Hemförlossning: politiskt statement

Vår gästbloggare Eva-Maria Wassberg fick rådet av oss administratörer att ändra på en del i texten i den förra publicerade bloggen  för att vi som inte är insatta skulle förstå. Det gjordes och under den dialog vi hade fick vi ett engagerat svar från Eva-Maria. Det svaret var från en brinnande engagerad medlem. Svaret vi fick är denna blogg som vi delar med oss till våra läsare. 
 
Man kan ju stanna vid själva hemförlossningsberättelsen. Men det tycker inte jag. Då blir det en ”gullig kuriosa” om de där hippiebarnmorskorna som är ute i skogen och förlöser kvinnor som äter moderkakor. Min poäng är att så ser inte verkligheten ut. Det är både en mänsklig rättighet att själv få välja Nyföddomständigheter kring barnafödande och rent vetenskapligt, medicinskt sett, faktiskt förenat med färre interventioner och bättre ”outcome” för friska omföderskor med normal graviditet att föda i sitt hem i stället för på sjukhus.
 
Det är 250 gånger fler som vill föda på en ABC-avdelning än vad som är verkligheten. För det finns inga ABC-kliniker i detta land mer än Södra BB, men det är ju en defintionsfråga. Och räknar man utifrån en barnmorskeledd enhet så finns faktiskt noll sådana kliniker. Det är 30 gånger fler som önskar föda i hemmet än vad som är verkligheten. Ca en promille föder planerat i hemmet, det är ca 100 per år. Av dem är det en femtedel som planerat föder utan barnmorska. Därför att de hittar ingen, eller de ägnar sig åt s.k. ”free birthing” (mkt få). Drygt 100 föder oplanerat hemma, för de hann inte till sjukhus.
Sjukhussäng framifrån
Enligt WHO skall alla kvinnor i hela världen erbjudas en barnmorska (skilled birth attendant) när de föder barn för trygg och säker vård. Det skiter faktiskt Sverige i. I Danmark, å andra sidan, är det lagstadgat att en barnmorska har en skyldighet att bistå vid en födsel om hon blir kallad till den (t ex till ett hem). Man kan inte slingra sig ur den situationen om man inte är onykter eller psykiskt sjuk. Då har man rätt att avstå…
 
Vad jag vill säga med detta är att jag vill lyfta hemförlossningsfrågan till något politiskt, en mänsklig rättighet och därför behövs bägge delarna, även den kanske lite ”tråkigare” delen som mänskliga rättigheter kanske uppfattas som av den del. Lagar och paragrafer…. ja, men de behövs. De styr vårt samhälle.
 
Jag tänker så här:  Mitt blogginlägg kan ses som ett politiskt statement.
Varma hälsningar från Eva-Maria Wassberg

Kommentarer

  1. Jag önskar verkligen att fler föräldrar vågar sig på att föda hemma. Självklart med kvalificerade barnmorskor som hjälp. Det var ett lite skrämmande beslut med många så kallat kunniga, ofta läkare, som motarbetade och försökte skrämma oss. Skönt nog stod vi på oss och det ledde till bland det bästa vi gjort. Mycket tack vare Eva Maria.
    Det är bara oerhört synd att så få familjer i sverige får möjligheten att föda hemma då inget stöd ges från stat eller landsting. Jag önskar verkligen att detta kommer ändras så att fler får valmöjligheten och inte blir intvingade på sjukhus, utan att vara sjuka, och får uppleva hur harmoniskt en födsel kan gå till när mamman har kontroll över situationen. Kontroll som ofta tas ifrån henne och familjen på sjukhusen.

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!