Dags för första styrelsemötet!

studenternas-arsmöteHöstterminen är nu i full gång och till helgen samlas Vårdförbundet Students styrelse för sitt första möte. Då ska Jennifer, Daniel, Sofia, Alexandra och Johannes ta sig an de områden och aktiviteter som årsmötet beslutade att Vårdförbundet Student ska jobba med under det kommande läsåret.

Under året kommer styrelsen att ha fokus på att synliggöra utbildningarna och de kompetenser som ni studenter tillägnar er. De kommer att jobba för att höja kvaliteten i den verksamhetsförlagda utbildningen, där en stor utmaning är det gap som många upplever finns mellan teori och praktik. Styrelsen kommer att verka för ett ökat interprofessionellt lärande, alltså att ni studenter tränas i att jobba i team redan under utbildningen. Sist men inte minst är en uppgift att öka antalet medlemmar i Vårdförbundet Student!

Aktiviteterna under året kommer att vara ett representantmöte under hösten för de av er som är representanter ute på universiteten och högskolorna, att hitta samarbeten med andra studentorganisationer, att vara med i olika internationella sammanhang, att vara ute och rekrytera medlemmar och att ordna aktiviteter lokalt! Till nästa vår blir det såklart ett nytt årsmöte där det blir uppföljning av vad som hänt under året, visioner inför framtiden och val av en ny styrelse!

Vi ser fram emot ett spännande läsår tillsammans när vi fortsätter att bygga upp ett starkt Vårdförbundet Student!

 

Vill du veta mer om att bli entreprenör i vården?

6106265752_d61e792729_zDu kanske bär på en idé eller har en dröm om att starta ett företag. Nu har du som studentmedlem chansen att få lära dig mer om hur man startar ett idéburet företag inom vårdområdet. Kom och var med och lyssna på duktiga föreläsare och nätverk med andra människor som också är intresserade av företagande.

Datum: 19 – 20 September Plats: Sollentuna

Kostnadsfritt. Begränsat antal platser kvar

Info och anmälan maila till annakarin.ulander@vardforbundet.se

Grattis Sara!

sara-bothVårdförbundet Students första ordförande, Sara Both, har tagit sin examen från Umeå universitet. Jag har ännu inte hunnit fira henne men vill uppmärksamma henne med några ord här.

Grattis Sara till sjuksköterskeexamen, jag är stolt och glad över att vara din kollega!

Jag känner få människor som haft en idé om att starta en studentorganisation som på ett år har lyckats genomdriva den, bra jobbat!

Första gången vi träffades var i början på förra året när du var inbjuden till Vårdförbundet för att prata om dina tankar på en studentorganisation.  Några veckor senare presenterade vi de första planerna inför ett gäng studenter på Vårdförbundets studentforum.

Några månader senare drog vi igång. Sedan dess har ett fantastiskt gäng studenter engagerat sig i Vårdförbundet Student. I slutet av maj kunde du med varm hand lämna över till den första valda styrelsen.

Du har verkligen en förmåga att se möjligheter, är orädd att ta plats och prestigelös. Egenskaper som jag tänker är utmärkta för en ledare i Vårdförbundet.

Tack för dina insatser för Vårdförbundets studenter och lycka till i starten på din karriär i världens bästa yrke. Jag är övertygad om att du kommer vara en förebild i yrket och att ditt arbete i Vårdförbundet bara har börjat.

P.S. Tack även för att du lugnat mina nerver i olika sammanhang.

 

Hur startade 25K i Kalmar?

Inte under 25K Kalmar deltog på seminariet ”Vårdstudenter vet sitt värde” under Youngster i Borgholm.

Sjuksköterskestudenterna, Emelie Manfred, Siri Mörnerud, Madeleine Wickström och Anna-Lisa Petersson är talespersoner för Inte under 25000 i Kalmar. Här berättade de för Erik Westberg från Vårdförbundet student om hur de startade ett löneuppror i Kalmar.
Allt började när Madeleine deltog på en tipspromenad som Vårdförbundet avdelning Kalmar län anordnade. En av frågorna handlade om hur lång tid det tar att betala tillbaka sitt studielån för en sjuksköterska jämfört med en läkare. Madeleine insåg att sjuksköterskans lön var alldeles för låg. Efter att ha träffat 24K i Stockholm bildade de sin grupp som peppar sjuksköterskestudenterna i Kalmar till att tro på sig själva, sin kompetens och att tacka nej till ingångslöner under 25000 kronor.

Titta på filmklippet här som jag filmade av samtalet under Youngster i Borgholm den 15 juni 2014. Vi hoppas att fler blir inspirerade!

Lundastudenter diskuterade FN-mål i Dublin – Gästinlägg

U21 Dublin bloggHelgen den 13-15 juni åkte vi tillsammans med 5 andra studenter och två lärare från medicinska fakulteten vid Lunds universitet till Dublin för att tillsammans med ca ett 30-tal studenter från universitet i England och Irland medverka i U21 Health Sciences group – UNMDG European student workshop.

U21, eller Universitas 21 som det står för, är ett internationellt nätverk för högre studier som skapades år 1997 för att utforska möjligheter till forskningssamverkan samt utbyten bland olika universitet i världen. Utbildningar som finns representerade inom U21 är: tandvård, hälso- och rehabiliteringsvetenskap, medicin, omvårdnad, farmaci och folkhälsa.

Under workshopen fick vi föreläsningar om och rörande FNs milleniemål och hur de kan appliceras både inom våra framtida professioner samt i världen i stort. Föreläste gjorde bland annat Dr George Lueddeke, Dr Victor Mukonka, Dr Derek Chambers och Dr Martin McNamara.

Målet med workshopen var att vi studenter skulle diskutera milleniemålen och deras användningsområden utifrån ett antal olika case som vi fick utdelade. Vi jämförde också hur det såg ut i respektive länder och städer och hur vi skulle kunna tänka oss att använda milleniemålen i våra olika professioner. Workshopen avslutades med presentationer av vad vi kommit fram till och vilka kunskaper vi skulle ta med oss hem. Tillsammans kom vi, bland annat, fram till att FNs milleniemål inte står för sig själva utan går ihop med varandra samt hänger ihop och därmed inte kan uppnås ett och ett utan måste uppnås tillsammans.

Nästa år är det Lunds Universitet som anordnar UNMDG European Student Workshop och det ser vi redan väldigt mycket fram emot.

/Anna Palm och Linn Hultgren

Röntgensjuksköterskestudenter och Vårdförbundets studentrepresentanter vid Lunds Universitet.

Vad är du värd?

Youngstersofia mogrenVårdstudenter vet sitt värde!

Det var rubriken för det seminarium som jag ledde i lördags. Platsen var Borgholm på vackra Öland och ett event som heter Youngster. Det är ett event som hölls för första gången och som riktar sig till organisationer för unga och unga vuxna.

Jag pratade om en ny generation sjuksköterskor som beter sig, uttrycker sig och tänker på ett nytt sätt. Som på ett tydligare sätt än tidigare sätter ett värde på sig själva. Från att, som när jag tog min examen för bara tre år sedan, dumsnällt tacka ja till en usel första lön, till att numera tacka nej till orimliga villkor.

Med mig hade jag sjuksköterskestudenterna Anna-Lisa, Siri, Emelie och Madeleine från 25Kalmar. De berättade om hur de peppar studenterna i Kalmar till att tro på sig själva, sin kompetens och att tacka nej till ingångslöner under 25000 kronor.

På seminariet deltog också Sofia.  Hon pluggar till biomedicinsk analytiker vid Malmö högskola. I våras skrev hon ett inlägg på en sida på Facebook för biomedicinska analytiker som handlade om hennes vrede kring att Region Skåne betalar nyutexaminerade ca. 22000 kronor. Skulle Sofia och studenterna på hennes utbildning kunna dra igång något liknande som det sjuksköterskestudenterna har gjort, undrade hon i inlägget?

Det händer mycket nu. Allra viktigast tror jag är att vi pratar. Att vi samtalar om varför traditionellt kvinnliga yrken värderas orimligt lågt med tanke på vår akademiska utbildning,  våra avancerade arbeten och det bidrag vi gör till samhället. Och att vi sätter ord på vår kompetens, det som ska värderas, och inte faller in i en offerkofta-mentalitet där vi upprepar mantrat om hur dåligt vi tjänar men liksom finner oss i det. När vi pratar om våra fantastiska yrken, då skaffar vi oss makt, och då kan vi ställa rättmätiga krav. Krav som alla vinner på. Som Florence Nightingale sa, så blir det billigare att betala arbetskraften dess fulla värde.

Tack till Vårdförbundet i Kalmar med ordförande Michelle i spetsen för en jätterolig helg och tack till alla er som var med på seminariet!

 

Gästinlägg från Ina Siby!

Ina-Siby1För några veckor sedan var jag i Bryssel för  halvårsmöte med styrelsen för ENSA (European Nursing Student Association) i vilken jag sitter som styrelseledamot sedan hösten förra året.

Agendan under de två dagarna var framförallt att planera det årsmöte som ENSA kommer att anordna i Dublin i höst, samt att diskutera framtiden för organisationen som vi hoppas ska kunna stärka sjuksköterskestudenternas inflytande över sina utbildningar på europanivå. Målet är att fler länder ska kunna involveras i nätverket samt att fler studenter ska kunna delta på mötet i höst.

Samtidigt som vårt möte höll också EFN (European Federation of Nurses) sitt årliga möte i Bryssel. Vi fick därmed chansen att träffa företrädare för olika europeiska sjuksköterskeorganisationer samt diskutera utbildningsfrågor och studentinflytande i deras länder och organisationer. Vid en gemensam middag träffade jag Ulla Falk och Pia Andorff från Vårdförbundet med vilka jag kunde diskutera aktuella studentfrågor. Jag träffade också delegater från andra länder. Vi fick också möjligheten att delta på EFN:s möte och presentera vår verksamhet och diskutera vikten av ett studentperspektiv när det gäller professionsutveckling. I många länder saknas det studentorganisationer för sjuksköterskestudenter vilket begränsar deras möjligheter att kunna påverka sin utbildning.

En viktig händelse under mötet var diskussionen om att ENSA ska kunna bli en självklar röst i EFN:s utbildningsråd. En sådan påverkan skulle ge oss studenter en verklig chans till inflytande på europanivå. Ett europeiskt inflytande som sjuksköterskestudenter numera saknar men som till exempel läkar- och apotekar-studenter har.

Dagarna i Bryssel var intensiva och lärorika. Genom att träffas i ENSA får vi studenter från olika länder ett större perspektiv kring vår utbildning och kommande profession. Det ger stor inspiration kring hur vi kan arbeta nationellt och internationellt mellan våra organisationer. För mig är det givet att Vårdförbundet Student ska vara med och påverka i olika internationella nätverk som rör våra yrkesgrupper!

Årsmötet blev en succé!

studenternas-arsmöteVilken fantastisk helg det blev!  Vårdförbundet students första årsmöte innehöll allt man kan önska sig av ett årsmöte. Tack till er engagerade studenter och fina människor som vill vara med och arbeta tillsammans med oss. Viljan att synas och att påverka för att göra skillnad  och förbättra våra utbildningar och professioner var verkligen stark. Det kändes i mitt hjärtat när alla skulle skiljas åt på T-centralen för att återvända hem tillbaka till sitt.  Att lämna denna härliga gemenskap med nya möten, bra diskussioner och kreativa idéer var inte helt lätt. Jag vet att många av oss kommer mötas igen och att arbetet fortsätter. Men jag hoppas verkligen att vi kan ta med oss den där speciella känslan ifrån årsmötet och sprider den vidare till många fler.

Jag passade på att intervjua den nyvalda studentstyrelsen från årsmötet 24-25 maj. Här kan ni se ett kort filmklipp där fyra från styrelsen presenterar sig!

Den nya styrelsen för Vårdförbundet student består av:

  • Jennifer Arnqvist, biomedicinsk analytikerstudent, Umeå universitet
  • Johannes Fernhed, sjuksköterskestudent, högskolan i Jönköping
  • Daniel Larsson, sjuksköterskestudent, Mälardalens högskola, Eskilstuna
  • Sofia Persson, sjuksköterskestudent, Ersta Sköndal Högskola
  • Alexandra Strömdahl, sjuksköterskestudent, högskola Väst i Trollhättan

Trots idoga försök från styrelse, studenthandläggare och studentrepresentanter fanns ingen röntgensjuksköterska nominerad till styrelsen. Men vi ska alla jobba för att hitta en röntgensjuksköterska som kan adjungeras in i styrelsen i efterhand.

Läs mer om detta historiskt första årsmöte med Vårdförbundet Student!

Läs vad några av studentrepresentanterna tyckte om årsmötet