Gita Norén intensivvårdssjuksköterska på Sjukhusen i väster Kungälvs sjukhus skriver för Västbloggen.

Gita Norén intensivvårdssjuksköterska på Sjukhusen i väster Kungälvs sjukhus skriver för Västbloggen.

Arg, besviken, förbannad och bekymrad är bara några av känslorna jag och många med mig upplever just nu! 

Som ni säkert läst eller hört talas om så har Västra Götalandsregionen beslutat att ta bort poängmodellen, en bemanningsmodell för intensivvårdspersonal på SU, SÄS och Kungälv. Ett beslut som togs utan en risk- och konsekvensanalys.

Vi vårdar IVA patienter, på nätter, på kvällar, på julafton, nyårsafton… alla dygnets timmar.  Det var svårt att bemanna IVA avdelningarna för 15 år sedan. En lösning blev att slå ihop utgifterna för obekväm arbetstid, ersättningar för byte av arbetspass och annan övertid till poäng för varje arbetspass. Det föll väl ut och det blev enklare att behålla och rekrytera framför allt IVA sjuksköterskor. Införandet hölls inom den budget som arbetsplatsen hade för personalkostnader.

Nu ska besparingar göras och vi kommer att bli färre medarbetare men samma vård ska bedrivas.
Hade ni accepterat det?

På vår intensivvårdsavdelning vårdar jag och mina kollegor bland de mest kritiskt sjuka patienter som finns i Sverige. Precis som alltid så är jag stolt över att vi ger högklassig medicinsk vård, bemötande och omhändertagande både till patienter och anhöriga. Vi är bara 3 år ut från en pandemi där vi gav allt vi hade och där allmänheten klappade händerna och hyllade oss. Är det inte värt någonting nu? Uppenbarligen inte… Ledningen och gemene man tycker inte vi kan rida på vågen ”tacken för allt vi gjorde under covid” då man tycker det är överspelat. Men trots den psykiska påverkan och oron som finns kvar hos många av oss efter pandemin, så stannade vi kvar!

Vi sade inte upp oss, vi kämpade oss igenom pandemin och fortsatte ge högklassig vård.  

Men vad händer om det kommer en ny pandemi? Eller när något som raset i Stenungsund sker med 50 st skadade i stället för 3 st? Vem tror du tar hand om dig? Jo, det är vi, vi på IVA! Det är vi som står förberedda att hjälpa dig, i alla trauma situationer, dygnets alla timmar, årets alla dagar, jul, nyår, midsommar, dag, kväll och natt! 

Att man påstår att modellen inte går att förena med det nya EU-direktivet om 11 timmars sammanhängande vila mellan arbetspassen är rent felaktigt och väldigt fult att skylla på. Har precis lagt schema fram till efter nyår enligt EU-direktivet med poängmodellen och det fungerar utmärkt! Detta är bara en ursäkt för att arbetsgivaren skall kunna rättfärdiga besparingar. Enligt HR så kommer det sparas ca 20-25miljoner, vilket är en piss i havet gentemot den stora summan som anges i sparkraven! Vad kommer det inte kosta i hyrpersonal när det inte finns tillräckligt med ordinarie personal kvar? Vad har vi hittills betalat för hyrpersonal? För att inte tala om hur mycket pengar vi lagt på att köpa vård från andra regioner för att vi inte kan möta vårdgarantin eller har vårdplatser att vårda patienterna efter de opererats.

Jag tror verkligen detta kommer ha förödande konsekvenser inte bara för enskild medarbetare utan även för sjuhusens förmåga att ge vård, för dig som patient. Utan välbemannade intensivvårdsavdelningar kan man inte ha öppna akutmottagningar eller vårdavdelningar. Vi kan inte genomföra planerade operationer, tex vår viktiga cancerkirurgi.

Rör inte vår poängmodell!


Gita Norén, ntensivvårdssjuksköterska
Sjukhusen i väster, Kungälvs sjukhus

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!