Ansvar för Folkhälsan!

Vem tar egentligen ansvar i Region Västerbotten? Vem är det som leder skutan hälso- och sjukvården och den stora kolossen i vårt vackra och stora län? Är det folkvalda politiker, tjänstepersoner eller den professionella personalen?

Vårdförbundets medlemmar är legitimerade akademiska välfärdsyrken och vet vilka förutsättningar som behövs för att driva en god hälso- och sjukvård. Vi medlemmar vet genom vår utbildning och kompetens vad som är bäst för Västerbottningen och varför. Det är VI som har kunskapen, kännedomen så varför lyssnar ingen på oss? Varför uteblir politikerna från våra möten? Varför gör tjänstepersoner tvärtom och ”missar” att inkludera oss?

Tala om för mig varför barnmorskan ska fortsätta slita år efter trots utebliven sommarsemester!

Tala om för mig varför Biomedicinska analytikern ska fortsätta efter ett oerhört slitsamt år och när professionen ersätts av lägre kompetens utan legitimation!

Tala om för mig varför Röntgensjuksköterskan ska fortsätta sitt arbete när de ständigt får ta över läkares arbetsuppgifter, möta befolkningens behov av undersökning och diagnostik utan att värderas!

Tala om för mig varför sjuksköterskan och specialistsjuksköterskan ska fortsätta då de varken hinner gå på toaletten eller äta och som dag ut och dag in bär tung skyddsutrustning!

Tala om för mig varför Vårdförbundets medlemsgrupper INTE finns med i satsningar för kommande budgetår. Efter 2020-års lönerevision har Västerbotten rasat ner till botten av alla regioner. Barnmorskor, Röntgensjuksköterskor och första linjens chefer ligger i särklass sämst till medan sjuksköterskor ligger på plats 16 av 21. Biomedicinska analytiker rasade från plats 7 till 15 av 21 Regioner. Detta mitt under brinnande pandemi där alla våra fyra professioner tagit ett enormt samhällsansvar, utöver det vanliga.

Trots denna fakta säger beslutsfattare att Vårdförbundets medlemmar har haft en god löneutveckling senaste fem åren, och mellan 2016-2019 har det varit 19%. De menar också att det är det ekonomiska läget som styr ramarna i löneöversynen. Tala då om för mig varför Region Västerbotten som tar ut en av landets högsta skatter har den sämsta ekonomin.

Det är svårt att få svar när ingen politiker dyker upp på ett informativt möte om läget i regionen. År efter år har vi bjudit in politiker, serverat information på ett silverfat för att kloka beslut ska kunna fattas. Nu är det hög tid för Region Västerbotten att kavla upp ärmarna, visa vad de går för och prioritera och satsa på Vårdförbundets medlemmar. Ska vi ha en jämlik vård av världsklass behöver något göras NU för folkhälsan i Västerbotten. Första steget är att satsa på oss som har #livsviktigayrken.

Nu är det upp till bevis Region Västerbotten!

Det är efter ett oerhört slitsamt år dags att #tackamedlön

/Jenny Olsson, legitimerad sjuksköterska och ordförande Vårdförbundet avdelning Västerbotten


Kommentarer

  1. Det är det goda samtalet och mötet med patienten som håller mig kvar i yrket, inte är det arbetsgivaren! Sedan 1978 då jag började i vården har inte mycket förändrats, trots alla löften om förbättrad arbetsmiljö och en lön som motsvarar det viktiga arbete vi alla gör i sjukvården. Jag har nu ca 4 år kvar i arbetslivet, jag tänker ofta på alla de som är nya i vårdyrket, hur ska de orka och vilja stanna kvar? Det var bra skrivet, att våra politiker MÅSTE ha en dialog med oss innan det är försent!

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!