Barnmorskestudent Gabrielle Baker uppmanar till nationellt #bmstudentuppror tillsammans med sina kollegor som har skrivit ett öppet brev till ledningen på Kvinnokliniken Östra sjukhuset, Förlossningen NÄL,
Förlossningen SÄS och socialminister Lena Hallengren.

Västbloggen publicerar det öppna brevet i sin helhet.
Fotograf: Sofie Werme

Vi är den årskull Barnmorskor från Göteborgs Universitet som blir klara våren 2022 och som är era blivande kollegor. Vi är dom barnmorskor som ska försörja era avdelningar med personal. Vi skriver detta brev till er då vi genom vår utbildning och praktik fått god inblick i förlossningsvården och kvinnosjukvården i Västra Götalandsregionen och en arbetssituation som vi efter examen vägrar stå bakom.

När vi undersökte i vår klass hur många av oss som önskar jobba inom förlossningsvården och hur många som väljer bort den under rådande förhållanden var resultatet anmärkningsvärt. 
31 personer svarade på undersökningen där frågan löd – kommer du att söka jobb på förlossningen efter examen?

Resultatet med 4 svarsalternativ visade att:

16 av oss väljer bort förlossningen på grund av arbetsförhållandena
4 stycken kommer söka jobb på förlossningen (varav två på NÄL)
1 person har aldrig velat jobba på förlossningen
10 av oss kan tänka sig att arbeta på förlossningen om rätt arbetsförhållanden erbjuds.

Vi har kommit fram till att följande punkter ses som viktiga för att vi ska ta en anställning på förlossningen:

1. Möjligheten att under vårt arbetspass kunna ta vår rast, äta vår lunch och gå på toaletten. Ingen annan yrkesgrupp hade accepterat att situationen ser ut så i dagsläget.

2. En trygg introduktion till yrket genom ”trygg start-programmet” med 12 veckors introduktion och mentorskap så att vi kan utvecklas till kompetenta barnmorskor.

3. En period på minst 6 månader där vi enbart vårdar en födande åt gången och att klinikens strävan skall vara en aktivt födande per barnmorska.

4. Inget tvång till att arbeta treskift, det bör vara frivilligt, för att kunna kombinera vårt yrkesval och samtidigt kunna träffa våra familjer.

5. Arbetstidsförkortning likt den som finns på förlossningen i Varberg med 34h/vecka vid blandad kväll och dagtjänstgöring vore önskvärt så vi hinner återhämta oss mellan våra arbetspass. Att Varberg i dagsläget erbjuder den arbetstidsförkortningen tillsammans med 12 veckors introduktion gör att flera av oss ser det som ett alternativ att söka oss till Varberg istället då pendlingstiden från Göteborg blir försumbar mot arbetstidsförkortningen.

6. Vi ser det som rimligt att lönepåslaget som införts på Östra sjukhuset på 5000 kr månaden blir permanent och även innefattar NÄL och SÄS för att få att barnmorskeflykten ska upphöra omgående. Många av oss har arbetat i flera år som sjuksköterskor och har redan löner långt över ingångslönen som idag erbjuds på förlossningen.

7. Ingen ska behöva jobba delade helgturer, eftersom även barnmorskor har behov av ett socialt liv och återhämtning.

8. En fungerande sommarbemanning där vi kan ta ut vår semester i lugn och ro utan avbrott, uppskjutande, beordringar eller sms om att komma in på extrapass och dubbelpass för att lösa bemanningen.

9. Möjlighet till kombinationstjänst med 50% på förlossningen och 50% på BMM och att caseload övervägs som arbetsmodell, eftersom det finns god evidens för att det avsevärt förbättrar upplevelsen för våra födande och minskar risken för utbrändhet för barnmorskor.

10. BB bör prioriteras och bli en fungerande verksamhet om det ska finnas krav på rotation mellan förlossning och BB, eftersom ingen barnmorska vill tvingas medverka i den vård som nu bedrivs där.

11. En öppenhet och kultur där vi kan föra diskussion och framföra kritik utan att den tystas ner och utan repressalier, eftersom vi vill vara med och positivt påverka verksamheten och vara en del av den i många år framöver.

12. Att VGR ska jobba mot en differentierad förlossningsvård med mindre enhet där vi får lov att utöva vårt yrke och handlägga den normala förlossningen i en hemliknande miljö för att minska de medicinska interventionerna som i nuläget krävs för att ”löpande band-förlossningen” ska fungera.

Vi kräver ett permanent lönepåslag och ökade ingångslöner för nyutexaminerade barnmorskor och möjlighet till en rimlig löneutveckling under arbetslivet. Som vi har förstått det gäller lönepåslaget på 5000 som utlovats för barnmorskor på Östra sjukhuset endast fram till årsskiftet. SACO:s rekommenderade ingångslön är 34.650 för barnmorskor och Vårdförbundet anger att ingångslönerna år 2020 var mellan 34.000 – 37.000. Det är orimligt att Västra Götalandsregionen, som vill profilera sig som Sveriges bästa offentliga arbetsgivare, ligger långt under den nivån.

Vi vill med detta brev uppmärksamma er på i vilken utsträckning vår klass kommer att bidra till rekryteringen av nya barnmorskor i januari 2022. Vi kräver en förändring i förlossningsvården för att kunna hålla, fysiskt såväl som psykiskt, ett helt arbetsliv. Vi önskar ett svar och bemötande av samtliga punkter. Det stora problemet är inte barnmorskebristen, det är bristen på goda arbetsvillkor och bristen på en fungerande kvinnosjukvård varifrån personalen inte flyr. För att ytterligare påverka opinionen och få mer pengar till förlossningsvården kommer vi att göra vad vi kan vilket innefattar att låta media ta del av detta brev. Vi har kontakt med barnmorskestudenter runt om i landet för att göra en gemensam sak i att ställa krav på kvinnosjukvården och sätta press på politikerna för att skapa en permanent förändring.

Situationen inom förlossningsvården idag är under all kritik och vi måste tillsammans kämpa för att bli bättre, behålla vår kompetens och skapa en arbetsmiljö som är hållbar. En arbetsmiljö där vi slipper en etisk stress och skuld inför våra födande.

Ni hävdar att det inte finns pengar för att förbättra förlossningsvården i Västra Götalandsregionen. Vi undrar – har ni verkligen råd att förlora oss?

Barnmorskestudenterna Göteborgs universitet
Avgångsklass 2022

Boka din lönecoachning!

Nu är äntligen vår digitala lönecoachning i gång igen efter sommaren. Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.

Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.

Säkra din plats här!