är något arbetsgivare äger ansvaret för.

Region Västmanland har tagit till verktyget samhällsfara på ett sätt, som vi istället ser är att begränsa vår rättighet till att vidta stridsåtgärder vid en konflikt. Hittills har arbetsgivaren begärt förhandling om samhällsfara vid 21 tillfällen.

Arbetsgivaren uttrycker att ingen av våra medlemmar kan avvaras, ni är så viktiga.

Ni är oumbärliga för Region Västmanland.

Detta förväntar vi oss att det syns i era lönekuvert! Arbetsgivaren hävdar att våra stridsåtgärder är samhällsfarliga, men inte att en stängning av akuten i Köping nattetid är samhällsfarlig eller att antal vårdplatser dras ned mer än vanligt. Detta är inte pga vår konflikt utan pga att de inte har bemanning. Istället för att förhandla och förhandla om samhällsfarlig konflikt, så uppmanar vi Region Västmanland att ta sitt arbetsgivaransvar för arbetsmiljö!

Ta nu ansvar, ge SKR mandat att förhandla, förhandla om sänkt veckoarbetstid, hållbar arbetsmiljö, en satsning på våra särskilt yrkesskickliga och vettiga ingångslöner.

Ni måste möta upp med bra arbetsvillkor, en god arbetsmiljö som gör att våra medlemmar kan arbeta heltid ett helt yrkesliv hos er utan att bli sjuka. Då kommer nya medarbetare till er!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

När du skriver en kommentar så godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår personuppgiftspolicy.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!