Vad är en värdig avslut?

För mig är det viktig att Region Västmanland ska kunna erbjuda invånare Avancerad Hemsjukvård i hemmet och Palliativ vård på sjukhusen. Jag har nyligen varit på Nationella konferensen för Palliativ vård och förundrades över hur andra regioner och Landsting satsar på denna viktiga vård formen att få avsluta sitt liv värdiga oavsett sjukdom. Rätten att födas värdigt känns helt naturlig för mig och likaså att få sluta livet värdigt.

                             

Enligt ansvariga handlar bristen på utveckling om att budgeten inte tillåter en utveckling av den palliativa vården. För oss sjuksköterskor som arbetar med palliativ vård känns det mer som om arbetsgivaren håller mest på med avveckling och satsar på Onkologavdelningen istället. Jag undrar varför rasera en så bra fungerande verksamhet och det jag skäms för.  Som det ser ut idag är det inte säkert att vi kommer att kunna erbjuda Avancerad Hemsjukvård nu i sommar. Vad blir konsekvenserna då?  Den Palliativa avdelningen stänger en period och personal täcker upp istället på Onkologavdelning och flera patienter får läggas in istället för att vårdas hemma. Avancerad Hemsjukvård har fått neka remisser på grund av personalbrist och jag är rädd att många patienter kommer att hinna avlida innan det finns plats åt dem.

Här kan ni läsa mer om Palliativ vård.  https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2018/mars/hon-vill-forbattra-palliativ-vard-pa-sjukhus/

Tidigare har arbetsmiljön varit bra och alla trivdes vilket speglade våran vård. Ett stort antal ordinarie personal har slutat på avdelningen under flera år och nu pga. svår arbetsmiljö, tvivelaktig ledarskap och lönepolitik! Konsekvensen blir naturligtvis en stor förlust på mångårig kunskap och kompetens. Numera anställer Onkologkliniken fram för allt hyr sjuksköterskor.

                           

Jag vill verkligen arbeta med det jag gör! Jag känner och tror på att alla ska kunna få vårdas hemma sin sista tiden inklusive i Västmanland.

Karina, sjuksköterska

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!