Lana Rasho kom till Sverige för 8 år sedan och lever sin dröm som legitimerad sjuksköterska. Grattis Lana!

Den 18 februari, för 8 år sedan kom jag tillsammans med mina föräldrar och mina två bröder Elias och Peter till Sverige från det krigsdrabbade Syrien. Jag var 14 år gammal och hade diagnos Lingua geografica (”fläckar på tungan”, en benign inflammatorisk förändring som förekommer på tungan). Sjukdomen krävde regelbundna kontroller och många besök på vårdcentralen samt sjukhuset.  

I dessa möten med sjukvården var det sjuksköterskorna som imponerade på mig mest. Jag upplevde att sjuksköterskorna hade stor kunskap och att de brydde sig om mig. Jag blev så förtjust i deras uniformer och deras mod, sjuksköterskorna var så duktiga och omtänksamma. De rörde sig på ett sätt som gjorde mig trygg. 

Jag bestämde mig att en dag vill jag också bli sjuksköterska, jag ville ge all kärlek och vård som jag fick tillbaka till samhället!  

Jag lärde mig svenska språket, började 9:an och sökte information om hur man kan bli sjuksköterska. Jag gick vård och omsorg på gymnasiet och kom in på sjuksköterskeprogrammet.  

Under min praktik som student hörde jag mycket negativt om yrket, på sociala medier och ute i samhället. Jag hörde att många sjuksköterskor inte trivs på sina jobb, har dåliga villkor, dåliga löner och mycket annat. Det skrämde mig men inget kunde påverka mig att följa drömmen att bli sjuksköterska. Jag fick möta många sjuksköterskor som kämpar för bättre arbetsmiljö, bättre villkor och högre status på yrket, jag tänkte kämpa tillsammans med dem. 

Dagen hade äntligen kommit. Min första dag på jobbet, som jag hade längtat efter i många år!  

Många frågor och funderingar snurrade i mitt huvud. Kommer jag att lära mig rutinerna? Kommer jag att trivas på mitt allra första jobb? Kommer jag att höra massa negativa kommentarer hela tiden om detta yrke?

Dock kunde inget stoppa mig att tänka positivt, att börja jobba som sjuksköterska, känna mig stolt och glad över min nya titel, lyfta yrket, göra nytta för samhället och att bli en förebild för andra!  

Idag är jag 22 år gammal och legitimerad sjuksköterska i det fantastiska landet, Sverige, och mycket glad för det.  

•Tack Gud. 
•Tack familj och vänner. 
•Tack Maria och Ingrid för allt ni lärde mig under tiden i gymnasiet. 
•Tack Vårdförbundet student för att jag fick vara en del av er. 
•Tack Branka för att du stödjer mig hela tiden i min karriär. 
•Tack Eva-Lis för att du erbjöd mig en tjänst på Dialysen. 

Följ dina drömmar och låt ingen bromsa dig! 

Tillsammans är vi starkare!  

Lana Rasho 
Legitimerad sjuksköterska, Dialysen på NU-sjukvården.  


Kommentarer

  1. Stort grattis till legitimationen Lna! Det var en lyx att få ha med dig i teamet i studentverksamheten! Stjärnskott är du!

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!