Så kallade BMA – Bromma flygplats eller ”Övrig sjukvårdspersonal”?

Ett drygt år av Covid-19-pandemin. Och plötsligt har gemene folk börjat använda ord som snabbtest och PCR-prov, börjat diskutera immunitet och huruvida man testat om man har antikroppar eller T-celler. ”Man måste testa sig vid minsta symtom!” Och helt plötsligt har Biomedicinska analytikers arbete fått en annan möjlighet att bli begripligt för en större grupp. Plötsligt pratar man om testning, och det är nu så lätt att förstå att NÅGON måste ju ta hand om och analysera alla dessa tester. Helt plötsligt har vi fått chansen att vara synliga.

Var ser man då oss numera välkända Biomedicinska analytiker? Har du sett oss på tidningsomslagen? Nämner politiker oss när de diskuterar sjukvården? Intervjuas vi i morgonsofforna? Görs några tv-serier om oss? (Det är kanske iofs inget att eftersträva med tanke på sjukhusseriers verklighetsavsaknad…?) Har du sett hur yrket blivit erkänt nu? Nu när det borde blivit det?

Visst, det klart det funnits en del reportage om ”labbpersonalen” och vi har givetvis synts mer nu än många andra år… men fortfarande….syns vi?

Jag minns så otroligt tydligt en lärare under min utbildning. Hon predikade med bastant röst på ett så bestämt sätt så jag aldrig kommer glömma. ”NI HETER BIOMEDICNSKA ANALYTIKER, NI FÅR ALDRIG KALLA ER SJÄLVA BMA!!!!!!!!!” Hon förklarade att vi aldrig får sluta säga hela vår yrkestitel, för en förkortning som ”BMA” kan ju vara vad tusan som helst. Bromma flygplats (BMA) till exempel. 

Sen kommer man ut från utbildningen till sitt första jobb. Först kanske man orkar säga hela det låååånga namnet, men snart säger man BMA som alla andra. Sedan kanske man även upptäcker att inte ens andra inom vården vet vilka Biomedicinska analytiker är. Man säger inte hela det lååååååånga namnet, utan man kanske börjar säga ”jag jobbar på labb”? När det är dags för medarbetarundersökning och ens yrke med det lååååånga namnet finns inte med…. Ja man kanske får köpa att vi hamnar under ”övrig sjukvårdspersonal”…

För några år sedan lyfte min fackliga kollega att vi inte bara kan acceptera att vi inte ens finns med som yrke att välja när vi gör mederbetarundersökningen. Idag kan vi klicka i att vi är Biomedicinska Analytiker.

Nu är det dags att vi Biomedicinska Analytiker får vår egen yrkesskylt, precis som exempelvis alla läkare har. Frågan är lyft uppåt och nu väntar vi och ser om vår Region hörsammar detta och visar att det är viktigt att Biomedicinska analytiker får en chans att synas.

Jag hoppas att det inte dröjer länge innan alla mina Biomedicinska analytiker-kollegor bär upp en skylt med vår yrkestitel. Inte längre ”vi som analyserar prover”, inte ”jag jobbar på labb”, inte längre ”övrig sjukvårdpersonal”. Utan en skylt som syns, så när någon frågar kan vi visa skylten och säga:   

Jag är Biomedicinsk Analytiker och mitt jobb är att se till att du får rätt diagnos och behandling.

Beatrice Zeppenfelt, legitimerad Biomedicinsk Analytiker
Fackligt förtroendevald, Huvudskyddsombud, Styrelseledamot
Vårdförbundet avdelning Västmanland

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!