Undersköterska har blivit en skyddad yrkestitel - det här innebär det för dig!

Den 1 juli i år fick yrket undersköterska en skyddad yrkestitel. Läs mer om vad det betyder för dig som arbetar inom vården.

Att undersköterska nu blivit en skyddad yrkestitel innebär att du som inte har en undersköterskeutbildning inte längre kan kalla dig för undersköterska. Du måste vara utbildad för det yrket för att ha rätt att kallas just undersköterska.

Istället används andra titlar som omvårdnadsassistent för röntgensjuksköterske- och sjuksköterskestudenter som jobbar extra i vården. Eftersom arbetsuppgifterna inte är skyddade kommer du få fortsätta göra samma typ av jobb som en undersköterska.

Vad är då syftet med regleringen? Jo, att öka kvaliteten och säkerheten inom hälso- och sjukvården för i och med regleringen ställs nu högre krav på undersköterskeutbildning.  Det är bra att de som arbetar som undersköterskor har rätt utbildning för jobbet.

Det är därför viktigt att du själv har koll på vilken titel som står i ditt anställningsavtal och på din skylt. Detta då vi sett att en del arbetsgivare anställt studenter som undersköterskor trots att de inte har rätt att använda titeln. Det finns fall då studenter själva fått kämpa för att se till att de inte står undersköterska i deras anställningsavtal och skylt.

Konsekvensen för en person som använder den skyddade yrkestitel utan att ha rätt till det kan bli dagsböter, det är alltså inte arbetsgivaren som får betala utan du själv. Just därför vill vi trycka extra mycket på att du ser till att du har rätt titel och att du vågar stå på dig om din arbetsgivare inte följer det.

Kom ihåg! Om du stöter på problem kan du alltid vända dig till Vårdförbundet Direkt, 0771-420 420 eller höra av dig till oss i Vårdförbundet Student, studentstyrelsen@vardforbundet.se

Nöjd dig heller inte bara med den lön de ger utan våga löneförhandla! Även om du inte har en undersköterskeutbildning kan du lyfta fram din pågående utbildning, den kompetens och erfarenhet du fått under genomförd VFU, eller om du jobbat inom någon annan bransch, oavsett inriktning som ger dig kunskap som du har användning av i din nya anställning som bör värdesättas vid lönesättningen.

Här vill vi tipsa om att du går vår lönecoachning där du får konkreta tips på hur du ska tänka när du förhandlar lön. Det är värdefull kunskap som du senare kommer ha användning för när du är nyexaminerad.

Vårdförbundet Student finns här för dig som medlem, oavsett om du är undersköterska sen innan eller inte. Tveka inte att kontakta oss för frågor.

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!