Är det värt det?

Det började 1996, jag blev erbjuden en tjänst på 96,3 % på natten.

Jag protesterade först eftersom jag var ensamstående mamma, men dåvarande chef föreslog att jag kan ju alltid kunde ta tjänstledigt två nätter i månaden om jag inte orkade.

2012 augusti ramlade jag ihop på Coop i Kungsbacka och jag höll nästan på att stryka med. Två ambulanser räddade mitt liv på väg till Sahlgrenska universitetssjukhuset. Ganska snabbt konstaterades det att jag hade en hjärnhinnetumör i frontalloben.

Det som hände fick mig att fundera:

Varför fick jag denna tumör? Man vet inte med säkerhet.

Kan den vara orsakad av hormonell obalans? 

Kan den kan vara orsakad av nattarbetet?

Hormonet melatonin följer dagsljuset och skickas ut i kroppen på kvällen. Melatonin gör inte bara att vi sover gott, utan skyddar även mot cancer. Nattarbetare som sover under dygnets ljusa timmar har alltså mindre melatonin i kroppen när de sover och det leder till den ökad cancerrisk.

Andra negativa effekter av sömnbrist är generellt försämrat immunförsvar, samtidigt som det höjer aktiviteten av proinflammatoriska cytokiner.

De långsiktiga hälsoeffekterna av för lite och/eller störd sömn inkluderar diabetes, hjärt–kärlsjukdom, cancer, depression, utmattningssyndrom och fetma.

Jag uppmanades av förtroendevald på Vårdförbundet att skriva en arbetsskada, vilket jag gjorde. Sannolikheten är stor att alla dessa år av tufft nattarbete har satt sina spår. Ibland jobbade jag tre nätter i sträck, var ledig en natt och sen jobbade tre nätter igen…

Helt sjukligt trött blir man…

Efter lång sjukskrivning med utförsäkring, då jag tvingades leva på mindre än halva min nettolön, så började jag jobba igen. Jobbar åter heltid natt sedan maj 2015. Mitt arbetsliv innebär nu att jag inte har möjlighet eller ork att ha något socialt liv. Orkar helt enkelt inte och när jag är ledig måste jag bara vila, vila, vila. Jag har sviter kvar efter min operation av hjärnhinnetumören i form av liqvor-läckage och hjärntrötthet.

jag lever farligt.

Min förhoppning är att det nu kommer ett beslut om en mer hälsosam arbetstid på natten med ökad tid för återhämtning. Jag vill slippa jobba mig in i en för tidig död eller bli allvarligt sjuk igen. Tänk att istället för denna ständiga oron för hälsan kunde få en rimlig återhämtning och ett hållbart arbetsliv, för mig hade det givit även mitt privata liv tillbaka. Jag väntar med spänning på 30 november!

kristina-gellinskog-nattblogg

Kramar

Kristina Gellingskog

Leg. Psykiatrisjuksköterska / Förtroendevald Vårdförbundet

SDN Askim Frölunda Högsbo

 


Kommentarer

  1. Strongt av dej att gå igenom en sån allvarligt åkomma och återgå till samma tuffa jobb, beundransvärt!

  2. Förstår inte ditt resonemang. Varför går man tbx på heltid om man nu varit så sjuk ? Helt obegripligt för mig och dessutom förtroendevald. Byt jobb eller gå ner i %

  3. Varför går man tillbaka på heltid? Eller varför går man tillbaka alls … Finns ju hur många andra jobb som helst och inte gör detta bättre att vara förtroendevald
    Ditt resonemang är helt ologiskt för mig i alla fall

  4. Du är vår hjälte och kämpe, Kristina! Du är ursprunget till d nya avtalet som slöts 1/12, och som nu intensifierar kampen för hälsosamma arbetstider! Din motion om att centralt inom Vårdförbundet arbeta för minskad nattarbetstid var startskottet!

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!