Den 12 maj hyllas Sveriges alla sjuksköterskor – här är Vårdförbundets önskelista

Vårdförbundets avdelningsstyrelse Västra Götaland har en önskelista på sjuksköterskedagen.

Den 12 maj firas internationella sjuksköterskedagen över hela världen och även i Västra Götaland. Sjuksköterskor axlar enorma utmaningar under pandemin, det gäller både de som jobbar i frontlinjen mot covid-19 och de i den ordinarie vården. Vårdförbundet organiserar majoriteten av landets sjuksköterskor, som läst treårig högskoleutbildning på sjuksköterskeprogrammet med huvudämne omvårdnadsvetenskap eller vårdvetenskap.
Här är vår önskelista till arbetsgivare, politiker och allmänhet inför sjuksköterskedagen 12 maj:

  • Alla måste hålla i lite till. Nu ser vi ljuset i tunneln i takt med att vi sjuksköterskor vaccinerar befolkningen. Men vi alla behöver följa rekommendationerna ett tag till. 
  • Fyra veckors sammanhängande sommarsemester. Sjuksköterskor vill precis som resten av befolkningen ha ”sommarsemester” i juni, juli och augusti samtidigt som familj och vänner. 
  • Trygghetssystem som fungerar. Vi har fått gehör för att stoppa karensdag och utförsäkringar och jobbar vidare för arbetsskadeersättning för de som anmält att de fått covid-19 i tjänsten.
  • Fler kollegor. Det är brist på sjuksköterskor och arbetsgivarna bör rekrytera tillbaka de 13 200 som lämnat yrket. 
  • Respekt för legitimationen. Under pandemin har bristen på sjuksköterskor lett till att arbetsgivare försöker lösa bemanningen med annan, icke kvalificerad personal. 
  • Specialistutbildning. Även kommunerna bör teckna kollektivavtal enligt en modell för utbildningsanställningar (AST) som ger studier till specialist med full lön.

Avdelningsstyrelsen Vårdförbundet Västra Götaland
Ordförande
Anne Karin Höglund 
Vice ordförande
Christina Wernstedt
Styrelseledamöter 
Susanne Blom Persson
Branka Djukanovic Svensson 
Martin Håland
Anna-Karin Johannesson 
Lene Lorentzen 
Jeanette Ros (saknas på bild) 
Pernilla Widholm Jolgård

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!