Grattis på internationella barnmorskedagen?

Skrivet av Gästbloggare

4 maj 2018

Västbloggen

Johanna Prütz, leg. barnmorska vid Södra Älvsborgs Sjukhus förlossningsavdelning och förtroendevald för Vårdförbundet

Ni vet hur man kan bli förbannad när någon säger grattis till en på internationella kvinnodagen? Grattis till vad? Diskriminering, våldsutsatthet, psykisk ohälsa eller sämre pension? Kroppsångest, sexuella trakasserier eller ätstörningar?

Lite så känner jag nu inför firandet av internationella barnmorskedagen, den 5 maj. Efter flera år av barnmorskeuppror och födelsevrål känns det faktiskt lite motigt att vara barnmorska. Vad händer egentligen? Har vi ökat bemanningen, närvaron hos den födande? Kan kvinnor känna sig lugna med att de kommer få plats på sin förlossningsklinik när det är dags? Kommer familjen få hjälp på BB med att komma igång med en trygg start och en välfungerande amning?

Vi som egentligen har världens bästa jobb, har istället för att utveckla det vi vet är bäst för kvinnan och barnet börjat fungera som platskoordinatorer. Vi springer mellan kvinnorna för att förhindra att det värsta händer, när vi egentligen borde vara närvarande och främja att det bästa händer.

Det ska inte vara så! Kvinnor har rätt till en bättre förlossningsvård. Barnmorskor har rätt till en bättre arbetsmiljö.

I dag är det den internationella barnmorskedagen. Ska vi fira? Klart vi ska. Vi behöver varandra mer än någonsin för att orka fortsätta kämpa. För det ska vi göra.

Och nästa år ska jag skriva en blogg om hur fantastisk det är att vara barnmorska!

/Johanna Prütz, leg. barnmorska vid Södra Älvsborgs Sjukhus förlossningsavdelning och förtroendevald för Vårdförbundet.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!