Nä jag arbetar inte på IVA.
Nä jag står inte i full mundering hela dagarna.  
Nä jag har inte apparater som piper och larmar runt mig.  
Jag arbetar i hemsjukvården där nästintill alla patienter tillhör en riskgrupp och skall skyddas från Covid -19. 

I dessa tider ska givetvis sjukhusen avlastas och patienter skall undvika sjukhusbesök som inte är akuta. Detta i sin tur leder till att än mer vård utförs i hemmet. Det tänkta mottagningsbesöket på exempelvis urologen eller vårdcentralen blir istället till ett hembesök av hemsjukvården som är behjälplig. 

Ofta gör jag hembesök själv i patientens hem, likt snickarens verktyg som är hammare och spik så är mitt verktyg min kunskap och erfarenhet.
Jag tittar, lyssnar och känner. Ibland rådgör jag med mina kloka, hjälpsamma, ödmjuka kollegor, tillsammans löser vi det mesta.
Å jag vågar säga att oftast så löser vi det bra!

Bilden föreställer en droppställning 🙂… eller ja… det gäller att hitta lösningar. Funkar perfekt att hänga droppet på och sen upp i gardinstången 👍
Vad gör man när man står en natt ute på bygden och ett dropp kan hjälpa patienten att slippa åka till sjukhus!? 

Arbetet i hemsjukvården är ett område som verkligen behöver lyftas fram positivt. Ibland känns det som vi jobbar på i det tysta, vi är påhittiga, vi är flexibla och vi fixar mycket. Vi hörs inte och vi syns inte så mycket, det är inte ovanligt att patienter och anhöriga säger: ”Innan jag blev sjuk visste jag inte ens om att hemsjukvården fanns”. 

Det är spännande och utmanande att möta patienter i deras egna hem och vi möter människor i varierande åldrar och med olika diagnoser. Den yngsta inskrivna patient som jag vårdat i hemmet var 9 månader gammal och den äldsta 104 år gammal. Det om något kräver eftertanke hos oss sjuksköterskor både när det gäller bemötande men framförallt talar det om vikten av att ha en bred kunskap och erfarenhet.  

Vi är ett härligt gäng kollegor med olika bakgrund vilket gör att jag vågar påstå att det finns stor kompetens i hemsjukvården i Alingsås. Vi delar med oss av kunskap och erfarenhet mellan varandra. Vi har högt i tak och frågar varandra när vi känner oss osäkra eller behöver råd. Vi har ett bra samarbete med exempelvis palliativa teamet, ambulansen och 1177 vilket är skönt för både oss och patienterna. 

Egentligen skulle jag vilja namnge alla mina fantastiska kloka kollegor (65 personer) men skriver istället ”ingen nämnd, ingen glömd” med värme.
Tillsammans är vi grymma!

Anna Nordgren 
Anestesi, barn- och distriktsköterska
verksam i hemsjukvården i Alingsås kommun


Kommentarer

  1. Grymt bra Anna !! Verkligen en grupp som stått vid sidan av som man inte tänkt på alls förrän nu när man inser/insett att ”fan här håller saker på att hända” Hoppas man sätter värde på ert enorma arbete ni utför, för det behöver ni alla dar i veckan. ♥️

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!