Min utbildning är det bästa livsvalet jag gjort

Jag kommer ihåg känslan när jag gick upp för skolans långa trappor för första gången. Jag var sjukt pirrig och visste inte vad jag skulle förvänta mig. Det jag var rädd för var att inte passa in då jag var relativt ung när jag började studera och jag var inte helt säker på om mitt val av utbildning passade mig. Men jag hoppades på att utbildningen skulle vara intressant och spännande.

Ganska snabbt insåg jag att utbildningen inte skulle bli som jag hade tänkt mig. Jag började studera 2019 och det innebar tyvärr att min utbildning påverkades av pandemin. Ungefär halva min utbildning blev på distans och jag tillbringade mer tid hemma än vad jag någonsin gjort tidigare. Jag fick aldrig chansen att lära känna alla i min klass och det blev svårare att få tag på mina föreläsare när frågor dök upp. Men trots pandemin är utbildningen det bästa livsvalet jag gjort hittills!

Jag valde att söka in till sjuksköterskeutbildningen eftersom jag alltid varit intresserad av vård. I gymnasiet studerade jag till djurskötare men jag saknade den mänskliga kontakten, att kunna stödja någon verbalt. Känslan att kunna hjälpa någon enbart med ett stödjande samtal är så häftigt.

Ett av mina favoritminnen från första terminen var skolans workshops. För mitt eget lärande var det skönt att utföra praktiska moment som komplement till allt det teoretiska. Jag minns att min första tenta var en anatomitenta. Tankarna jag hade inför var att jag aldrig skulle få godkänt. För mig var det en utmaning att bara föreställa mig hur en tenta var uppbyggd samt utformad. Eftersom ämnet är så brett var det svårt att veta vad jag skulle fokusera på i pluggandet. Men det gick bra!

På Marie Cederschiöld högskola utgick vi från det som kallas problembaserat lärande (PBL), vilket innebar att klassen blev indelad i basgrupper. Vännerna som jag fick från min första basgrupp under första terminen var mina närmaste vänner under hela utbildningen och jag har kontakt med vissa av dem än idag.

Skrivet av: Johanna Vidlund 23 år, sjuksköterska
Examen: Marie Cederschiöld högskola, juni 2022
Arbetsplats: Södersjukhuset, NGI kirurgi-avdelning

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!