Till SU:s sjukhusledning-lyssna på era medarbetare!

Skrivet av Gästbloggare

9 mars 2018

Västbloggen

Jag var med på Dialogmötet som sjukhusledningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset kallade till och passade på att föra fram mina och mina kollegors åsikter om förbättringar som ledningen kunde satsa på för att få erfaren personal med all sin specialistkompetens, som det tagit år att förvärva, att stanna kvar på SU. Samtidigt skulle man öka patientsäkerheten, kvaliteten och trivseln på arbetsplatsen.

Jag fick applåder av medarbetare som var närvarande och jag kände mig stolt som legitimerad Biomedicinsk analytiker. Jag skrev ner vad jag sa på mötet och vill med bloggens hjälp sprida det. Det blev kanske inte exakt ordagrant vad jag sa och jag har kanske missat att säga något, med det här är mitt budskap. Nu är det upp till arbetsgivaren att agera!

Annika Corneliusson Legitimerad Biomedicinsk analytiker med mer än 30 års erfarenhet inom Klinisk Fysiologi.

 

 

 

 

Ett av Sahlgrenska Universitetssjukhusets (SU) prioriterade mål är att vi ska vara ”Landets ledande Universitetssjukhus”. Statistik i Dagens medicin över just nämnda prioriterade mål visar att SU ligger sist i listan av alla Universitetssjukhus i Sverige.

SU är ett av Nord Europas största sjukhus med specialistsjukvård av högsta klass. Statistik visar att just SU:s vårdpersonal har lägst löner av alla Universitetssjukhus i Sverige. Då blir det nästan komiskt löjligt när ni i Sjukhusledningen och politiker aldrig nämner rådande låga löneläge för Vårdpersonalen på SU.

Om Vårdpersonal hade lön i förhållande till utbildning, kompetens, ansvar och arbetstider skulle vi inte ha den personalflykt, som vi faktiskt har idag på alla sex områdena. Vi skulle slippa dyr hyrpersonal och ny påfunna idéer som att läkare ska jobba på ackord på akuten.

Vid ett tidigare Dialogmöte på Mölndals sjukhus berättade sjukhusdirektören och biträdande sjukhusdirektören. Att det arbetas intensivt med bristen av sjuksköterskor. Att kompetensutveckling är jätteviktig. Arbeta de arbetar med arbetsmiljön. Att de har förtydligat karriärvägarna. Att de erbjuder vidareutbildning och möjligheter till forskning.

Vid mötet på Sahlgrenska utvecklade samma personer från arbetsgivaren svaren med

  • Att man fått till ett bättre nattavtal (vilket Vårdförbundet har stridit för)
  • Att sjuksköterskor får betalt under specialistutbildning (vilket Vårdförbundet har stridit för)
  • Att SU utnämnt ” Överbiomedicinsk analytiker” och ”Översjuksköterska” (vilket Vårdförbundet har stridit för)

 

Allt ovan nämnda är väl bra att det ska arbetas med……..Men vi ”på golvet” vet att den främsta möjligheten att få erfaren personal med all sin specialistkompetens, som det tagit år att förvärva, att stanna kvar på SU är att ge rimliga och rättvisa löner.

Personalflykten skulle minska. Patientsäkerheten skulle öka och det hela skulle bli billigare i längden och då och endast då kanske vi kan bli ”Landets ledande Universitetssjukhus” och kanske, kanske komma först på Dagens medicins lista.


Kommentarer

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!