Gör du rätt saker eller gör du saker rätt?

dialogfotoFörra veckan hade jag förmånen att delta på ett spännande internat på en kursgård i en skånsk bokskog. Internatet ordnades av något som heter Nationella plattformen för förbättringskunskap.

Vi i den nationella plattformen för förbättringskunskap är en grupp människor som på olika sätt jobbar med hälso- och sjukvård. Vi finns på kliniker, högskolor och universitet, i intresseorganisationer eller är studenter. Det som förenar oss är vårt intresse och engagemang för förbättringskunskap.

De flesta av er har säkert kommit i kontakt med förbättringskunskap i era utbildningar. För er som inte vet så handlar det om att förstå och förbättra processerna och systemen i vården. Syftet är att utveckla kvaliteten i vården. Det är en viktig del i utbildningarna eftersom det ju ingår i alla som jobbar i vårdens uppdrag att utveckla arbetet. Dessutom är det fantastiskt intressant, det handlar ju om psykologi, vad kunskap är och om hur vi lär.

För att vara framgångsrik inom ämnet förbättringskunskap gäller det att tycka om att vrida och vända på saker. Inställningen inom ämnet är att den som tror att den har förstått har alltid oändligt mycket kvar att lära.

Det är lätt att gnälla på det som vi kallar för systemet. Det är svårare att se att vi alla är en del av systemet. Men med det sistnämna synsättet är det lättare att kunna påverka och förändra vården och oss själva.

Inom förbättringskunskap är frågorna ofta intressantare än svaren. En fråga som ställdes på mötet var; gör vi rätt saker eller gör vi saker rätt? Är vi i vården och i livet mer upptagna med att verka duktiga genom att göra procedurer rätt än att faktiskt fundera på om vi överhuvudtaget är på rätt väg? Att göra något oviktigt väldigt bra gör det inte mer viktigt, är en lärdom jag tar med mig.

På internatet var atmosfären öppen, varm och kreativ. Det fick mig att fundera över hur jag kan bidra till att skapa goda möten där vi mår bra och kan lära tillsammans. Hur gör du för att dina möten med klasskompisar, patienter och kollegor ska bli bra?

När jag kom hem från dagarna i Skåne somnade jag snart på soffan. De senaste dagarna hade jag tänkt fler tankar än jag normalt sätt tänker på ungefär tre år. Och då är jag ändå en även normalt sett grubblande person.

Bilden ovan är från en övning när vi gjorde porträtt av varandra genom att se den andre i ögonen och måla utan att se ner på pappret. Som synes blev resultatet tjusigt men med utrymme för förbättringar.

Vad vill du förbättra i vården? Vårdförbundets studenter har massor med kunskap och idéer och jag ser fram emot att läsa om dina förslag.

Vårdförbundet Stockholm Pride 2015

 

STH pride 2014

För dig som är medlem i Vårdförbundet Student,

Är du i Stockholm och har möjlighet glöm inte att boka in Picknick och Pride-parad  lördagen den 1 augusti klockan 11:30

Alla medlemmar i Vårdförbundet är varmt välkomna – oavsett var i landet ni bor.

För mer info: Vårdförbundet Stockholm Pride 2015

 

 

Vi vill önska alla en fortsatt glad sommar!

/Anna Karin och Erik

Sjuksköterskornas världskongress!

alexandraFörra veckan var jag i Sydkoreas huvudstad Seoul. Det är en enorm, modern storstad full av skyskrapor, människor, avgaser och hetta. I Seoul samlades sjuksköterskor och studenter från hela världen. Anledningen var att Internation Council of Nurses, ICN, hade sin världskongress där. Att vara bland alla engagerade sjuksköterskor var häftigt. Det slog mej hur stolta alla var över att tillhöra vår profession. Stolta över den kunskap som vi sjuksköterskor är bärare av. Stolta över att vara med och utveckla vården. Glömmer vi i Sverige ibland bort att vara stolta över det arbete som vi gör?

På kongressen fanns många spännande talare. En var Margret Chan, som är generaldirektör för WHO, världshälsoorganisationen. Hon pratade om den makt som världens sjuksköterskor har. ”Your voice and your actions will make a change”, sa hon.

Många betonade det ansvar vi har som profession. Ansvar för yrkets utveckling. Ansvar för att vården blir bättre med mer fokus på den omvårdnad som vi är experter på.

På konferensen hölls ett särskilt studentforum. Där pratade vi om de olika utmaningar som finns på utbildningarna runt om i världen. Intressant var att många av det vi upplever som problem i Sverige också återfinns i andra länder. Problem under VFU med bristande handledning, dålig koppling mellan teori och praktik, dyra omkostnader för studenter m.m.

Entusiasmen som finns bland oss som är nya i karriären är stor. Vården behöver förändras. Och vi som är framtidens sjuksköterskor måste leda den förändringen.

/Alexandra Strömdahl, f.d. styrelseledamot Vårdförbundet Student, numera legitimerad sjuksköterska

Ett löfte från Vårdförbundet students ordförande

Change_Day_4_juni_2014

Idag 4:e juni firas Change Day 2015 runt om i Sverige!
Genom att lämna ett löfte lovar du att genomföra en förändring som innebär en förbättring, för patienterna, dina medarbetare och dig själv. Litet eller stort. Allt räknas.  Alla kan, i stort och smått, göra någonting oavsett var vi är och vem vi möter. Change Day handlar om att inspirera andra att också våg tro att just mitt agerande har betydelse. Vill du skriva ett löfte eller gå med ett löfte? Dela gärna med dig och använd ‪#‎changedaySE‬ på sociala medier.

Vårdförbundet students nya ordförande Sofia Person har lämnat sitt löfte

Sofia Persson Blogg

 

”Jag lovar att arbeta för att företräda studenterna på bästa vis, göra våra röster hörda och bidra till att de bli en naturlig del i det arbete och den debatt som formar framtidens vård.”

Sofia Persson

Ordförande Vårdförbundet Student

 

En text om att komma ut

 

erikssk3Snart är det definitivt slut med uppsatser, monstertentor, VFU och galna studentfester. Det är tid för examen.

Att ta examen väcker många känslor. Vilka tankar far genom ditt huvud? Glädje, rädsla, skräckblandad förtjusning?

Jag tog min examen för fyra år sedan. Veckan efter tog jag mina första skälvande steg på mitt nya jobb på hematologiska kliniken i Linköping. Det blev en sommar jag aldrig glömmer.

När jag skulle sätta min första nål blev jag så nervös att det inte gick, och jag tjöt. Alla starka läkemedel gjorde mig stressad. En anhörig som bad mig förklara en ovanlig diagnos fick mig att känna mig otillräcklig. Och på ronden kände jag mig liten och fjantig.

Men efter en tid blev jag mer trygg och glad över att vara sjuksköterska, som jag ju tycker är världens bästa yrke. Lycklig av att få dela glädje och sorg med patienter och anhöriga, och över att jobba ihop med fantastiska kollegor.

Frågorna inför att komma ut och börja jobba är många. Kommer jag att klara jobbet? Får jag min utlovade introduktion? Den där stressen som alla pratar om, hur ska det gå med den?

Alla är nog lite nervösa inför att börja jobba, konstigt vore ju annars. Men jag hoppas att det du framförallt känner är lust. Lust att äntligen få göra det du drömde om när du sökte till utbildningen. Lust att med din kunskap göra skillnad för dina patienter. Lust att vara på en arbetsplats där du har kul och blir respekterad för ditt viktiga arbete.

Ibland blir inte starten i yrket så bra. Jag hade själv önskat att en del varit annorlunda när jag kom ut. Bit inte ihop om något känns fel. Prata med dina kollegor och din chef, och vänd dig gärna till oss på Vårdförbundet.

Njut av första tiden i karriären. Och när du har jobbat ett tag kanske det, för att återknyta till inledningen,  är dags för tentor och VFU igen. Många av oss väljer ju att gå en specialistutbildning.

Stort grattis till dig, en examen som sjuksköterska, biomedicinsk analytiker eller röntgensjuksköterska är något att vara stoltast i världen över!

Du ser väl till att ha koll på vad som gäller innan du fått ut din legitimation? Vårdförbundet ger dig svaren.

”Jobbar du på labb” eller är du biomedicinsk analytiker?

Jennifer_Arnqvist labbIgår skrev Sofia Persson, ordförande i Vårdförbundet Student, en debattartikel- ”Jag studerar inte tre år för att bli kallad för syrra”. Hennes artikel och kommentarerna den genererade vill jag knyta an till.

Hur en person presenterar sig och benämner sitt yrke speglar personens yrkesstolthet. Den som säger ”syrra” istället för sjuksköterska” eller ”jobbar på labb” istället för biomedicinsk analytiker nedvärderar sitt yrke. Var finns stoltheten? Om inte ens vi som har professionen kan uttrycka dess värde, varför skulle t.ex. arbetsgivaren göra det? Om alla i våra yrken som kämpar mot dåliga löner och arbetstider skulle hävda sig mer skulle det ge resultat. Våra yrken skulle bli mer synliggjorda och vi skulle växa i våra yrkesroller om vi åtminstone nämnde våra yrken vid dess rätta namn. Allmänheten skulle få en större förståelse och arbetsgivaren skulle kunna pressas hårdare att ge oss bättre villkor.

Det är inte rätt att vi som studerar tre år på universitet och högskolor ofta har samma eller sämre lön än dem som bara har gymnasial utbildning. Jag som tar examen som biomedicinsk analytiker nästa vecka vill värderas rätt och ha möjlighet att kunna betala tillbaka mitt CSN-lån. Idag är det inte så, det måste vi som är blivande legitimerade sjuksköterskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor ändra på.

/Jennifer Arnqvist, biomedicinsk analytikerstudent och f.d. styrelseledamot i Vårdförbundet Student

Linda och Angelica skriver examensarbete i Italiens gröna hjärta

Detta bildspel kräver JavaScript.

Snart kan Linda Rama och Angelica Sahlin titulera sig biomedicinska analytiker. Efter att ha pluggat de senaste tre åren på biomedicinska analytikerprogrammet vid Karlstad universitet återstår nu bara för dem att slutföra sina respektive examensarbeten. Både Linda och Angelica ville resa utomlands och valde därför att söka till varsitt forskningsprojekt vid Universita degli studi di Perugia. Det beskriver Perugia där de befinner sig just nu som en liten och otroligt vacker medeltidsstad. Regionen Umbrien ligger mitt i Italien och brukar också kallas för ”Italiens gröna hjärta”.

Berätta om era examensarbeten
-Mitt handlar om effekten av att tysta komponenter i NRON komplexet i dendritiska celler som har stimulerats med Aspergillus fumigatus. Detta är viktigt för exempelvis forskning kring immunitet mot svampinfektioner berättar Linda.
-Syftet med mitt arbete är att identifiera molekyler potentiella att påverka konformation och funktion hos indolamin 2,3-dioxygenas (IDO), ett tryptofan-degraderande enzym som är involverat i tumörimmunitet, virusinfektioner och även autoimmuna sjukdomar berättar Angelica.

En dag på labbet börjar oftast från klockan nio till halv tio och fram till allt mellan klockan fyra och åtta på kvällen. Vi labbar helt olika och våra handledare är också väldigt olika. Min handledare är väldigt målmedveten, strukturerad, och en god lyssnare, precis som jag ville ha det berättar Linda. Ibland brister det i kommunikationen vilket har med språket att göra men min handledare är väldigt välkomnande och hjälpsam säger Angelica.

Hur trivs ni i Italien?
-Ett två tre: JÄTTEBRA!
Det är annorlunda i Italien jämfört med Sverige med avseende på landets politiska struktur vilket avspeglas mycket i offentliga aspekter så som vägar, bussar, byggnader ja det mesta. Det är också skillnad på maten, kulturen och människorna. Världens trevligaste människor är nog italienarna!

Har ni några tips till andra studenter som också funderar på att skriva examensarbete utomlands?
-Vi tycker att ni ska sluta fundera, åk! Och eftersom att vi är medlemmar i Vårdförbundet så sökte vi också deras resebidrag och fick 3000 kronor var. Det var verkligen till stor hjälp för oss eftersom att vi inte fick några andra bidrag som t.ex. Erasmus.

 

Läs mer i Linda och Angelicas blogg 

Du som är studerandemedlem kan söka resebidrag om du ska göra din verksamhetsförlagda utbildning eller skriva ditt examensarbete utomlands

 

Vill du gå på Röntgenveckan?

Student broschyr grattis N54A8912Erbjudande för dig som läser till röntgensjuksköterska

Bli studentrepresentant för Vårdförbundet och åk gratis till Nordisk Kongress med Röntgenveckan i Malmö 2015. En röntgensjuksköterskestudent per utbildningsort får möjlighet att delta på Röntgenveckan. Vi står för resa, kost och logi. Först till kvarn gäller- kontakta oss redan idag!

Som deltagare får du:

  • Gå på spännande seminarier och workshops
  • En likarättkurs i mångfald och jämlikhet
  • Träffa framtida kollegor och arbetsgivare
  • Skapa nätverk och knyta kontakter

Årets tema är Personalised imaging

När: 9-11 september i Malmö

För anmälan och mer information kontakta
Anna Karin Ulander, Studenthandläggare på Vårdförbundet

  • annakarin.ulander@vardforbundet.se
  • Telefon: 070- 088 67 81

Läs mer på: rontgenveckan.se

Bli Studentrepresentant för Vårdförbundet

Vill du gå på Röntgenveckan 2015! Vårdförbundet student