Varför du borde kandidera till Vårdförbundets studentsstyrelse 2022–2023

Ja jag vet, det är mycket redan som det är med studier, livet och alla borden och måsten. Men kanske är du den där personen med en stark vilja och drivkraft att påverka och åstadkomma förändring. Du kanske redan upptäckt saker som kan förbättras inom ditt framtidsyrke?

Eller kanske vill du skapa ett kontaktnätverk som ger dig färdigheter och kunskap som du kan nyttja av även om du inte vill engagera dig fackligt senare. Eller drömmer du om att göra skillnad och sitta i förbundsstyrelsen för Vårdförbundet, vara ordförande för en avdelning i framtiden?

 

 

Oavsett vilken anledning du har som gör att du funderar på att kandidera, GÖR det bara!!

Kanske är du biomedicinsk analytiker- eller röntgensjuksköterskestudent och upplever att ni blir förbisedda, att era frågor missas. Nu har du chansen att stärka oss i frågor som rör er, för NI kan era frågor bäst. Det här är en chans du inte vill missa, ni har möjlighet att åka i väg på olika kongresser och evenemang både inrikes och till andra länder. Vara i forum med så väl yrkesverksamma som beslutsfattare. Vårdförbundet Att vara engagerad i Student gör det möjligt för dig att, som vi gjorde i år, luncha med Lena Hallengren och diskutera viktiga frågor.

Det här första året med Vårdförbundet Student har varit helt fantastiskt för mig och vi alla börjar någonstans och lär oss tillsammans. Förbundsordförande i Vårdförbundet, Sineva Ribeiro började i Studentorganisationen. Både Sophia Godau och Oscar Martinez har tidigare varit ordförande respektive vice ordförande i Vårdförbundet student och sitter nu i Förbundsstyrelsen.

Det allra bästa är att du kan göra den här perioden till precis vad du vill, du kan lägga ner din själ i arbetet och ägna all din tid åt vårt arbete. Eller så hänger du med på det som du tycker är kul och brinner för och inte alltid deltar på allt. Men förmodligen kommer det gå i vågor och det bästa är att det är du som avgör hur mycket tid du vill lägga på arbetet. Vi har några obligatoriska delar, men på det stora hela är inte det särskilt mycket. Vi har högt i takt och prioriterar alltid studier och hälsan. Det är inte meningen att vi ska skapa en stress utöver den vi kanske har, vi har förståelse för att de allra flesta av hos har extra jobb, liv och studier som tar tid.

Mitt bästa beslut:

Jag kandiderade till Vårdförbundet student för att jag är intresserad för arbetsmiljöfrågor och ville fortsätta utveckla mitt fackliga engagemang. Tänkte först att vi kanske inte var en organisation som egentligen hade så stor påverkan. Men det har visat sig att vi verkligen har.

Årsmötet 2021 klev jag in till lokalen, lite nervös men taggad. Förbundsordförande i Vårdförbundet, Sineva Ribeiro stod och pratade och jag visste inte då vem hon ens var. Jag hade väl mest koll på dåvarande kommunals förbundsordförande Tobias Baudin. Men hennes anförande fångade mig, jag minns hur hon berättade om vikten av arbetsmiljön m.m. och allt det där som jag brann för och jag blev nästan tårögd av hennes ord. När mötet avslutades och vi åt lunch tillsammans fångade jag henne och la min hand på hennes axel och tackade för ett så fint tal. Hon blev glad och jag kände mig bekräftad att mitt fackliga intresse är viktigt.

Här börjar min resa, som jag nu inte vill ska ta slut. Jag var lyckligt över att få ha blivit invald i styrelsen och att få fortsätta med det arbete som jag verkligen brinner för. Men jag tror inte jag förstod hur STORT det här verkligen var förrän Kongressen 2022 i maj. Flera hundra människor samlade för att besluta om viktiga vårdfrågor. Jag var med som inhoppare för vår ordförande Anja som inte kunde närvara.

Jag gick dit ganska novis om vem som var vem. Men efter två dagar och ha stått på scenen själv var det som att en helt ny värld hade öppnat sig. Så spännande, jag fick en mycket större förståelse för Vårdförbundets organisation och den verkade inte så stor och otillgänglig längre. Och att “lilla” jag som student hade möjlighet att påverka och bli tagen på allvar. Kongressen gav mig en enorm styrka och självförtroende, jag vet vad jag pratar om och jag blir lyssnad på. Att jag är student, bara 23 år och 155 cm lång hade liksom ingen större betydelse. Jag blev mött med respekt och det stärkte mig för mitt fortsatta arbete, det gav mig styrka att ta plats. Kanske är det någon av er som kanske skulle behöva få känna den där känslan av att bli tagen på allvar.

Jag hoppas att kanske det här kunnat inspirera någon av er att kandidera, för vi vill ha er i vår styrelse. Vi vill fortsätta jobba för våra yrkesgruppers studenter. Vi vill fortsätta påverka förbundet, beslutsfattare och företräda våra medlemmar!!

Tveka inte att höra av er till oss om ni har några frågor, vi finns här för er! Du kan kandidera fram till den 17 oktober.

Hoppas att vi ses 22 oktober i Umeå!

Marlene Juhl (ledamot studentstyrelsen)

 


Kommentarer

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!