Hävert på sjukhussäng

Sonen kom i går hem från en resa i Bohuslän där han tillsammans med en kompis varit och tältat på öar utanför Hamburgsund. En dröm som sonen haft hela sommaren.

Samtidigt var jag på besök på MAVA (Medicinsk akutvårdsavdelning) på Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås. På MAVA upplevde jag en annan typ av tältning.

På MAVA som har en personal som sliter för att göra allt till det bästa, så ligger det patienter i korridoren. En korridor där personal, andra patienter, sjuktransporter, matvagnar, anhöriga går förbi ska sjuka patienter vårdas. En korridor där lysrören i taket aldrig släcks.

Hur gör man då för att få någon form av avskildhet? Hur gör man för att på natten kunna sova utan att ljuset från taket ska störa nattsömnen. Jo, patienterna tältar.

På de flesta sjukhussängar finns en sk hävert. Det är den där metallstången som patienten kan använda sig av för att dra sig upp ur sängen. Den används nu som tältstomme! En sjukhusfilt över häverten blir ett tält.

Sonen ville uppleva lite friluftsliv och äventyr genom att sova i tält. Patienten som ligger i korridoren på MAVA vill få hjälp att må bättre.

I vissa sammanhang används ljus som tortyr, det är fångar som utsätts för ljus dygnet runt… Släck då ljuset i korridoren tänker du. Men det går inte. Personal måste ha ljus för att kunna arbeta.

  • Problemet är inte att släcka ljuset i korridoren, inte heller att lösa det med tältning.
  • Problemet är att det inte finns vårdplatser tillräckligt.
  • Problemet är att det inte finns sjuksköterskor tillräckligt.
  • Problemet är inte en sjuksköterskebrist.
  • Problemet är att det inte finns arbetsgivare som är tillräckligt attraktiva för att rekrytera så att tältningen i korridoren inte behöver finnas.

Och vårdplatsbristen är inte ett sommarfenomen, det har blivit ett kroniskt tillstånd.


Kommentarer

  1. Fullkomligt sant!! Vården är katastrofal nu och har varit det hela sommaren. Personalbrist = patientsäkerhet hotas. Sjuksköterskorna går på knäna o sjukskrivningar avlöser varandra.. den onda cirkeln bara fortsätter.. när ska ledningen ta tummen ur röven och göra något åt situationen?? Det är helt ohållbart för både personal o patienter..! Ge oss sjuksköterskor hjälp att få rätt förutsättningar för att kunna göra det vi är till för! Detta gynnar så väl sjukhus patienter o personal!!! Eller som vanligt komma o säga att vi klarade ju av sommaren.. ja klarade av den gjorde vi men vilka konsekvenser får det?? Patienter får ej rätt vård, längre vårdtider, utmattad personal och onödiga sjukskrivningar! Gör om gör rätt! Klarar ni inte av att kunna bemanna ordentligt så stäng avdelningar som inte har tillräckligt med sjuksköterskor! För ingen ger oss någonsin ett tack för att vi sliter ut oss!!

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!