Vården befinner sig i kris, Kristersson!

“Vården befinner sig inte i kris”, dessa ord skanderade Ulf Kristersson under Almedalsveckan, lugnade ord om att vården bara går genom en tuff period främst på grund av dagens inflation. Att när inflationen lagt sig kommer allt ordna sig för den svenska välfärden.

När jag får patienter som väntat upp mot 48h på akuten för att kunna komma in på sjukhuset känner jag inget lugn.
När jag pratar med patienter som varit sängliggande i två år i väntan på en ny höft känner jag inget lugn.
När jag får höra att Göteborg får skicka cancerpatienten land och rike runt för att kunna opereras känner jag inget lugn.
När jag ser alla tomma sängplatser, tomma avdelningar som finns på landets sjukhus känner jag inget lugn.
När jag får höra ytterligare en kollega som får gå ner i tid, som blivit sjukskriven eller som helt enkelt slutar känner jag inget lugn.
När jag får höra att uppskattningsvis 3000 människor dör årligen i onödan i väntan på vårdplats då känner jag inget lugn.

De som sträcker sig efter tangenterna för att tillrättavisa mig och proklamera att detta minsann inte hade hänt om strejken inte brutit ut. Jag vill då informera att situationen jag beskriver utspelar sig långt innan strejken ens bröt ut. Vår sjukvård håller på att decimeras totalt och snart kommer vård bara kunna ges till personer som akut håller på att avlida.

Jag är inte speciellt gammal, 33 år, och mitt och mina närståendes vårdbehov har egentligen inte bekymrat mig innan. Nu är dock mina föräldrar snart båda 60+, åldern då hjärtkärlsjukdomar, cancer och andra mer allvarliga sjukdomar ofta har sin debut. Jag är uppriktigt rädd för att de i framtiden inte kommer erbjudas god vård inom rimlig tid. Att de kommer gå bort i någon sjukdom som hade kunnat åtgärdas. Jag är också bekymrad för hur vården kommer se ut för mina barn i framtiden, ska vi fortsätta på inslagen bana, att öka antalet patienter medan vi minskar bemanningen?

Jag vill sluta känna ångest inför framtiden, lyssna på oss som jobbar och lyssna på patienter som far illa. Snälla, sluta förneka problemet vi står inför och agera!

Christoffer Samuelsson, operationssjuksköterska
Operation Alingsås lasarett, Sjukhusen i väster


Kommentarer

  1. Mycket bra skrivet Christoffer! Vi får hoppas att några politiker börjar lyssna och agera. Vi har hörts i flera år, dags att de med mandat att styra vården lyssnar in och ändra riktningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

När du skriver en kommentar så godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår personuppgiftspolicy.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!