Frustration är min vardag - Gästinlägg av Jennifer Arnqvist

Idag har vi äran att få presentera gästbloggaren Jennifer Arnqvist från Laboratoriemedicin på Norrlands Universitetssjukhus. Hennes blogginlägg handlar om den uppmärksammade konverteringen av biomedicinsk analytikers tjänster. / Carina Aminoff

Jennifer ArnqvistFrustration är min vardag

Jag är arg. Jag är verkligen arg, frustrerad och besviken. För vad har hänt?

Västerbottens läns landsting har bestämt att man behöver konvertera 12 biomedicinska analytikertjänster till medicinska biologer. I början skulle 50 tjänster konverteras så jag borde väl vara tacksam att bara 12 tjänster konverteras, eller hur?

Nej, jag är inte tacksam. Konverteringen av tjänster trampar på mitt yrke. Konverteringen av tjänster trampar på den utbildning jag lånat pengar för och spenderat 3 år att genomföra. Vad är det värt för mig att ta en kandidatexamen, yrkesexamen och betala för att ta ut en legitimation? Legitimation som ska ge mig tillåtelse att kallas biomedicinsk analytiker och söka tjänster där biomedicinska analytiker efterfrågas. Men nu efterfrågar man inte legitimerad personal längre utan man tar in de med ”likvärdig kompetens”.

Hur kan man utvärdera om någon icke legitimerad personal att ha ”likvärdig kompetens” som en legitimerad?
En analys har gjorts för att se om intaget av annan personalgrupp hotar patientsäkerheten, vilket det har framkommit att det inte gör. Men om man gör den analysen på någon med 4 års erfarenhet av arbete i kliniskt laboratorium tappar analysen sitt syfte. Om analysen görs med en analysmetod som denna individ redan arbetat med i 4 år, tappar analysen sitt syfte.

Vad innebär denna konvertering av tjänster egentligen?
Det innebär att färre kommer att vilja söka utbildningen, för man behöver tydligen inte den för att anställas. Det innebär att färre legitimerade biomedicinska analytiker, med rätt kompetens, kommer att vilja söka anställning hos Västerbottens läns landsting. Det lär innebära hot mot patientsäkerheten då de som anställs i och med konverteringen inte har den kompetens kring sekretess och kliniskt arbete. Bara för att nämna några saker.

Så vi biomedicinska analytiker som finns måste säga ifrån. Gör som vi i Västerbotten, vi skriver vykort till de politiker och tjänstemän som bestämmer. Vi måste visa att vi inte tolererar detta och behöver en bättre, långsiktig plan för att täcka den brist av biomedicinska analytiker som råder och som kommer växa i framtiden.
Om vi alla står enade kan vi göra en förändring.

//Jennifer Arnqvist
Legitimerad biomedicinsk analytiker
Transfusionsmedicin, Norrlands universitetssjukhus Umeå


Kommentarer

  1. Bra skrivet! Håller helt med. Fortsätt kämpa. Vi får aldrig ge upp! Vårt yrke och vår kompetens är värt att kämpa för till sista blodsdroppen!

    //Ulrika, Leg. biomedicinsk analytiker, klinisk fysiologi.

  2. Mycket bra beskrivning av den vanmakt jag ödmjukt kan tänka mig att ni känner. Jag kämpar med er och stöttar er i detta.

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!