Besök av Stefan Löfven

Igår besökte Statsminister Stefan Löfven klinisk mikrobiologi vid centrallasarettet i Västerås. Jag är stolt över mitt yrke och mina biomedicinska analytiker kollegor världen över som på mycket kort tid växlade upp för att ta an de enorma utmaningarna som Corona viruset orsakade.

Nedan citerar jag Stefans inlägg på Face Book igår kväll. Observera särskilt sista stycket.

Det riskerar att bli oerhört tufft för Sverige framöver. Vi ser tecken på att antalet smittade av covid-19 ökar, framförallt i vissa områden i landet. Därför måste vi skärpa oss igen och följa de regler och rekommendationer som gäller. Om alla tar ansvar och gör sitt så kan vi vända den här utvecklingen. Folkhälsomyndigheten bedömer att vi sannolikt kommer att få räkna med åtgärder mot coronaspridning minst ett år till, det ligger på oss alla att hålla i och hålla ut

I dag har jag besökt Västmanlands sjukhus i Västerås och tagit del av verksamheten som bedrivs på laboratoriet för klinisk mikrobiologi. Regionen har arbetat intensivt med att öka testkapaciteten under våren och sommaren. Processledaren Zhino Khalid Omar visade mig hur analysen av covid-19-tester går till när testet kommit fram till laboratoriet.

Testning och smittspårning är en viktig del av hur vi som samhälle kan hantera virusspridningen även under hösten. Det ger kunskap om var smittspridningen sker och hur många som har insjuknat, och det ger samhället bättre möjligheter att hantera konsekvenserna. Inte minst inom vården, omsorgen och andra samhällsviktiga verksamheter.

Som jag har sagt tidigare: det vi gör rätt i nu kommer vi att få glädje av senare. Det vi gör fel kommer vi att få lida av. Slappna inte av – håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta symptom. Hamnar vi i ett läge där smittspridningen fortsätter att öka kommer regeringen att vidta ytterligare restriktioner. Jag hoppas att det inte ska vara nödvändigt. Jag hoppas att Sverige ska kunna hålla ut.

Sandra Gustavsson, leg. biomedicinsk analytiker, styrelseledamot avd. Västmanland

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!