Grattis Sara!

sara-bothVårdförbundet Students första ordförande, Sara Both, har tagit sin examen från Umeå universitet. Jag har ännu inte hunnit fira henne men vill uppmärksamma henne med några ord här.

Grattis Sara till sjuksköterskeexamen, jag är stolt och glad över att vara din kollega!

Jag känner få människor som haft en idé om att starta en studentorganisation som på ett år har lyckats genomdriva den, bra jobbat!

Första gången vi träffades var i början på förra året när du var inbjuden till Vårdförbundet för att prata om dina tankar på en studentorganisation.  Några veckor senare presenterade vi de första planerna inför ett gäng studenter på Vårdförbundets studentforum.

Några månader senare drog vi igång. Sedan dess har ett fantastiskt gäng studenter engagerat sig i Vårdförbundet Student. I slutet av maj kunde du med varm hand lämna över till den första valda styrelsen.

Du har verkligen en förmåga att se möjligheter, är orädd att ta plats och prestigelös. Egenskaper som jag tänker är utmärkta för en ledare i Vårdförbundet.

Tack för dina insatser för Vårdförbundets studenter och lycka till i starten på din karriär i världens bästa yrke. Jag är övertygad om att du kommer vara en förebild i yrket och att ditt arbete i Vårdförbundet bara har börjat.

P.S. Tack även för att du lugnat mina nerver i olika sammanhang.

 

Hur startade 25K i Kalmar?

Inte under 25K Kalmar deltog på seminariet ”Vårdstudenter vet sitt värde” under Youngster i Borgholm.

Sjuksköterskestudenterna, Emelie Manfred, Siri Mörnerud, Madeleine Wickström och Anna-Lisa Petersson är talespersoner för Inte under 25000 i Kalmar. Här berättade de för Erik Westberg från Vårdförbundet student om hur de startade ett löneuppror i Kalmar.
Allt började när Madeleine deltog på en tipspromenad som Vårdförbundet avdelning Kalmar län anordnade. En av frågorna handlade om hur lång tid det tar att betala tillbaka sitt studielån för en sjuksköterska jämfört med en läkare. Madeleine insåg att sjuksköterskans lön var alldeles för låg. Efter att ha träffat 24K i Stockholm bildade de sin grupp som peppar sjuksköterskestudenterna i Kalmar till att tro på sig själva, sin kompetens och att tacka nej till ingångslöner under 25000 kronor.

Titta på filmklippet här som jag filmade av samtalet under Youngster i Borgholm den 15 juni 2014. Vi hoppas att fler blir inspirerade!

Lundastudenter diskuterade FN-mål i Dublin – Gästinlägg

U21 Dublin bloggHelgen den 13-15 juni åkte vi tillsammans med 5 andra studenter och två lärare från medicinska fakulteten vid Lunds universitet till Dublin för att tillsammans med ca ett 30-tal studenter från universitet i England och Irland medverka i U21 Health Sciences group – UNMDG European student workshop.

U21, eller Universitas 21 som det står för, är ett internationellt nätverk för högre studier som skapades år 1997 för att utforska möjligheter till forskningssamverkan samt utbyten bland olika universitet i världen. Utbildningar som finns representerade inom U21 är: tandvård, hälso- och rehabiliteringsvetenskap, medicin, omvårdnad, farmaci och folkhälsa.

Under workshopen fick vi föreläsningar om och rörande FNs milleniemål och hur de kan appliceras både inom våra framtida professioner samt i världen i stort. Föreläste gjorde bland annat Dr George Lueddeke, Dr Victor Mukonka, Dr Derek Chambers och Dr Martin McNamara.

Målet med workshopen var att vi studenter skulle diskutera milleniemålen och deras användningsområden utifrån ett antal olika case som vi fick utdelade. Vi jämförde också hur det såg ut i respektive länder och städer och hur vi skulle kunna tänka oss att använda milleniemålen i våra olika professioner. Workshopen avslutades med presentationer av vad vi kommit fram till och vilka kunskaper vi skulle ta med oss hem. Tillsammans kom vi, bland annat, fram till att FNs milleniemål inte står för sig själva utan går ihop med varandra samt hänger ihop och därmed inte kan uppnås ett och ett utan måste uppnås tillsammans.

Nästa år är det Lunds Universitet som anordnar UNMDG European Student Workshop och det ser vi redan väldigt mycket fram emot.

/Anna Palm och Linn Hultgren

Röntgensjuksköterskestudenter och Vårdförbundets studentrepresentanter vid Lunds Universitet.

Vad är du värd?

Youngstersofia mogrenVårdstudenter vet sitt värde!

Det var rubriken för det seminarium som jag ledde i lördags. Platsen var Borgholm på vackra Öland och ett event som heter Youngster. Det är ett event som hölls för första gången och som riktar sig till organisationer för unga och unga vuxna.

Jag pratade om en ny generation sjuksköterskor som beter sig, uttrycker sig och tänker på ett nytt sätt. Som på ett tydligare sätt än tidigare sätter ett värde på sig själva. Från att, som när jag tog min examen för bara tre år sedan, dumsnällt tacka ja till en usel första lön, till att numera tacka nej till orimliga villkor.

Med mig hade jag sjuksköterskestudenterna Anna-Lisa, Siri, Emelie och Madeleine från 25Kalmar. De berättade om hur de peppar studenterna i Kalmar till att tro på sig själva, sin kompetens och att tacka nej till ingångslöner under 25000 kronor.

På seminariet deltog också Sofia.  Hon pluggar till biomedicinsk analytiker vid Malmö högskola. I våras skrev hon ett inlägg på en sida på Facebook för biomedicinska analytiker som handlade om hennes vrede kring att Region Skåne betalar nyutexaminerade ca. 22000 kronor. Skulle Sofia och studenterna på hennes utbildning kunna dra igång något liknande som det sjuksköterskestudenterna har gjort, undrade hon i inlägget?

Det händer mycket nu. Allra viktigast tror jag är att vi pratar. Att vi samtalar om varför traditionellt kvinnliga yrken värderas orimligt lågt med tanke på vår akademiska utbildning,  våra avancerade arbeten och det bidrag vi gör till samhället. Och att vi sätter ord på vår kompetens, det som ska värderas, och inte faller in i en offerkofta-mentalitet där vi upprepar mantrat om hur dåligt vi tjänar men liksom finner oss i det. När vi pratar om våra fantastiska yrken, då skaffar vi oss makt, och då kan vi ställa rättmätiga krav. Krav som alla vinner på. Som Florence Nightingale sa, så blir det billigare att betala arbetskraften dess fulla värde.

Tack till Vårdförbundet i Kalmar med ordförande Michelle i spetsen för en jätterolig helg och tack till alla er som var med på seminariet!

 

Gästinlägg från Ina Siby!

Ina-Siby1För några veckor sedan var jag i Bryssel för  halvårsmöte med styrelsen för ENSA (European Nursing Student Association) i vilken jag sitter som styrelseledamot sedan hösten förra året.

Agendan under de två dagarna var framförallt att planera det årsmöte som ENSA kommer att anordna i Dublin i höst, samt att diskutera framtiden för organisationen som vi hoppas ska kunna stärka sjuksköterskestudenternas inflytande över sina utbildningar på europanivå. Målet är att fler länder ska kunna involveras i nätverket samt att fler studenter ska kunna delta på mötet i höst.

Samtidigt som vårt möte höll också EFN (European Federation of Nurses) sitt årliga möte i Bryssel. Vi fick därmed chansen att träffa företrädare för olika europeiska sjuksköterskeorganisationer samt diskutera utbildningsfrågor och studentinflytande i deras länder och organisationer. Vid en gemensam middag träffade jag Ulla Falk och Pia Andorff från Vårdförbundet med vilka jag kunde diskutera aktuella studentfrågor. Jag träffade också delegater från andra länder. Vi fick också möjligheten att delta på EFN:s möte och presentera vår verksamhet och diskutera vikten av ett studentperspektiv när det gäller professionsutveckling. I många länder saknas det studentorganisationer för sjuksköterskestudenter vilket begränsar deras möjligheter att kunna påverka sin utbildning.

En viktig händelse under mötet var diskussionen om att ENSA ska kunna bli en självklar röst i EFN:s utbildningsråd. En sådan påverkan skulle ge oss studenter en verklig chans till inflytande på europanivå. Ett europeiskt inflytande som sjuksköterskestudenter numera saknar men som till exempel läkar- och apotekar-studenter har.

Dagarna i Bryssel var intensiva och lärorika. Genom att träffas i ENSA får vi studenter från olika länder ett större perspektiv kring vår utbildning och kommande profession. Det ger stor inspiration kring hur vi kan arbeta nationellt och internationellt mellan våra organisationer. För mig är det givet att Vårdförbundet Student ska vara med och påverka i olika internationella nätverk som rör våra yrkesgrupper!

Årsmötet blev en succé!

studenternas-arsmöteVilken fantastisk helg det blev!  Vårdförbundet students första årsmöte innehöll allt man kan önska sig av ett årsmöte. Tack till er engagerade studenter och fina människor som vill vara med och arbeta tillsammans med oss. Viljan att synas och att påverka för att göra skillnad  och förbättra våra utbildningar och professioner var verkligen stark. Det kändes i mitt hjärtat när alla skulle skiljas åt på T-centralen för att återvända hem tillbaka till sitt.  Att lämna denna härliga gemenskap med nya möten, bra diskussioner och kreativa idéer var inte helt lätt. Jag vet att många av oss kommer mötas igen och att arbetet fortsätter. Men jag hoppas verkligen att vi kan ta med oss den där speciella känslan ifrån årsmötet och sprider den vidare till många fler.

Jag passade på att intervjua den nyvalda studentstyrelsen från årsmötet 24-25 maj. Här kan ni se ett kort filmklipp där fyra från styrelsen presenterar sig!

Den nya styrelsen för Vårdförbundet student består av:

  • Jennifer Arnqvist, biomedicinsk analytikerstudent, Umeå universitet
  • Johannes Fernhed, sjuksköterskestudent, högskolan i Jönköping
  • Daniel Larsson, sjuksköterskestudent, Mälardalens högskola, Eskilstuna
  • Sofia Persson, sjuksköterskestudent, Ersta Sköndal Högskola
  • Alexandra Strömdahl, sjuksköterskestudent, högskola Väst i Trollhättan

Trots idoga försök från styrelse, studenthandläggare och studentrepresentanter fanns ingen röntgensjuksköterska nominerad till styrelsen. Men vi ska alla jobba för att hitta en röntgensjuksköterska som kan adjungeras in i styrelsen i efterhand.

Läs mer om detta historiskt första årsmöte med Vårdförbundet Student!

Läs vad några av studentrepresentanterna tyckte om årsmötet

När studentstyrelsen var gäster på kongressen

Jag intervjuade två ledamöter ur studentstyrelsen som var gäster på Vårdförbundets Kongress 5-8 maj 2014. Både Sara Both och Daniel Larsson var väldigt laddade inför det stundande årsmötet för studentorganisationen den 23-25 maj. Så är du nyfiken på vad som är planerat för årsmötet och vad som blir studentorganisationens viktigaste frågor ska du titta på det här klippet. Har du andra frågor att ställa till studentstyrelsen?

Anna Karin Ulander heter jag och är legitimerad biomedicinsk analytiker sedan juni 2012. Sedan mars 2014 är jag studenthandläggare på Vårdförbundet. Tillsammans med min kollega Erik Westberg jobbar jag med studentfrågorna för förbundet! Här kan du läsa en intervju med mig efter mina första två veckor:

Vilket vinnargäng vi är!

24KIgår höll Inte under 24000 manifestationer på flera håll i landet. Jag var med i Göteborg där stämningen var stark, uppslutningen god och viljan att inte ta jobb under 25000 kronor bestämd! Här är det tal som jag höll:

Skulle ni vilja kunna resa i tiden? För många är det en superkraft som vore häftig att ha. Lika häftigt är det inte, att som sjuksköterska eller sjuksköterskestudent ofrivilligt tvingas resa bakåt i tiden varje dag. Till en hälso och sjukvård som är full av sunkig 1950-talsmentalitet. Till en värld där professionell omvårdnad tas för given eller ses ned på. Där sjuksköterskor, eller sköterskor, som vi slarvigt kallas, förväntas vara ödmjuka inför att få vårt arbete och vår kunskap nedvärderad.

Jag minns en föreläsare på sjuksköterskeprogrammet som en gång berättade en anekdot om hur hon och hennes medsystrar för många år sedan neg i korridoren varje morgon när doktorerna kom upp till avdelningen. Hennes avsikt var att visa hur knasigt det var förr i tiden. Jag satt och tänkte att mentaliteten är exakt densamma nu. Skillnaden är bara att det fysiska uttrycket att niga har ersatts av skitmentalitet som sitter kvar i sjukhusväggarna.

Det har gått tre år sedan jag tog min sjuksköterskeexamen. Inte under 24000-rörelsen hade vid den tiden ännu inte fått genomslag. Som alla andra på den tiden gick jag på EN anställningsintervju och tackade ängsligt ja till det första erbjudandet om lön som gavs mig. 21200 kronor blev det. I klassen var det en hets och tävlan om att tidigt få ett jobb och därmed många likes på Facebook av karaktären ”vad duktig du är”.

Tre år senare har, mycket tack vara Inte under 24000, studenter vett och mod att värdera och sätta ett pris på sin kunskap. Från en tidigare destruktiv tro att sjuksköterskor för evigt är dömda till att sitta och gnälla i fikarummen till det inte längre ses som en naturlag att sjuksköterska ska vara ett underbetalt jobb.

Vad gör en sjuksköterska? Det vet väl alla? Eller? En av orsakerna till att sjuksköterskors löner är orimligt låga tror jag beror på att det tas för givet vad vi gör. Alla tror sig veta vad en sjuksköterska gör men få lyckas beskriva det särskilt bra, ibland inte ens vi själva. Och här har vi sjuksköterskor själva ett stort ansvar som vi ibland misslyckas med att ta.

Så varför borde vi få högre lön? För att vi är snälla och rara? För att vi nästan gör det läkarna gör? För att det är synd om oss? Nej! Kärnan i yrket, det som framförallt är orsaken till att vi borde få högre lön, är att vi är bäst. Bäst på att vara experter och auktoriteter inom omvårdnad.

Vad är då omvårdnad? Sunt förnuft? Nej! Att omvårdnad beskrivs som något simpelt är ett uttryck för ett kvinnoförakt och inget annat. Det är nämligen så, att traditionellt kvinnligt tänkande och verksamhet ofta beskrivs som mer enkel än det som karlar traditionellt har pysslat med. Omvårdnad, det handlar om hälsa, etik, relationer, miljö, kommunikation, om att se och stärka det friska som finns i alla människor, oavsett sjukdom. Enkelt, eller hur?

Sjuksköterskeyrket har genomgått en fantastisk utveckling de senaste decennierna. Med ökad kunskap räddar vi liv. Internationell forskning visar nämligen att vårt arbete och nivån på den kunskap vi har inom omvårdnad har ett direkt samband med lägre dödlighet.

Att vi är mer utbildade innebär också att vi har tränats i att vara kritiska vilket gör att vi lättare kan genomskåda den där skiten som sitter i väggarna.

Tack Inte under 24000 för att ni har ändrat synen på oss själva inom yrket, för att ni ingjuter mod och självförtroende hos studenter och yrkesverksamma sjuksköterskor.

Sjuksköterska är världens bästa jobb. Ibland får vi sjuksköterskor frågan hur vi orkar jobba i vården. Hur orkar du INTE jobba i vården brukar jag svara. Yrket ger massor energi, är utvecklande och innebär spännande möten varje dag där jag får bli berörd. Yrket är fantastiskt. Det är förutsättningarna det är fel på, vilket hänger ihop med att vi värderas för lågt.

Om jag kunde resa framåt i tiden är jag säker på att komma till en värld där vi utvecklar yrket ännu mer, tror på det vi gör, dunkar varandras ryggar och värderas högre för det livsviktiga arbete vi har. Vilket vinnargäng vi är. Och vilket vinnarsamhälle det kommer att bli!