Öppet brev till politiker och styrande inom Region Västmanland den 23 September 2017

En av våra medlemmar har valt att vända sig direkt till våra styrande inom regionen för att få svar på några frågor…..

Vi väljer även att dela detta på vår blogg och hoppas på att kunna följa upp detta framöver.

Jag har nu sedan 2008 arbetat envetet och varit Region Västmanland lojal och trogen i ur och skur. Jag har arbetat dagar, kvällar, nätter, helger och storhelger och varit stolt över mig själv, mitt jobb och min arbetsgivare och hyst hopp om att jag en dag ska kunna få en adekvat lön. Jag har gjort som alla chefer och politiker sagt, håll ut så kommer det att bli bra! Det har pratats om arbetsförmåner, kompetensutvecklingar, god arbetsmiljö, lönetrappor och jag höll ut ända tills jag fick utmattningsdepression av mitt arbete, men jag segade mig tillbaka och kämpade för jag hade en stark tro, en tro på att allt kommer bli bra, såsom Ni sagt till mig för jag anser att ett löfte håller man och jag var så naiv att jag trodde på det jag uppmanats till.

Jag besitter en mycket hög kompetens och är en jättebra och oerhört kompetent sjuksköterska vilket jag får höra dagligen från patienter, kollegor, läkare och chefer och jag är en medarbetare att lita på till 100%, så med detta i beaktande mottog jag hoppfullt min löneökning för i år och jag vart inget annat än förolämpad! Här kommer det alltså nyrekryterade sjuksköterskor från kommun och bemanningsföretag till sin anställning inom Region Västmanland och har både 7.000 kr och 9.000 kr mer än mig, i månaden!!!!!! Och dessa ska jag dessutom som lära upp och handleda och ta ansvar över. Jag har tåligt väntat på min lott men när jag nu ber om mer i lön upp till en rättvis nivå med mina kollegor möts jag av orden ”Vi skulle så gärna vilja höja din lön men tyvärr, det finns inga pengar!”, ”Det finns inga pengar!” säger alla led med så kallat chefsmandat och budgetansvar upp till direktör och ledningsnivå samtidigt som Ni tar in dyr personal på löpande band.

Min motfråga blir då som en naturlig följd denna: Hur kan Ni ljuga mig så totalt rätt upp i ansiktet om att det inte finns pengar till mig?
Förstår Ni vad Ni skickar för meddelande till mig då? Att jag är inte värd någonting alls!

Jag kan som trogen och lojal sjuksköterska inom Region Västmanland alltså inte få ett enda nickel mer än 630 kr av Er? Hur ska jag kunna motivera detta för mig själv som rimligt? Hur ska jag kunna uppfostra mina barn att inte bli utnyttjade när jag själv blir utnyttjad så fort jag stämplar in på mitt eget arbete? Hur ska jag som kommande fattigpensionär kunna motivera detta för mig själv, att stanna inom Region Västmanland?

I denna frustration har jag lagt ut en annons om mig själv på Platsbanken och efter tre dagar har jag fem bemanningsföretag som vill anställa mig, och med min CV och mina meriter erbjuds jag en grundlön på som minst 18.000 kr mer i månaden upp till 25.500 kr mer i månaden utan att de ens tagit mina referenser, som dessutom är lysande, så det finns mycket goda möjligheter att stiga ännu mer i grundlön. Och vart får jag jobba då i framtiden när jag pratar med dessa bemanningsföretag? Jo, Region Västmanland vill de placera mig om 6 månader när karensen gått ut för jag har så goda kunskaper inom min gebit.

Jag är uppfostrad i en socialdemokratisk familj och jag anser att det är fel med vinster och profit inom vården. Och jag har aldrig gillat fenomenet hyrpersonal, men ser nu inget annat alternativ när jag fått svart på vitt att Ni inte vill göra något för att jag ska stanna kvar. Jag bad inte om mycket, inte mycket alls, 7.000 kr mer i lön per månad hade räckt så att jag låg jämte mina nyanställda kollegor lönemässigt, men nu kommer jag i framtiden att kosta er minst 62.000 kr mer i månaden. Hur motiverar Ni detta val egentligen?

Jag blir både ledsen och illamående när jag tänker på hur jag behandlas och fruktansvärt besviken på hur illa innevånarnas skattepengar hanteras, den fullständiga respektlösheten mot personalen och dess integritet, jag har gett er 10 år av mitt liv och detta är tacken?

Jag vill ha svar på mina frågor om det är någon som har modet eller mandat att svara på detta, för jag tänker inte låta mig återigen luras av att ”vänta på lönetrappan” för jag VET att denna när den väl kommer i drift bara blir ett underlag till utvecklingssamtalen och en vision, för vart ska dessa pengar mystiskt komma ifrån som tydligen inte finns idag? Varför finns det alltid pengar i framtiden för mig och inte nu? Jag lever ju mitt liv nu och kämpar idag, jag går till jobbet förkyld och smittar svårt sjuka patienter för som familjeförsörjare har jag med min nuvarande lön inte ens råd att vara sjuk.

Jag vill ha svar och åtgärd nu, ett svar och en åtgärd där ni kan bevisa att ni är en ansvarsfull arbetsgivare eller är svaret så enkelt att jag måste bli bemanningssjuksköterska för att ha råd med livet och familjen? Ska Region Västmanland bedriva sin sjuksköterskefilosofi med bemanningspersonal? Det verkar så när man ser och pratar med bemanningsföretagen som ser Regionen som en enda stor kaka där man täljer guld med slevar. Är detta rätt? Har jag en ljusare framtid hos bemanningsföretagen än hos Regionen? Jag vill ha ett ärligt konkret svar och inte bara  bli utsatt för innehållslösa monologer, för dom är jag jättetrött på. Bemanningsföretagen pratar löner i siffror så det borde Ni också kunna göra från och med nu. Vad kan jag förvänta mig från och med nu och i framtiden av Er?

M.v.h
Benny Viklund

Bild från VLT 22/6-17

 

 

 

 

 

Leg. Sjuksköterska – Onkologen

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!