Häng med mig!

Skrivet av Mimmi Högblom

9 januari 2020

Västmannabloggen

Birgitta Kerstis heter jag. Jag har arbetat som sjuksköterska i 35 år! Mitt yrke har tagit mig runt jorden. Men framför allt har mitt yrke gett mig fantastiska möten med patienter och deras familjer samt alla underbara kollegor. Jag har gråtit, skrattat och häpnat. Alla som arbetat natt vet hur lättskrattat det är runt 04.30. Ingen nämnd och ingen glömd, men Maria Svensson är nog den som bjudit på flest galna upptåg nattpassen på barnkliniken för lääänge sedan. Jag har fått vänner för livet. Gun Halén, Helena Maass och jag arbetade natt på avdelning 69 i början av nittiotalet. De är fortfarande mina kära vänner.

Nåväl, startade gjorde jag i Uppsala efter min examen. Mitt sikte var att bli distriktssköterska och åka runt i gårdarna. Nu ser det ju inte riktigt ut så som ni vet. Tillsammans med en god kollega från akuten, Birgitta Kättström som tyvärr inte lever längre, for jag till Island och arbetade på en kirurgavdelning 1989. Anledningen var ett krossat hjärta som behövde helas, vilket kurerades med vackra vyer och fantastiska människor. Isländskan är inte enkel men med hjälp av ordböcker, gester och god vilja gick det galant.

Åter i Sverige började jag på barnkliniken, där jag fortfarande arbetar ibland på barnakuten. Jag gick min barnspecialistutbildning 1990 och älskar fortfarande att utmanas av barnen. Under dessa år läste jag olika fristående kurser samt till distriktssköterska. Jag arbetade några år på Resursenheten där jag bland annat blev stammis på Onkologens dagvård. En grym arbetsplats med patienter och kollegor som kan mötas helt avskalat. Jag skrev under mina sista år på Region Västmanland min avhandling. Vilken förmån att få utbilda sig 50 % i flera år. Jag är evigt tacksam för min doktorandkollega Margareta Widarsson och Centrum för Kliniks Forskning för allt stöd under doktorandtiden. Förutom på Onkologens dagvård var jag denna tid på Barndagvården där jag också fått vänner för livet. Amie Hydara, den skickligaste sjuksköterskan jag mött, och många andra kollegor på Barnkliniken är mig mycket kära.

Utmaningar har alltid lockat, så sedan 2010 är jag volontär för Operation Smile. Jag har varit på tio uppdrag och arbetat då på pre- och postop. Länder som jag varit på uppdragen i är: Etiopien, Sydafrika, Marocko, Indien, Filippinerna, Malawi, Jordanien x 2, Honduras och Förenade Arabemiraten. Detta har gett mig insikter om livets orättvisor och möten med människor från hela världen. Jag längtar till mitt nästa uppdrag.

Sedan 2015 arbetar jag som Universitetslektor på Mälardalens Högskola. Här blir det häftiga möten med studenter och kollegor. Jag har världens bästa chef och ett arbete som är fritt men inte alltid lätt. HVV, Mälardalens Högskola har också gett mig möjligheter att se världen. Jag har varit på två lärarutbyten i USA och Indien. Nu är det dags igen. Jag har fått stipendium via STINT, Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning och far den 24/1 till Christchurch, Nya Zeeland för en två månaders vistelse på ARA University. Det blir verkligen spännande och kul.

Jag hör av mig om några veckor för fortsättning.

På återseende!

/Birgitta Kerstis

Några bilder från mina tidigare utlandsuppdrag för Operation Smile:

  
Amman, Jordanien, 2015          Madada, Jordanien, 2019            Madada, Jordanien, 2019


Kommentarer

  1. Lycka till på din nya resa. Jag kommer att sakna dig men hoppas att jag och studenterna klarar oss veckorna du är borta. Margareta W.

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!