Debattartikel i VLT 2023-05-17

Vårdförbundets yrkesgrupper är bristyrken, det vill Region Västmanland lösa med låg löneutveckling?

Bristen på barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor är stor, både nationellt och i vår region. Dagligen sitter Vårdförbundet i samtal med medlemmar, förtroendevalda, chefer och ledning, där bristen på våra medlemsyrken är kärnfrågan. I detta läge väljer ändå Region Västmanland att ge Vårdförbundets avtalsområde en lönerevision långt under det ”industrimärke” som sattes tidigare i år, ”märket” ger en löneökning i år på i snitt 4,1%. Detta innebär att Vårdförbundets medlemmar kommer få en lägre löneökning än våra närmsta kollegor som tillhör fackliga organisationer vars avtal vilar på industrimärket. Konsekvensen blir att kollegor med utbildning på gymnasienivå kommer att komma i kapp och i vissa fall gå om våra universitetsutbildade medlemmar.

 

Jämför vi oss med kommunerna här i Västmanland, så ligger lönerna på en högre nivå än Region Västmanland, det finns även kommuner så som Sala och Norberg som har valt att satsa på våra medlemsyrken i år och ger en löneökning på mer än ”märket”. Marknaden är vidöppen för våra medlemsgrupper och många av våra medlemmar får upp sin lön mycket genom att gå till en annan arbetsgivare. Varför ska våra medlemmar då stanna hos Regionen som arbetsgivare? Vi har redan i dag flera medlemmar som uppger att de inte har råd att arbeta kvar hos Region Västmanland. Vi ser en stor risk att bristen på sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor kom bli än större i Region Västmanland!

 

Våra medlemsyrken, pressar sig dagligen för att få verksamheten att gå ihop, för att patienterna, ni medborgare, ska få den vård ni behöver och är värda att få. Dagligen har vi kollegor som går hem i tårar för att arbetsbelastningen är så hög. Förra året så arbetade våra yrkesgrupper över 98 000 övertidstimmar! Det är mer än 53 heltidstjänster. Utöver detta ökar kostnaderna hyrpersonal för våra medlemsgrupper väldigt mycket inom Regionen. Detta vill Regionen betala tillbaka med en löneökning som är mindre än ”industrimärket”. Regionen har pengar till att betala för att våra medlemsgrupper ska arbeta övertid, vi ska sälja semestrar och de hyr in personal, men det finns inte pengar att ge våra medlemmar en vettig löneökning.

 

Vi uppmanar Region Västmanland att ta sitt ansvar för att säkerställa att det finns rätt kompetens på rätt plats för att ge en god och säker vård till invånarna och uppmanar regionpolitiker och Region Västmanland att vårda det avtal som vi gemensamt har.

Vårdförbundets avdelningsstyrelse Västmanland

Genom Ingrid Edman, ordförande och Johanna Holmström, vice ordförande.

 

Kom ihåg att skriva på Vårdförbundets namninsamling som överlämnas till politiker i juni.

Anmäl er till medlemslunch 16 juni med politikerträff . Då har du möjlighet att diskutera lön, arbetsmiljö och annat som berör din arbetssituation.


Kommentarer

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!