Om vi någonsin kommer kunna påverka våra löner, så är det nu!

Vi arbetar som biomedicinska analytiker på Klinisk mikrobiologi på Norra Älvsborgs Länssjukhus. Idag är det vår och alla er andra biomedicinska analytiker internationella yrkesdag. Så idag slår vi ett extra slag för vår yrkesframtid.

De senaste två åren har vår löneökning varit så dålig att vi inte längre kunde stå och titta på. Allt fler frågor uppstod och vi började bli mer och mer oroliga inför framtiden. Hur kommer löneutvecklingen för biomedicinska analytiker se ut inom några år? Kommer det fortsätta vara brist på biomedicinska analytiker? Kommer yrket som finnas kvar eller kommer man försöka ersätta det med liknande yrkeskategorier? Vad kommer hända när vi går i pension? Kommer vi klara oss ekonomiskt? Vi har fortfarande flera år kvar att arbeta och därför är lönefrågan extra viktig för oss. Vi har kollegor som går i pension med cirka 33 000 kronor/månad efter ett helt yrkesliv, andra väljer att sluta och byta yrke och detta sammantaget gör oss oerhört oroliga.

Nikolina P, Dhara och Stina på Norra Älvsborgs Länssjukhus.

Vi bestämde oss till slut för att försöka göra något åt detta, att försöka höja lönen för ALLA biomedicinska analytiker.  Vi tänkte att om vi någonsin kommer kunna påverka våra löner, så är det nu under pandemin, då vårt yrke blivit uppmärksammade.

Vi skrev en text som vi bland annat skulle skicka ut till regionpolitiker, arbetsgivare, Vårdförbundet och HR. Med andra ord till alla som på något sätt kunde påverka vår lön. I texten beskrev vi vad som krävs för att bli biomedicinsk analytiker, att det är brist på biomedicinska analytiker i nästa alla Sveriges regioner, att vi går 12 procent back i livslön jämfört med gymnasieutbildade, hur viktiga vi är för vården och hur akut löneläget är.

Texten har mailats ut till cirka 200 personer. Vi har även mailat våra kollegor som jobbar inom Västra Götalandsregionen då vi vill att så många som möjligt stöttar oss i vårt arbete att försöka höja lönen för alla biomedicinska analytiker. Ju fler vi är desto större chans att något händer.

Hittills har vi fått med oss 15 andra laboratorier som stöttar oss vilket vi är väldigt glada över.

Hittills har vi fått svar från Socialdemokraterna, vilka vi även har haft ett digitalt möte med. Vi har fått svar från Vänsterpartiet som vi ska ha ett digitalt möte med. Sjukhusledningen, HR och personalutskottet har också svarat. Vi har även fått respons ifrån Vårdförbundet NÄL som ledde till att vår text lades upp på Facebook-sidan ”Vårdförbundet avdelning Västra Götaland”.

Vi lade upp ett inlägg på Facebook-sidan ”Biomedicinska analytiker i Vårdförbundet”, där vi försökte få med oss fler biomedicinska analytiker inom Västra Götalandsregionen. Det ledde till att vi blev kontaktade av en journalist på Vårdfokus som intervjuade en av oss. Intervjun och vår text publicerades på Vårdfokus webbplats och därmed har vår text fått ännu större spridning! Intervjun i sin tur ledde till att SVT Nyheter Väst de nämnde vårt arbete vilket gjorde oss väldigt glada och ännu mer taggade!

Vi har fortfarande väldigt mycket kvar att göra. Vi planerar att skriva en insändare, kontakta tidningar för den och för reportage. Vi kommer att fortsätta dela vår text i olika kanaler, ha möte med Vänsterpartiet, svara de personer som är kvar att svara bland de som vi fått respons av och fortsätta försöka få fler biomedicinska analytiker att stå bakom vårt initiativ. Vi får också erbjudanden att vara med på olika aktiviteter som kan sprida vårt arbeta vidare, och det är vi är väldigt tacksamma för.

Det här är med andra ord ett arbete som kommer att pågå länge, men som kommer att vara värt i slutändan om vi når vårt mål.

Om vi lyckas kommer bristen på biomedicinska analytiker minska, fler kommer söka till utbildningen, fler kommer välja att fortsätta jobba som biomedicinska analytiker och vårt livsviktiga yrke kommer fortsätta finnas kvar. 

Vi tycker om vårt arbete som biomedicinska analytiker, det är ett väldigt roligt och intressant arbete. Vi trivs på vår arbetsplats då vi bland annat har underbara kollegor som vi arbetar ihop med. Dock vet vi alla att lönen spelar en stor roll. Det måste löna sig att utbilda sig till detta viktiga yrke.

Vi uppmanar alla våra kollegor runt om i Sverige att även ni försöker att kontakta era politiker. Som vi även nämnde tidigare: ju fler vi är desto större chans att något händer! Och vad kan passa bättre än att fortsätta/börja arbeta för detta på vår yrkesdag? Grattis till oss! Fortsättning följer…

Dhara I, Stina S och Nikolina P
Biomedicinska analytiker
Klinisk mikrobiologi
Norra Älvsborgs Länssjukhus


Kommentarer

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.