Överbeläggning möter underbemanning

När mina vänner som inte arbetar inom vården frågar hur min dag på jobbet varit svarar jag allt oftare ”det är tungt… vi har 5, 7 eller 10 överbeläggningar”.

”Överbeläggning” visar sig allt som oftast vara något som många som inte arbetar inom vården vet vad det är (men som exakt alla inom vården är allt för bekanta med). Med överbeläggning menas det antal patienter jag och mina kollegor ska ta hand om utöver det antal patienter vi är avsedda att ta hand om utifrån aktuell bemanning.

Dvs om avdelningen har bemanning för 21 patienter men vårdar 26 har man 5 överbeläggningar. Om jag ska ha hand om 7 patienter i min grupp men vårdar 10 har min grupp 3+. Varje + är en människa. En människa som av någon anledning behövt söka vård och bedömts vara så illa däran att hen skrivits in på en vårdavdelning. Det kan vara du, din syster, din granne. En hel människa.

Forskning visar att en sjuksköterska inte bör ha hand om fler än 4 patienter dagtid och 7 nattetid:
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)00768-6/abstract

Normalbeläggning på min avdelning, dvs antal patienter utan överbeläggningar är 21 vilket ger 7 patienter per sjuksköterska. Dagtid. Nattetid 11. När jag gick av mitt skift i morse hade vi 10 överbeläggningar på avdelningen. Dagsköterskorna skulle alltså ha hand om 11 patienter var. Mer än dubbelt så många som rekommenderas. Studien ovan visar hur en hög beläggningsgrad ökar dödligheten hos patienter. Men kom ihåg – oavsett arbetsbelastning är patientsäkerheten inte hotad! Inte om man ska tro ledning och regering. Varför lita på forskning?

Målet i Västra Götalandsregionen är att ha en beläggningsgrad på 90%: https://www.vgregion.se/halsa-och-vard/vardgivarwebben/amnesomraden/patientsakerhet/insatsomraden/overbelaggningar

Alltså långt ifrån de närmare 150% vi stod med i morse och som är snarare regel än undantag.

Regionens egna ord om överbeläggningar lyder: ”För att kunna ge patienten som behöver läggas in god vård måste det finnas tillräckligt med resurser: personal, utrustning och lokaler. Om någon resurs saknas uppkommer överbeläggning, där personalbrist idag utgör den huvudsakliga orsaken.”

Det är närmast skrattretande att läsa de här orden eftersom de är så långt ifrån de insatser som arbetsgivaren faktiskt gör för att vi ska kunna lyckas. Vi får inte resurser för att lyckas, däremot hotas vi med sänkt budget om vi misslyckas.

I detta stycke säger man något som vårdpersonal påpekat utan gehör i flera år. Problemet är inte överbeläggningarna. Problemet är bemanningen. Problemet är inte att människor blir sjuka och behöver vård, det kommer hända vad vi än säger. Vi kan inte hindra inflödet. Men vi kan möta upp det med tillräckligt mycket personal.

Hur menar politikerna att jag ska kunna göra mitt jobb på ett tryggt och säkert sätt om jag får absolut noll förutsättningar för det? Lika lite som jag kan få en limpa bröd att mätta 40 personer, lika lite kan jag räcka till för ett jobb som egentligen kräver tre personer.

Ingen intelligent människa kan påstå att det är patientsäkert. Och absolut ingen intelligent människa kan påstå att det är personalsäkert. Att det är en god och stabil arbetsmiljö att utföra tre personers arbete. På övertid.

I juli månad har vi 27 sköterskeluckor att fylla. 27! Hur det ska gå till utan att inskränka på dygns- och veckovilan är ett mysterium. Men så snart ”verksamheten kräver det” så är regler om dygnsvila inte så noga längre.

Sjukhusdirektör Boubou Hallberg menar att Sahlgrenska inom kort ska bli Europas ledande universitetssjukhus. Den sortens uttalanden känns direkt provocerande. Som en attack mot det slit vi på golvet utför dagligen. Det är att ha totalt fel fokus. Att sikta på status i stället för att värna om patienternas och personalens väl och ve. Att lägga pengar på flashig teknologi, pynt, rörpost och andra världsligheter i stället för att bemanna upp och göra livet och jobbet bättre för dem som faktiskt driver kuggarna framåt, det är att vara vårdslös med skattemedel. Det påminner om det beteende man kan se i Lyxfällan. Man lägger pengar på högtflygande projekt när man inte kan ställa mat på bordet. Och det görs med folkets skattepengar. Det är ett ansvarslöst beteende och det måste ta slut.

Många gånger frågar sig folk ”vad får vi för pengarna?” Och jag kan garantera att svaret i alla fall inte är en god och säker vård. Vare sig för patienter eller personal.

Kristin Karlsson
sjuksköterska och förtroendevald i Vårdförbundet
avdelning 353 Hematologi och trombos
Östra sjukhuset, Sahlgrenska universitetssjukhuset


Kommentarer

 1. Jag är glad att jag är pensionär numera. Inte har det hänt mycket inom vården som gynnar bemanning och överbeläggningar . Man kör på som vanligt utan hänsyn till personalen . Så undrar man varför sjuksköterskor flyr vården eller att man har svårt att rekrytera till sjuksköterskeutbildningen.

 2. Usch 🤮 vidrigt hur politikerna styr detta land! Folk sliter ihjäl sig och för vad? När man behöver vård kommer det inte finnas nog med personal på sjukhusen för ingen orkar under press och stress hur länge som helst!
  Vi i Sverige måste reagera!!! 🤬

   1. Det verkar ju inte finnas legitimationskrav på politiker.
    Kanske är detta en av förklaringarna till bristande förmåga att ta förnuftiga och logiska beslut.

    1. Jag hade garanterat blivit av med min legitimation om jag skött mitt jobb lika ansvarslöst…

 3. Tack för ditt inlägg. Det finns inget i den här ekvationen som går ihop och ändå är det såhär vi bedriver vård i Sverige idag.

 4. Fortsätt att skriva om hur det egentligen är så vi alla får höra verkligheten, har hört från en sjuksköterska på Mölndals akuten hur illa det är…
  Hur kan de låta detta ske, politiker och chefer…
  Hoppas ni orkar fortsätta jobba, vi behöver er och står på er sida!!! Hur kan vi hjälpa till mer…
  Tack till er på golvet inom vård/omsorg…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

När du skriver en kommentar så godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår personuppgiftspolicy.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!