11243800_987631414594404_7544512904769048327_nRekryteringsläget internationella yrkesdagen för  sjuksköterskor 150512…
SVERIGES VIKTIGASTE JOBB!
Så står det numera nästan varje dag bland jobb annonserna i Metro.
Det är Västragötalandsregionen som söker, oftast sjuksköterskor.
Men attraktionskraften i loggan fungerar så där när det gäller att attrahera medarbetare.
När jag pratar med kollegor runt om i sjukvården så säger alla att det saknas medarbetare. Det finns till och med arbetsplatser som gett upp. Det är ingen idé att annonsera, för det kommer inte några som söker. Tidigare var det attraktivt att söka sig till öppenvården då de har mest arbete på dagtid. Men även de har i dag problem, ffa inom psykiatrin.
Rekryteringsläget är dåligt. VGR är inte den attraktiva arbetsgivaren som de vill vara.
Till och med i det finstilta i årsredovisningen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset kan man läsa om ett svårt rekryteringsläge. En av anledningarna till att man inte lyckas hålla de vårdplatser öppna som skulle behövas.
Två gånger om året är chansen som störst att attrahera nyutbildade medarbetare. Det är när högskolorna/universiteten examinerar. Här har Sahlgrenska Universitetssjukhuset tagit till sig av Vårdförbundets förslag om strukturerad yrkesintroduktion. Ny färdiga sjuksköterskor ska under ettårs tid få möjlighet att komma in i sjuksköterskeyrket!
Men det är fortfarande så att de som nyanställs i kommunalsjukvård i tex Göteborgs stad har högre ingångslön, mindrehelgtjänstgöring och bättre friskvårdsbidrag (SU har 500 kr per år) än vad sjukhuset i samma stad har.
Det är dags att göra Sveriges viktigaste jobb till just Sveriges viktigaste.
Eller ännu bättre:
Gör SVERIGES VIKTIGASTE JOBB till SVERIGES MEST ATTRAKTIVA JOBB!

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!