"Jag är inte van med att vi biomedicinska analytiker får det erkännandet som vi får nu"

Möten och resor utanför Blekinge ska inte genomföras. Redan bokade möten och resor ska avbokas.” Jag läser meddelandet från regiondirektören flera gånger. Är det på riktigt? Det tar ett tag innan jag tar mig för att avboka resan till mötet jag skulle till i Stockholm på fredagen. Får senare samma dag besked om att en arbetsrelaterad nätverksträff som skulle skett i april är inställd. WHO hade nu klassat utbrottet av covid-19 som en pandemi.

Folk hamstrar toalettpapper. Twitter svämmar över av spekulationer och alternativa fakta. För varje dag som går stänger ytterligare ett land sina gränser. SAS-chef står i direktsändning och säger att 90 procent av de anställda permitteras. MSB tar emot erbjudanden om hjälp med utrustning och material till sjukvården. Det känns som jag bevittnar en surrealistisk film.

Att jag känner en viss overklighetskänsla även när biomedicinska analytiker lyfts fram och hyllas, visar hur ovan jag är att vi får ett så tydligt erkännande för vad vi gör. Agnes Wold skriver på Twitter: ”Kan folk som har åsikter om vilka analyser av corona som ska köras och i vilken takt, vänligen anmäla sig senast 15 april till utbildningen som biomedicinsk analytiker.” Det viktiga arbete biomedicinska analytiker utför och den kunskap vi besitter synliggörs och värdesätts – med all rätt. Om du inte har varit det innan, är nu läge att vara en stolt biomedicinsk analytiker. 

Utan vår yrkeskår hade den smittspårning, som till en början begränsade spridningen av covid-19 i Sverige, inte varit möjlig. Genom att yrkesskickliga kollegor runt om i landet har satt upp metoden för att analysera viruset, har fler och fler regioner fått möjlighet till snabba provsvar. Vi har inte bara varit viktiga för diagnos, utan också för jämlik vård. I Norge sprids en bild där en bioingeniør (vår norska yrkestitel) framställs som en superhjälte.

Vi är i en pandemi. Det kommer komma en tid efter covid-19, även om det inte kanske inte känns så just nu. Om vi ens har tid att känna efter. Det är viktigt att komma ihåg vår betydelse, och att många såg den. Inte minst när det är dags för nästa löneöversyn. För den kommer lika säkert som det overkliga numera är verkligt.

Åsa Gyberg-Karlsson
Leg. Biomedicinsk analytiker/eHälsostrateg
Region Blekinge


Kommentarer

  1. Jaså, då var vi Biomedicinsk analytiker plötsligt kallad för hjältar, första linjens krigare mot det värsta som kan drabba mänskligheten, en pandemi! Fram till nyligen var denna yrkesgrupp helt osynlig, tyst och glömd! Idag vi som alltid har gjort vår plikt i det tysta fått överröstat av berömmelse, erkännande, stora eloger för vår insats på labbet vid diagnosen av Corvid-19! Politikerna, arbetsgivaren och allmänheten är rörande överens om att vår utbildning, kunskap, kompetens, erfarenhet och plikt känslan är det värdefullaste som finns! Jag undrar, var det nödvändigt att vänta så länge som till en pandemi gör att komma fram hur viktig säger det arbete som görs av Biomedicinsk analytiker inom halsa- och sjukvården? Och nästa fråga; är det inte dags att värdera denna grupp rätt och förbättra möjligheter att fördjupa kunskaper inom huvudämne och samtidig förbättra lönevillkor? Om man vänta till nästa pandemi kan det vara för sent!
    Jorge Hernandez
    Biomedicinsk Anslytiker

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.