Stängda vårdplatser!

5485814705_843d1e2cec_o

På de flesta håll i Sverige har lösningen på bristen av våra yrkesprofessioner varit att stänga vårdplatser på våra sjukhus. Det betyder inte att patienterna har blivit färre, snarare tvärtom. Så var är dom?

Jo, i landets kommuner! Frågan är nu; vad gör landets kommuner? Kan dom stänga vårdplatser? Nej, så klart inte det är ju patienternas hem! Frågan är hur redo kommunerna är att ta hand om fler och mer vårdkrävande patienter/brukare?

Jag har jobbat i hemsjukvården i Örebro kommun sedan 2009 och har märkt en klar skillnad på vårdtyngden de senaste åren. Som sjuksköterska i hemsjukvården upplever jag att man får prioritera bort arbetsuppgifter dagligen för att räcka till. Det åläggs mer och mer arbetsuppgifter såsom kvalitetsregister men också krav från primärvården att ha uppsökande verksamhet, när deras egen organisation inte räcker till. Det går så klart åt mer omvårdnadspersonal när vårdtyngden ökar och det löser kommunen ofta med outbildade vikarier. Även de privata aktörerna använder sig i stor utsträckning av outbildad personal. Vilket leder till att sjuksköterskorna tvingas att utbilda personalen, för att de ska kunna klara av den avancerade vården i hemmen och på boenden.

Summan blir att sjuksköterskornas arbetsbörda ökar men resurserna följer inte med, vi är lika många som tidigare. Resultatet är som vi ser på många arbetsplatser i Örebro kommun; vakanta sjukskötersketjänster!!

Vårdförbundet har många bra lösningar på dagens problem och vi välkomnar politiker, tjänstemän och verksamhets ansvariga att lyssna på dom.

//Nadya Lehto

Leg. sjuksköterska

Förtroendevald/Huvudskyddsombud

Vårdförbundet Avdelning Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!