Man kan tycka mycket om hur personalpolitiken är på min förvaltning.
Men här kommer faktiskt något positivt!
Äntligen inför arbetsgivaren en möjlighet att få en strukturerad yrkesintroduktion för nya sjuksköterskor!
För många årsedan pratade jag med en granne vars dotter läste till sjuksköterska.
Grannen jobbade inom läkemedelsindustrin och var kemist i grunden. Grannen var imponerad av bredden på vad som ingick i sjuksköterskeprogrammet. Psykiatri, omvårdnad, anatomi, fysiologi, psykologi, arbetsledning, sjukdomslära m.m. Tänk om jag hade fått läsa en del av detta under studietiden. Vilken nytta jag hade haft i mitt arbete inom läkemedelsindustrin, var hans kommentar.
Våra nya kollegor kommer ut från universitetet med mängder av kunskap.
Sedan kommer de till första arbetsplatsen som nyfärdiga. Väl där får de ett par veckors introduktion för att sedan ersätta och ta över uppgifter som en kollega har utvecklat sina färdigheter i efter tjugotvå år i yrket.
Sommaren 2013 pratade jag med ett par sjuksköterskor som sa; ” Jag jobbar vikariatet ut men inte en dag mer på SU!”
IVO konstaterar efter en inspektion på bla SäS i Borås : Det fanns allt för många oerfarna sjuksköterskor i tjänst inom Södra Älvsborgs sjukhus i somras. Ivo konstaterar att avancerad vård kräver hög kompetens och att bemanningen inte enbart handlar om rätt antal sjuksköterskor. På en av kirurgavdelningarna på SäS fann myndigheten att två tredjedelar av sjuksköterskorna var nyutexaminerade, vilket Ivo kritiserar.
De läkare som kommer ut från universitetet förväntas genomgå ett års Allmän Tjänstgöring innan de får sin läkarlegitimation. Våra kollegor anses varar fullfjädrade sjuksköterskor dag ett.
Arbetsgivaren på SU har förstått läget och nu kommer ett års yrkesintroduktion som kallas kliniskt basår.
Ett år av klinisk träning ska kombineras med en vanlig anställning som sjuksköterska. De nyfärdiga kollegorna får löpande omvårdnadshandledning av en erfaren sjuksköterska och vid två utbildningstillfällen per månad ska de få veta mer om sådant som patientdatasystem, säkerhetsfrågor och palliativ vård.
Äntligen! Hoppas fler arbetsgivare tar efter!


Kommentarer

  1. Ett litet påpekande bara. AT’n omfattar idag minst 18 månader men vanligen 21 månader. Det kan utsträckas ytterligare om AT-läkaren önskar och har speciella intresseområden som inte omfattas av AT-tiden.

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!