Politiker i VGR, fatta beslut om höjd semesterersättning!

Gunilla Edholm, legitimerad sjuksköterska och instruktör har skrivit ett öppet brev till politiker i VGRs regionstyrelse samt hälso- och sjukvårdsstyrelse. Här presenteras brevet i sin helhet.

Till oppositionsråd för (S) i Regionstyrelsen:
Bästa Helen Eliasson!
Jag skriver till dig och dina kollegor i Regionstyrelsen med anledning av den usla ersättningsnivån som i nuläget gäller för den tvångsförflyttade semesterveckan för oss inom vården med hopp om att det kan påverka ert beslut den 23/6. 

Jag jobbar vanligtvis på Hjärt-Lungräddningscentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Nu är jag en av många som med kort varsel från en dag till en annan fått ställa om och hjälpa till i vården pg a covid-19. 
Det är 30 år sedan jag jobbade som legitimerad sjuksköterska på sjukhus och bara det ställer stora krav på mig att med snabb upplärning fungera som sjuksköterska på hjärtintensiven (HIA) och dessutom fått gå från dagtidstjänstgöring in på schema med kvällar och helger vilket påverkar vardagen rejält. Jag kunde inte planera mitt liv då jag fick väldigt kort framförhållning gällande min arbetstid 🙈, nu har jag fått ett sommarschema. 

Västra Götalandsregionen – ”Sveriges bästa offentliga arbetsgivare” är er vision och något ni då ska jobba för. Just nu anser jag att det bara är tomma ord. 
Hur tänker Regionen att de ska få en fungerande vård framöver? 🤔 
Det kräver personal och det kokar på sjukvårdens golv nu. 😰🤬 
Ett flertal tänker på att säga upp sig och flera har redan verkställt det. 


Att man på Riksdagsnivå har beslutat att anställda på privata företag får förmånen att gå hemma med 92% lön är dem väl unt och jag förstår tanken bakom men… att vi som räddar liv jobbar hårdast nu och framöver inte får något stöd från Regionen mer än ”Ni är så duktiga, det är tack vare er som vården fungerar bla, bla, bla… gör mig provocerad, uppgiven, ledsen och arg. 
😰🤬
Alla inom vården sliter ont nu och kommer att göra framöver om den uppkomna vårdskulden skall kunna lösas. I Västra Götalandsregionen blir vi tackade med att tvingas flytta en till två semesterveckor med en usel ersättning och ett budskap att förvaltningarna har ansvaret men med det kommer inga pengar.  

GE OSS EN SKÄLIG ERSÄTTNING NU så att vi inom vården som verkligen behöver återhämtning för att orka hjälpa alla sjuka nu och framöver får ett erkännande och en anständig ersättning för att vi inte får fyra veckors sammanhängande semester under juni-augusti.
Jag skulle förstås önska att vi på HIA fick ta del av de extra 500kr/pass som tilldelats de på ”rena” covid-19-avdelningar. Vi jobbar ofta i full skyddsutrustning och måste ta emot vissa patientgrupper t ex de med covid-19 och hjärtpump i väntan på hjärttransplantation men inkluderas ändå inte.

Att Herr Ordförande (Johnny Magnusson (M)) i Regionstyrelsen anser sig veta att vi vårdpersonal inte skulle må bättre av en högre ersättning och tänker rösta emot är skrämmande och får mig att känna både ilska och förnedring. Det skulle förstås kännas fantastiskt att få ett erkännande och en skälig ersättning för en tvångsförflyttad semestervecka och endast tre veckors sammanhängande semester när vi som mest behöver det 🥵😡😥

Hoppas att du Helen och övriga beslutande personer i Regionstyrelsen har en rakare rygg och sundare syn på frågan🍀och röstar så att vi som har otur att vara på de avdelningar där vi TVINGAS flytta en veckas semester (det gäller inte alla avdelningar) får högre ersättning för den veckan än vi vanligtvis fått år efter år när vi självmant VÄLJER att ”sälja” för att lösa sommarbemanningen🍀 

Bästa hälsningar 
Gunilla Edholm, legitimerad sjuksköterska och instruktör
HLR-centrum
Sahlgrenska Universitetssjukhuset

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!