Blir du utförsäkrad av Försäkringskassan efter den 1 juni kan du ansöka om sjukersättning hos AFA. Gör en anmälan på AFA Försäkrings hemsida för att få ersättning. Bifoga Försäkringskassans beslut om att sjukpenning inte beviljas pga. att du bedöms kunna arbeta med ett normalt förekommande arbete samt gällande läkarintyget. AFA Försäkrings kundcenter 0771-88 00 99.

Gör anmälan på AFA Försäkrings hemsida.

Försäkringen ersätter §28 Sjukdom mm, moment 9 i kollektivavtalet Allmänna bestämmelser (AB 17). Den nya försäkringen heter ”Särskild AGS-KL-förmån” och gäller från och med 1 juni 2018. Det som fortsätter gälla från och med 1 juni är att ersättningen betalas ut i högst 180 dagar, du måste anmäla dig som aktivt arbetssökande hos Arbetsförmedlingen och arbetsgivarens rehabiliteringsansvar kvarstår. Läs mer.

https://www.vardforbundet.se/engagemang-och-paverkan/aktuellt/nyheter/nya-regler-for-dig-som-inte-beviljas-sjukpenning/

Sandra Gustavsson, Leg. biomedicinska analytiker, styrelseledamot avd. Västmanland

 

 


Kommentarer

  1. hej.
    jag blir utförsäkrad from 16 dec om inte mitt sjukintyg kompletteras på ett sådant sätt att det godkänns.
    mitt intyghar sett ut i princip likadan sen år 2011..aldrig haft problem med fk men nu helt plötsligt..dem kom fram till att jag ska ha minst tre fjärdedelar ersättning och det pga dem granskat mitt konto i 6 månader och upptäckt då att i 4st swishar indikeras det att jag arbetat trots att jag ej arbetat..har överklagat med intyg från personen som swishat mig där han bekräftar att jag ej arbetat att det är ens egna noteringar..plus att jag fått ett återbetalningskrav på en summa from den första swishen som dem tycker jag arbetat..nu helt plötsligt så tar min handläggare beslut att min ersättning avslutas helt om sjukintyget ej kompleteras..min handläggare vet gott och väl hur min situasion ser ut..vi har haft gemensamma möten med sjukvården och även arbetsförmedlingen och nu helt plötsligt detta..vet ej hur jag ska gå till väga längre..

    1. Hej! Är du medlem i Vårdförbundet kan du ta kontakt med din lokala avdelning alternativt Vårdförbundet Direkt 0771-420420 för att få stöd i ditt ärende.

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Åtta måsten för hållbart yrkesliv

Att ha en bra arbetsmiljö, tillräckligt många kollegor med rätt kompetens och att kunna kombinera arbete och fritid är fullt rimliga krav i dagens arbetsliv. Vi har tagit fram 8 måsten som tillsammans bidrar till ett hållbart yrkesliv. Hur har du det på din arbetsplats?

Läs om våra 8 måsten!