App, lapp sa att du slapp!

Skrivet av Marianne Brindbergs

22 augusti 2016

Västbloggen

App, lapp sa att du slapp…

Känner mig som jag deltar i någon konstig lek som ingen vill börja. Eller som i en boxningsmatch där det finns två ringhörnor och istället för slag utdelas retoriska grepp och angrepp. Där båda två i vardera hörna vill vinna och målet är att slippa betala.

Lyssnar på P1 morgon där sjukvårdsministern Gabriel Wikström och SKL:s (Sveriges kommuner och landsting) ordförande Helen Fritzon diskuterar vem som ska stå för fiolerna och betala utbildningen av specialistsjuksköterskor. Radiojournalisten är domaren på sidlinjen.

Först ut är Gabriel Wikström. Han går upp i ringen och utdelar det fösta slaget.

-Tycker att det är landstingen ska betala för det är en arbetsgivarfråga.

Sedan går han in och parerar när frågan återkommer om det ska var en nationell reglering om att sjuksköterskor liksom läkare ska ha betald specialistutbildning. Då duckar han och glider undan med.

– Bra att landstingen som är arbetsgivare fortsätter på samma spår och betalar och att parterna löser det.

In i andra ringhörnan kommer Helen Fritzon och hon gör ett oväntat utspel. Hon målar en bakgrund för att publiken ska förstå det komplexa som sker i ringen att det är inte bara specialistsjuksköterskor som behövs utbildas och anställas. När hon målat färdigt gör hon sitt första retoriska slag.

– Det är egentligen i grunden ett statligt ansvar för utbildning av specialistsjuksköterskor. Hon visar att hon är orolig där hon jobbar med handskarna i högsta försvar uppe i ringen. Orolig för att det finns risk för avundsjuka från andra grupper om arbetsgivaren betalar.

Helen Fritzon jobbar på i ringen och pratar på om olika avtal som det vore regler i en match och blottar lite sin strupe och bjuder in till att lösa det gemensamt i samverkan. Får ett instick från sidlinjen som gör att hon utdelar ett tjuvnyp. Att staten som minsann har ansvaret inte gör rätt för sig utan det är landsting och regioner som bistert får betala det som smakar och att det finns risk att kravspecifikationen ökar från andra håll om detta får fortsätta. Hon avslutar med en slagserie om statens ansvar.

Wikström som fått upp ångan och sin skicklighet i att ducka för slagen ser att försvar är bästa anfall. Han slänger in en joker i matchen, Solidaritetskortet. Solidariteten om att andra ska förstå och inte bli avundsjuka. Fortsätter försvara sig genom att påtala att det har getts resurser till vården.

Från sidlinjen som nu noterar att de två kombattanterna inte kommer något vart slänger in lite energi genom att påtala att lärarna fått stöd från staten. Wikström väljer att glida undan och går nu till attack på SKL och säger att de behöver ju inte ha resurser för de löser det så bra ändå. Och går in med sin slagserie och påtalar det onödiga med lagar och regler för det tar så lång tid nu när det fixar utgången på matchen ändå. Wikström vill helst nu se sig som vinnare överlämna målet att slippa betala.

SKLs Helen Fritzon kämpar desperat för inte sjukvårdsministern ska avgå helt med vinsten att slippa betala, utan söker nu sina chanser att dela på vinsten genom att gå på ytterligare en slagserie ” betala lön, statligt ansvar och samverkan”

Nu kommer esset i rockärmen fram från Gabriel Wikström och han går på knock

” regeringen har skjutit till medel för utbildningsplatser”

Helen Fritzon svarar snabbt med en undanmanöver över hur bra det blir, men där går sidlinjen in och bryter för tiden är ute.

Där slutar matchen utan någon vinnare och med bara förlorare.

Marianne fattar ingenting!
Marianne fattar ingenting!

Jag fattar ingenting!!

Nja, båda vann ju, för båda undvek att ta på sig ansvaret att betala. Eller är det SKL som får betala?

Förlorarna blev vi som satt i publiken dvs. patienter och personal som ville se någon som tog ansvaret att betala för att få en hållbar vård.

Kunde inte Helen Fritzon sagt rent ut:

-Vi vill att regeringen bestämmer vilka specialistutbildningar som SKL ska betala.

Underförstått hade det blivit att då gör sig inga andra grupper besvär med betald utbildning.Då kunde SKL skydda sig med att skylla på regeringen att de har bestämt, hade haft incitament att höja skatten eller omprioritera från något annat. Vad annat nu är…?

Gabriel Wikström borde komma ihåg sin historia bättre. Det är utifrån att förändringar sker i samhället som gör att nya lagar stiftas!

Ellen, dellen du, betala ska du gör nu!

I dagens publik som inte applåderade utan bara blev trött

Marianne Brindbergs

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!