Ann Thulén Ek, skolsköterska och förtroendevald/skyddsombud i Vårdförbundet, Göteborgs Stad

”Mamma, varför sa du till mig att utbilda mig till sjuksköterska? Ska man vara så här trött efter ett arbetspass? Jag har ingen ork att göra något på fritiden!!”

Dessa frågor får jag av min dotter som sedan i januari 2021 är färdig sjuksköterska. Hon har jobbat i ca 3 månader som sjuksköterska och börjar redan att tvivla på att detta är rätt. Själv har jag jobbat inom vården sedan 1983 som specialistutbildad barnsjuksköterska.

Jag är mycket orolig för dagens situation som jag ser och hör hur sjuksköterskor har det på sjukhusen och hur takten är högt uppdriven.
Nya sjuksköterskor anställs i Västra Götalandsregionen inom det kliniska basåret, en anställning som innebär rätt till handledning, föreläsningar/utbildning och praktiskträning i Simulatorcenter. I skrivande stund så är det bara handledning som fungerar för de nyexaminerade sjuksköterskorna. Det är oerhört viktigt att ta emot nyexaminerade sjuksköterskor så de känner sig välkomna i yrket. Att kunna få tid att ställa frågor kring olika mediciner, apparater och administrativa system som bara ska fungera för att få patienter att åka hem med en trygg uppbackning av hemsjukvården. Att i ett normalt arbetstempo komma in i jobbet och få en hyfsad start är så otroligt viktigt. Att knäcka en självkänsla då man är ny i yrket är lätt. De nyanställda sjuksköterskorna som min dotter träffat på sjukhuset ger samma beskrivning från de olika klinikerna, att bristen är tydlig och syns på alla avdelningar och kliniker. De annonser som finns ute för sjuksköterskor finns det inga sökande till.  

Den brist på sjuksköterskor som nu visar sig på olika håll inom sjukvården och äldrevården, samt svårigheter att få flera sjuksköterskor att specialistutbilda sig är allvarlig och kan leda till en samhällsfarlig situation. Under de gångna åren har många kollegor inom vården slitit hårt för att kunna ge vård och omvårdnad till svårt sjuka patienter. Alla är trötta! 

Själv undrar jag om jag i framtiden kommer att få några nya kollegor. Kommer det att finnas några studenter eller nyexaminerade sjuksköterskor som jag kan få lära upp eller introducera i yrket? 

Lyssna på den trötthet som beskrivs inom hälso- och sjukvården. Om inte löner lyfts, om jag inte får flera kollegor så blir nästa pandemi inte lättare att hantera. 

Att få en hyfsad ersättning både i form av lön och schysta arbetstider för de slitsamma jobb som görs av sjuksköterskor inom sjukhusen idag är inte mycket begärt. Att få nya kollegor som vill jobba kvar på avdelningen så att man kan slippa bli beordrad att jobba kvällspasset efter det att man gjort ett morgonpass är viktigt för att så många som möjligt ska orka ett helt yrkesliv. 

Det är bråttom kära politiker, att visa med handling att ni menar att sjuksköterskor är en viktig personalgrupp inom hälso- och sjukvården. Visa det genom att lyfta oss lönemässigt. Jag vill ha flera kollegor och studenter som kan bli mina nya arbetskamrater.

Ann Thulén Ek
skolsköterska och förtroendevald/skyddsombud i Vårdförbundet, Göteborgs Stad 

Boka din lönecoachning!

Nu är vår digitala lönecoachning i gång. Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.

Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.

Säkra din plats här!