foto%202016-11-03%2013%2053%2030Klockan är 11 och CT-labbet går varmt. Snabba steg hörs i korridoren. Jag sneglar och ser den röda lappen i undersköterskan hand. Helvete, tänker jag. Vi som redan är försenade.”Rädda Hjärnan om 3 minuter”, säger undersköterskan. 3 minuter!  Hur ska vi göra, undersökningen tar minst 2 minuter och sedan ska patienten ut ur undersökningsrummet innan ambulanspersonalen kommer. Röntgensjuksköterskan inne i undersökningsrummet visar att patienten på britsen är informerad och redo.
Ska vi gissa att ambulansen inte räknar med tiden från akuten till röntgen. Jag ger tummen upp till kollegan vid patienten och startar undersökningen. Vi hann, men inte med mycket. Rädda Hjärnan patienten hade tillfrisknat på vägen in till sjukhuset så dennes undersökning går smidigt.

Jag ser på klockan, lunchavlösningen kommer om 30 minuter och vi har 3 patienter väntandes. Då ropar labbet bredvid att de kan ta en av undersökningarna då de är i tid. När kvällspersonalen kommer och avlöser oss är vi nästan i fas.

Jag går till fikarummet och stoppar in maten i mikron. Hör i mumlet i det fulla fikarummet att nya lönen kommit på mailen. Efter mat och lite surr för att ventilera hjärnan går jag och kollar mailen. Jodå nya lönen finns där, +1%.”Ikväll blir det fest!” säger kollegan bredvid ironiskt när han ser sin nya lön. Hade hoppats på att det var röntgensjuksköterskornas år i år, men det blir det kanske nästa… Vi röntgensjuksköterskor inom VLL är ju bara näst sämst betalda i landet.

Jobbet som röntgensjuksköterska lockar då det är ett varierande yrke dels för alla de olika typer av undersökningar som utförs men framförallt för att vi träffar alla. Från den nyfödda, till studsmattehopparen, till idrottaren, till den otursamma, till den cancersjuka. Till oss på röntgen kommer de flesta någon gång i livet. Mötet är ofta kort och oron för vad undersökningen ska visa är stor. Därför glöms ofta personalen bort då vi funderar eller berättar om våra sjukhusvistelser. ”Jag var på röntgen” brukar vara det man kommer ihåg.

Så skänk idag en tanke till de som jobbar för att hjälpa dig/ din anhörig/ din vän/ din patient att komma närmare ett svar på frågan ”Hur ser det ut?”

 

/Niklas Hägg, röntgensjuksköterska, förtroendevald


Kommentarer

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!