Inget är som att arbeta röda dagar.

”Vad ska du göra i helgen”? Känns frågan igen? Snabbt upp med kalendern, kontrollera och… jo, en fulltecknad arbetshelg igen. Eller så behöver du kanske inte ens bläddra upp kalendern utan vet att du kommer att tillbringa helgens timmar på din arbetsplats.

Gaska upp dig, du är inte ensam!

Även om du känner dig ensammast i världen när du inser att du sitter i stans största kollektiva limousine med egen chaufför eller när du vill träffa dina dagtidsarbetande vänner över en fika på en onsdag vid 11.00-snåret.

Lek med tanken.

– Tänk så mycket du får gjort under dina helgarbetspass. Färre vårdpersonal, fler vårdbehövande personer, Tjusigt!
– Tänk så mycket du får gjort under dina lediga vardagar. Lättare att boka en tvättstugetid på onsdag klockan 14.00 än på en röd dag kl. 14.00, inte sant?

Uppmuntra dig!

– Din unika kompetens behövs dygnet runt, vardag som helgdag. En patientsäker, god vård tar inte ledigt kl. 17.00.
– De personer du vårdar är tacksamma över att just DU finns tillgänglig.
– Verksamheten skulle definitivt påverkas om inte DU fanns på plats.
– Måndag morgon är det DU som går hem med ett leende på läpparna och önskar de du möter en trevlig arbetsvecka.

Din obekväma arbetstid.

Den obekväma arbetstiden du tjänstgör ersätts enligt avtal och överenskommelser. Du har själv möjligheten att bestämma tillsammans med din arbetsgivare om du vill ersättas i tid eller pengar. För mer information läs gärna AB 17 – allmänna bestämmelser.

Du som arbetar obekvämt ska veta att du verkligen är värd din vikt i guld. Du bidrar till en vård som försöker att möta upp till de vårdsökandes behov. Du kan med tillfredställelse besvara den inledande frågan ”Vad ska du göra i helgen”? med svaret ”Jag ska arbeta för att bibehålla kvaliteten på vården vi alla har rätt till”.

Tack för att du finns och tack för att du arbetar röda dagar!

Martin Jonsson
Specialistsjuksköterska
Förtroendevaldscoach samt styrelseledamot.
Vårdförbundet avdelning västerbotten.


Kommentarer

  1. Mycket roligt att du formulerar det på det här sättet. Det är ju så sant som du skriver, det finns mycket positivt med att arbeta kvällar helger och röda dagar.

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!