Vad gör vi cytodiagnostiker?

bma_1Har ni någonsin tänkt på vad som händer med era prover när ni vänder er till sjukhuset för utredning av någon sorts förändring i kroppen? Vilka är vi som ligger bakom era provsvar?

Här har ni oss; cytodiagnostiker, som jobbar på SÄS för er skull. Vi finns nära er för att skydda er från lättare till svårare cellförändringar.

Vad är cytologi? Det är läran om celler. Vi tittar på cellernas utseende, form och storlek i mikroskop, för att upptäcka tidiga cellförändringar hos symtomfria patienter och undvika vidare utveckling av förändringen i senare skede. Hos cancerpatienter för att identifiera cancerformen samt ursprungliga ställen, där cellförändringarna härstammar från (metastaser).

Du som är kvinna mellan 23- 60 år, har du koll på dina cellprovskontroller vart tredje och efter 50 år vart femte år? Visste du att vi kan hjälpa dig och upptäcka cellförändringar i livmoderhalsen? Har du varit på mammografi och gjort eventuellt ultraljud? Oroa dig inte! Vi cytodiagnostiker tar hand om dina prover. Vi tittar på dina celler i mikroskop och tillsammans med patologläkare ger vi dig säkraste svaret.

Är du man som ska undersökas för infertilitetsutredning? Har du inga tankar om att bli pappa en gång till? Då kan du vända dig till oss för att göra spermaanalys. Vi tittar på små grabbar och tjejer i mikroskop och ser om de är lika busiga och rörliga samt fina och tillräckliga i antal som de skall?! Men ibland måste man tyvärr säga nej till grabbarna och inte låta dem växa upp och bli stora. Då är vasektomi sista valet. Utöver de rutinmässiga prover tittar vi även på proverna från kroppsvätskor (urin, urinblåsa, lunga, buk med mera) samt från små och stora förändringar, som till exempel en knöl på kroppen.

Vi är glada över att ha kunnat hjälpa många människor.  Glöm inte dina regelbundna hälsokontroller.

Cytodiagnostiker på Laboratoriet för klinisk patologi och cytologi
Södra Älvsborgs Sjukhus


Kommentarer

    1. Tack för tipset Märta! Det var några ord som jag flyttade till rätt ställe. Hoppas det blev lättare att förstå nu!

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Åtta måsten för hållbart yrkesliv

Att ha en bra arbetsmiljö, tillräckligt många kollegor med rätt kompetens och att kunna kombinera arbete och fritid är fullt rimliga krav i dagens arbetsliv. Vi har tagit fram 8 måsten som tillsammans bidrar till ett hållbart yrkesliv. Hur har du det på din arbetsplats?

Läs om våra 8 måsten!