Sommarsemester är ingen happening - den kommer varje år....

Semester är inte ett vanligt ord, utan det är laddat med stora förhoppningar, förväntningar, ledighet med sig själv, vara tillsammans med vänner och familj, resa, bada, njuta, solnedgångar, svalor, myggor, jordgubbar, återhämtning, påfyllnad med ny energi. Ja, semester är ett underbart ord.

Därför blir jag varje år så beklämd att i vårt yrke så måste vi alltid försvara vår lagstadgade rätt till semester. Jag förstår inte hur det kan komma sig att varje år så har vi alltid samma problem. Det brukar alltid komma en fråga från arbetsgivaren om det finns några som kan tänka sig att sälja bort sin semester, dela/flytta sin semester för att klara av bemanningen under sommaren. För att kunna bemöta ”platsbristen” som det heter i allmänhet. Det här är fakta: det finns ingen platsbrist i Sverige utan man väljer att ombeskriva de stående fakta att det är en SJUKSKÖTERKSEBRIST i Sverige.  Brist på speciellt ERFARNA sjuksköterskor.

Vilken annan bransch får alltid försvara sin rätt till semester?

Hur ska vi då komma till rätta med det här? Svaret enligt mig är mycket enkelt;

I have a dream började Martin L. King med i ett mycket berömt tal.  Jag drömmer också om att det skulle finns en tydlighet och en vilja från både politiker och arbetsgivare att vara en bra arbetsgivare. Att ge oss förutsättningar till återhämtning och visa en vilja att lyfta våra löner, så kommer även flera att vilja stanna kvar. Det skulle lösa hela denna cirkus, fler erfarna kollegor innebär desto lättare att vi kan vara varandras vikarier.

Det har visat sig tydligt i pandemins spår att våra yrken är OERSÄTTLIGA och trots detta så märks ingen vilja från vare sig politiker eller arbetsgivare att följa vårt löneavtal. Det är tragiskt!

Arbetsgivaren försöker lösa symtomen varje år och inte grundproblemet, så varför inte tänka om?

Varför kan inte någon chef, region gå i bräschen och vara banbrytande genom att följa löneavtalet, satsa på våra yrkesgrupper.  Vad har ni att förlora? Inget enligt mig. Det ni kommer att förlora om ni inte gör något åt saken är att fler Sjuksköterskor, Barnmorskor, Röntgensjuksköterskor och Biomedicinska analytiker kommer att sluta jobba och gå till ett yrke där de vet att de får sin återhämtning och en bra löneutveckling.

Vi som alla andra är också värda vår semester, värda VÅR återhämtning. Så att vi kan leverera ett säkert, kompetensmässigt och proffsigt bemötande till alla våra vårdsökande patienter under dygnets alla timmar ett år till? Är inte jag lika viktig som den jag vårdar??

I have a dream … om solnedgångar, jordgubbar, skratt och bad på min hela semester

Tack för ordet/

Angelica Gradh, barnsjuksköterska, Styrelseledamot avd Västmanland.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!