Det spelar väl ingen roll om man sparar flex

Klocka 3

Sommar igen och Västbloggen har tänkt sig ett tema. Förra årets tema var slutenvården, vad hände på våra sjukhus sommartid?

Denna sommar vill vi blogga om arbetstider.  Vi vill lyfta fram vårt arbete för ett hållbart yrkesliv. Vad menar vi då med arbetstid? Dels kan det vara den tiden som du har kommit överens med din chef att du ska vara på ditt arbete. Dels kan det vara den tid du måste göra extra. Dels kan det vara hur din arbetstid påverkar din fritid. Gör din egen tolkning av arbetstid och lyft gärna fram såväl det negativa som det positiva. Arbetstid handlar för oss om dygnets alla timmar och om många vitt skilda verksamheter.
Har du funderingar stavning och redigering? Låt det inte hindra dig. Vi gör det i samråd med dig. Det är inget att vänta på utan sätt igång och skriv!
Vi börjar med att publicera ett brev från en medlem som arbetar i Primärvåden.

Man skulle kunna tro att arbetstid i första hand är en sjukhusfråga där anställningen dygnets alla timmar är vedertagen. Till skillnad från sjukhuset har du i primärvården oftast ingen att lämna över stafettpinnen till när du går hem, arbetet  ligger kvar och väntar på dig nästa morgon. Detta trots att det handlar om sjuka patienter; visst arbete måste/borde ju göras direkt utifrån patientsäkerhet.

Läs denna aktuella ögonblicksbild om situationen i primärvården inför sommaren!

Hej Västbloggen!

De senaste 30 åren har jag arbetat i vården. Jag har erfarenhet från äldrevården, vårdavdelningar och akutmottagningar. Jag har trivts och stannat flera år på olika arbetsplatser. Sedan två år tillbaka arbetar jag i Närhälsan.  Nyfikenheten fick mig att åter byta arbetsplats. Men nu efter bara 2 år vet jag inte om jag är så värst nyfiken längre. Vi sjuksköterskor och distriktsköterskor får långt ifrån de resurser som krävs för att sköta vårt arbete på vårdcentralen. Jag har flera kollegor som är långtidssjukskrivna. Två nyanställda sade nyss upp sig, den ena efter 6 månader, den andra efter 1 månad. Sedan är vi givetvis några som kommer till arbetet fortfarande även om det hörs att det inte är så lockande alla gånger. Jag tar mig dit för att inte svika mina arbetskamrater. Min familj tycker dock att jag skall skaffa annat arbete. De vill ha en glad och inte allt för trött mamma som är hemma helst före kl 19.00. Så är det detta med flexen…

Jag gör fel, jag vet, men jag flexar inte in när jag kommer kl 7.00. (Jag flexar in först när jag börjar 7.45) Jag flexar ut klockan 17:15 (fast jag går hem 18:00).

Flexen dras ju ändå bort regelbundet. Det spelar väl ingen roll om man sparar flex och sedan får ge bort den till arbetsgivaren?

Jag kommer inte med en tidig buss eller dricker kaffe utan jag jobbar undan det som inte jag hann dagen innan… även om jag gick hem sent den dagen också.

Snälla, gör något åt de unga ssk som inte orkar bita ihop och går hem gråtande!

MVH Karin Johansson Distriktsköterska

 

Tack för ditt mail Karin!

Det är inte ”flexen” som arbetsgivaren ”drar bort”. Sanningen är att arbetsgivaren stjäl systematiskt er på lön. Du arbetar ju varje dag 1,5 timmar utan att få betalt, så som du beskriver det. Det kallas slavarbete med ett annat ord. 1,5 timme varje dag x 5 dagar i veckan blir 1364 kr/veckan bara i grundlön med en lön på 30 000kr. Hur många är ni? Hur många tusen rör det sig om man räknar med er allihop och förlorad övertidsersättning, OB osv?  Är det kanske dags att omvärdera ”flexen” igen? Har det blivit ett redskap för arbetsgivare som inte vill betala lön? Jämför detta med de löner stafettläkarna tjänar. (Läs bloggen: Sju sjuksköterskor till priset av en sjuk lön)

Västbloggen

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!