Alltså skärpning SKR! Vi har tagit vårt ansvar och mer därtill, har ni?!

”Industrin tog ansvar – det behöver ni också göra” uttrycker Förhandlingschef för SKR den 14 februari – Tufft utgångsläge i vårens avtalsförhandlingar | SKR. Ansvar?!? Vad har inte hälso- och sjukvårdspersonalen tagit för ansvar hur länge som helst i flera år tillbaka?! När pandemin slog ned som ett monsunväder 2019/ 2020 och höll oss i sitt grepp under flera år, fick vi applåder och gå in och arbeta extra när vi egentligen var lediga som tack. Vårdförbundets professioner inte allra minst Sjuksköterskor blev mer eller mindre knäckta av att arbeta så intensivt i en sådan krävande miljö med extremt svårt sjuka, stor risk för att bli sjuk själv och risk för att smitta sina nära och kära samt under en så pass hård press och stress. Vi fick totalt ställa om i vårt arbete och ge oss in i en ”pandemisjukvård” som man aldrig hade bedrivit tidigare på det sättet. Detta tillsammans med begränsad skyddsutrustning som också ändrades flera gånger under pandemins gång. Flera professioner såsom sjuksköterskor är märkta för livet efter pandemin, och då innan var redan arbetsmiljön i nedåtstigande spiral inom hälso- och sjukvården. En stor andel vårdpersonal drabbades och är också fortsatt sjuka i både post covid, stress reaktioner och utmattningssyndrom. Många nyutbildade sjuksköterskor fick också hoppa in i denna krävande ”pandemivård”, där man knappt hade blivit inskolad på sin egen arbetsplats och inte kände sig trygg i sin nya profession och rollen som sjuksköterska – omvårdnadsansvarig.

I de flesta Regioner i Sverige är det en ekonomisk krissituation med anställningsstopp, stopp för tillsättning av vakanser, uppsägningar och med prat ”att färre ska göra lika mycket eller mer” för att lösa den ekonomiska krisen. Sjuksköterskor och även andra vårdprofessioner är extremt lösningsorienterade och vi har en etik, där vi vill att patienterna ska få en säker och god vård, omvårdnad samt kunna känna hälsa. Det räcker nu!! Man kan inte lösa en ekonomisk kris genom att se till att fler och fler erfarna och även helt nya säger upp sig i frustration. Vi kan inte heller arbeta heltid för att; arbetspasset många gånger inte kan avslutas i tid, meddelanden om extrapass plingar i telefonen på fritiden, vi är alldeles för utmattade för att orka kunna göra något på vår fritid och man hinner inte med varken sig själv, sin familj, träning eller hobbys.

Säg mig SKR; Hur får vi möjligheter och förutsättningar till att kunna bedriva en kvalitativ och säker vård, när NI inte tar ansvar och tar hand om oss?

Enligt deltidsrapporten 2023 som gjordes av Vårdförbundet/ Vårdfokus( Läs artikel om undersökning här )med hjälp av Novus visar på att deltidsarbetet totalt motsvarar 8. 000 fler anställda inom Vårdförbundets yrkesgrupper! Man kan se att fram till 2031 ökar personer över 80år med cirka 265. 000 personer (eller 50 %) och antalet personer i arbetsför ålder minskar kraftigt i 6 av 10 kommuner. Även pensionsavgångarna för Vårdförbundets professioner fram till 2031 är mycket stora. Med detta facit i hand, så behöver man inte vara något ”Einstein” för att förstå att resurser och krav inte går ihop varken nu, och de kommer definitivt inte göra det fram till år 2031 om man fortsätter på detta sätt.

Vi är inte ”huvuden” som man bara kan ta och placera hur som helst. Det är en riktigt högspecialiserad hälso- och sjukvård vi bedriver med extremt mycket utmaningar och krav på att vi ska vara pålästa, uppdaterade med nya rön som också är evidensbaserat. Det är både fysiskt- och psykiskt krävande arbetsuppgifter vi alla utför och vi ska inte behöva vakna mitt i natten med paniktankar på saker som har med jobbet at göra. Rädd för att ha glömt- att göra något väsentligt eller dokumentera något viktigt eller känna oro och ångest över nästkommande arbetsdag.

Allt detta samtidigt som den etiska stressen/samvetsstressen greppar sitt tag om ens hjärta.

Man kan inte ta ”hårda värden” med riktlinjer, ”affärsplan” och mål som mer speglar industrins arbetssätt och sätta in i en organisation som Hälso- och sjukvården. I Hälso- och sjukvården finns en hög andel ”mjuka värden” såsom respekt, delaktighet, kompetens, kunskap, gemenskap och ”vi känsla”. Vi kan inte fortsätta att försöka implementera industrins arbetssätt och organisation i vår hälso- och sjukvård rakt av. Det är människor som arbetar med människor – det är faktiskt både ett livs- och samhällsviktigt arbete! Snälla hjälp oss istället att rädda sjukvården tillsammans!

Jenny Gustafsson

 

 

 

förtroendevald, leg sjuksköterska


Kommentarer

  1. Så himla bra skrivet och påvisat att vi som arbetar med människor INTE går att jämföra med folk som t ex tillverkar glasspinnar…..

    1. Tack! Nej, och det är inte att klanka ned på de som arbetar inom industrin (har själv arbetat där en gång i tiden) utan att poängtera att det är helt olika organisationer och arbetssätt. Inom hälso- och sjukvården finns det ingen röd nödstopps knapp och det handlar om liv och hälsa dagligen. Tack för din kommentar.

  2. Så bra 😊 Jenny dags att SKR tar ansvar vi har gjort det tillräckligt och nu krävs förändringar för våra professioners villkor om någon framåt ska välja våra livsviktiga fantastiska yrken ✅👌

    1. Tack så mycket! 🙂 Ja verkligen! Det behövs och det krävs förändring 🙂 Helt rätt!

  3. Så länge Hälso- och sjukvården behandlas som
    Industrin så kommer kvadraten varken passa in eller fylla cirkeln!

    1. Tack för din kommentar! Nej, hälso- och sjukvården bör vara sitt egna ”fack” och ska inte jämföras med industrin och man ska vara mycket försiktig med att implementera saker som inte passar i en sådan organisation ☝🏼

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!