Lucka 16: En liten juleblogg om sånt som gör skillnad

800px-Almeida_Júnior_-_Saudade_(Longing)_-_Google_Art_ProjectKära du!
Hur har du det nu i december? Tyngs du av mörkret och julestress? Allt som ska hinnas med lagom till den 24 december aka julafton?? Alla inköp, all städning, allt pyntande, kort sagt alla förväntningar som tycks vila på dina axlar…

Eller är det precis tvärtom, allt är klart redan nu, klapparna ligger prydligt inslagna och gömda längst in i garderoben, inköpslistan avbokad, endast färskvaror kvar att handla, lussekatter och alla goda kakor fyller upp i frysen.

Alldeles oavsett hur du har det just nu därhemma så kan jag tänka mig att det ”går för runt” för dom allra flesta. Och på jobbet ska vi bara inte prata om hur det är just nu…

Vet du, vi brukar ju säga att julen är barnens högtid och vissa av oss har nog barnasinnet kvar i allra högsta grad. Du vet ju att jag gillar julen jättemycket.

En sak som jag har med mig från min barndom och min uppväxttid är att läsa böcker. Jag tänker på böcker jag läste som barn, flera av dem julklappar från min älskade farmor.

Och så här i juletid skulle jag vilja dela med mig litet till dig av mina tankar om hur viktigt det är med böcker, speciellt för barn.

Såklart att det utvecklar ordförråd och kommunikativ förmåga hos ett barn att läsa. Men jag vill betona en annan sida av att läsa, nämligen att en kan påverkas i allra högsta grad av läsning.

Och då tänker jag på hur läsning kan utveckla förmågan att känna empati och medkänsla. Förmåga att leva sig in i andra människors vardag och liv. Och hur det kan leda vidare till en vilja att påverka, förändra och förbättra saker och ting i vår värld.

Jag tycker att vi lever i en tid där sådana värden behöver lyftas och föras fram i tid och otid. Såklart du vill att dina barn ska dela dina humanistiska värderingar, eller hur? Och att de ska ha ord och förmåga att dela med sig av sin syn på världen, sin medkänsla med andra, förmåga att gå från ord till handling.

Några böcker som betytt mycket för mig och som jag älskade som barn men egentligen inte tänkt på hur mycket de påverkat mig att bli den jag är ser du här nedan.

”God natt, herr Luffare” av Astrid Lindgren – ingår i samlingen Kajsa Kavat
Några syskon lämnas ensamma hemma alldeles innan jul, i mörkaste Småland. Föräldrarna har åkt på begravning, bara en sån sak. Dörren är låst men då ett av barnen går ut på dass en kort stund så smiter en luffare in. Mötet med en annan värld och den medkänsla de visar honom gjorde stort avtryck i mitt barnahjärta.

”Sotarpojken” av Lisa Tetzner – om små pojkar som säljs som barnarbetare. Drabbande är bara förnamnet. Happy end, dock, tack och lov!

Anne på Grönkulla av LM Montgomery – om den rödhåriga föräldralösa flickan som kommer till ett strävsamt syskonpar på en liten ort i Kanada. Bedårande bokserie om hur viktig fantasi och kärlek är i våra liv. Och om hur viktigt det är att hitta en ”besläktad själ”.

Det lilla huset på Prärien av Laura Ingalls Wilder – om att ta sig fram och bryta ny mark, om att upptäcka världen, att ha en god relation med både pappa och mamma. Om andra världar långt bort.

Ja alltså det här är ju bara ett axplock som dyker upp spontant när jag skriver till dig nu i juletid.

Mitt julklappstips till dig är att kolla i bokhandeln på sånt som du tror att barn nära dig kan ha glädje av. För så är det ju också, det är roligt att läsa!

Som avslutning vill jag säga till dig, unna Dig en stund i jul med en bra bok! Varför inte en bra deckare? Het och just nyss utkommen i pocket ”Kvinnan på tåget ” av Paula Hawkins. Bara njut!

Marianne Hiller
Ledamot Förbundsstyrelsen Vårdförbundet
Förtroendevald Vårdförbundet Örebro

Marianne Hiller

 


Kommentarer

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!