Natt på akuten 2014

Läs Mathildas superviktiga och modiga betraktelser! Tack Mathilda för en tydlig ögonblicksbild av läget!

//Robin

Lördag morgon på akutmottagningen, kl är 05.00. Har arbetat hela natten och det ska bli skönt att om två timmar gå hem.

Ensam sjuksköterska på kirurgsidan, ansvarar för ALLA kirurgpatienter. Undersköterskan som var i mitt team gick hem kl 02, trots överenskommelsen att vi alltid ska vara en undersköterska extra på helgnätter. Vart tog det löftet vägen?

I natt är det två kirurgjourer, effektiva och hyffsat snabba på att arbeta, men jag är ensam sjuksköterska!

Larmteamet som tillhör min sida, står på larm, en stökig patient med förgiftning som kommer in med massa poliser. Det tar upp vårt larmteam i dryga timmen och vem har jag? INGEN.

Då kommer vi till problemet, till det som är min frustration. Ensam med ett alldeles för stort ansvar !!

Jag har 3 unga killar som är fulla och hamnat i slagsmål, de behöver samtliga sys, sedan ligger Agda 92 år i korridoren, har ramlat på boendet inatt när hon skulle kissa. Agda behöver också sys i pannan och tvättas rent för det är blod överallt och hon har också kissat på sig. Inne på rum 3 ligger Kalle 78 år med behov av att spola sin kateter regelbundet för att det inte ska bli stopp.

Jag står inne på ett rum tillsammans med ena kirurgen och syr. Känner mig stressad och rädd, vill därifrån så fort som möjligt för att kunna titta till de andra patienterna, för det finns ingen annan som gör det. Den andra kirurgen går runt och letar efter mig för han behöver också assistans att suturera, men kan jag det? Och när han inte hittar mig, ringer han mig istället. Jag får avbryta och svara i telefonen att jag redan assisterar en suturering och sedan får han sitta overksam på expeditionen tills jag är klar. Fortsätter sy och telefonen ringer igen, det är röntgen som vill ha upp en patient till sig. Får springa därifrån för att beställa transport. Då blir jag stoppad av Agda 92år som behöver kissa, jaha. Vem ska hjälpa henne med det då? Jag? När jag i hastigheten springer in på rummet igen för att fortsätta sy, hinner jag precis få på mig handskar och ta upp saxen, så hör jag en duns utanför i korridoren, springer ut. Där ligger en av de unga killarna som mått illa och skulle gå till toa, kräkts ner hela sig själv och korridorren och har ramlat och kan ej ta sig upp.

Agda behöver fortfarande kissa och kirurgerna kan i nuläget inget göra, för jag kan inte hjälpa dem!

När det är dags att sy nästa patient finns inga suturset klara, för vi har sytt hela natten. Då behöver jag ställa mig att greja detta för att kunna fortsätta arbetet. Agda får hjälp att kissa men efter 30 min behöver hon på bäcken igen. Fortfarande ensam med mina patienter. klockan är snart 6, jag har inte hunnit kissa, inte hunnit äta och knappast hunnit dricka något och snart kommer dagpersonalen och jag behöver titta över behandlingsrummen och tömma pappers-korgarna, för annars kommer jag bara få frågan varför jag inte gjort det?

Agdas sjuktransport kommer och jag måste hjälpa henne, jag ska dessutom ringa sjuksköterskan på hennes boende. Kirurgerna vill fortfarande ha min hjälp att sy, skriva DSK remisser och hjälpa patienter hem. Mannen som ligger på rum 3, där jag har sprungit in och ut hela tiden för att spola katetern, för jag har inte tid att stanna där. Hur mår han?  VAD ÄR DET HÄR FÖR VÅRD? Jag har inte ens tid att sitta där inne för att göra klart allt, för då har jag ingen koll på de andra patienterna.

Om någon patient skulle komma till skada, på grund av bristande tillsyn och stress?

 Då är det mitt ansvar!

Då är det min legitimation som är i fara!

Det är inte kirurgerna och det är verkligen INTE mina chefer som kommer stå ansvariga.

Jag ska vara helt ärlig och säga att jag förstår varför folk säger upp sig, det är inte patientsäkert. Ni chefer är aldrig där när vi jobbar kl 5 morgonen med alla fulla ungdomar som kommer och stökar och eller gamla Agda som behöver kissa flera gånger i timmen. Ni är inte där då, det är jag och har jag otur så är det ”BARA” jag!

Er personal mår inte bra, vi orkar inte ! Vi är fysiskt och psykiskt trötta. Jag gör allt jag kan för att hålla patienterna jag ansvarar för vid liv. Jag vill inte att de inte ska må sämre av att vara i min vård än vad de gjorde när de kom.

Nu tror ni kanske att jag bara är negativ, men jag är en av de som verkligen är positiv till mitt arbete på akuten, jag älskar att jobba här. NÄR DET FUNKAR ! Vilket det i nuläget inte gör, eftersom vi inte har den överenskomna bemanningen. Tidigare var det alltid roligt att gå till jobbet, det är egentligen ett fantastiskt roligt arbete, men som det är nu orkar jag inte.

Ni måste börja lyssna på er personal, för annars kommer ni snart förlora än fler anställda!

Jag är rädd, frustrerad, orolig, ständigt ont i magen och mår psykiskt dåligt!

OCH JAG VET ATT JAG INTE ÄR ENSAM!

 

/ Mathilda på SU

 


Kommentarer

 1. Bra skrevet Mathilda. Nej du är inte ensam. Såhär fungerar det nog överallt. Jag har också jobbat med för många patienter ensam på mitt ansvar ich det är precis som du skriver. Inte patientsäkert alls!!!!!
  Och inte personalsäkert, men det är ju ett påhittat ord. Har gått efter pass på jobbet och gråtit , inte för att jag är trött utanför att jag har känslan av att jag inte utfört ett bra jobb.
  Teamkönslan som borde finnas och fanns när jag började inom vården flr många år sedan finns inte idag, för bi har inga team, det är numera ett ensam jobb. Som vi i akuta situationer måste hålla flytande för att vi bryr oss. Vi bryr oss om dem som kommer in till oss för att de behöver vår hjälp, men våra ledare, vem bryr sig de om?
  Sparbetingbonusar? Flotta firmaboende? Tjänstebilar?

  Inte är det då personalen i alla fall. Det värsta är att man verkligen gör ALLT för att det skall fungera på sina pass. Jag vill vetkligen inte att någon skall dö på grund av bristande omsorg och vård på mitt pass. Och ser man då att det fungerar, så presssar man lite till….. Och lite till ….. Och lite till.
  Nåt måste hända NU !!!!!
  Det hjälper inte att ha flotta lokaler, med stora fönster. Väl utrustade vipsängar och hög teknologi om det inte finns någon som kan -hinner-använda. Den bästa resursen är människan bak allt men var är personalen. ?????

  1. Inte ska två kirurger stå och hjälpa varandra med att sy. Det är brist på resurser. Undersköterskor klarar det och kan även hjälpa Agda och plocka upp fulla personer från golvet. Anställ undersköterskor.

   1. Men om de nu bara sitter och väntar är väl det slöseri med resurser. Naturligtvis behövs det mera personal i stort men bara för att man har högre befattning ska ingen sitta olönsam. Jag jobbar själv som enhetschef och rycker alltid in om situationen gör att det behövs. Tar även och hjälper till med toalettbesök, det handlar om samhällsansvar, och om att inte låta människor lida.

    1. Jobbar du natt som enhetschef? På akuten?
     Att chefen rycker in är ju i sig hedervärd – men det påverkar föga personalbehov för trygg o säker vård? Självklart ska resurser användas på bästa sätt kvalitativt effektivt.

   2. Precis min tanke !!! På en arbetsplats hjälps Alla åt oavsett vilken yrkesbeteckning man än har.

 2. Asså va? Varför kan inte kirurgerna sy själva? Låter helt absurt, de får väl assistera varandra om det är så svårt att klippa av en tråd! Och hur svårt kan det vara att plocka fram ett suturset och handskar själv?! Nog för att bemanningen låter helt absurt dålig, men gamla strukturer som lever kvar är minst lika illa! Säg upp dig. Du gör ingen någon tjänst genom att jobba kvar.

 3. Detta låter helt otroligt att det får vara så här:( stackars personalen och inte minst patienterna:( Jag har arbetat på akutmottagning mellan 1978-2005 men var under alla dessa år aldrig ensam sjuksköterska, jag har alltid haft en undersköterska vid min sida:-) Vad är det för folkvalda politiker vi har?

  1. Folket valde dessa usla politiker för att de vill ha mer pengar i plånboken (vilket medelsvensson iaf inte får) istället för bra välfärd. 🙁
   Hoppas att det snart blir ändring inom vården. Är för närvarande mammaledig men bävar för att gå tillbaka till arbetet som undersköterska på ett överbelamrat korttidsboende med på tok för lite personal. :/ sjuksköterskorna på vårt jobb slutar hela tiden då de har för mycket att göra och då får vi som undersköterskor gå in och göra saker som vi egentligen inte får enligt MAS i vår kommun. Men samtidigt så anställer de ofärdiga sjuksköterskor, såkallade T-5or, som vikarier för ordinarie sjuksköterskor som inte heller får göra dessa sakerna. Idioti.

    1. Och hur mycket är 1800 jämfört med fungerande välfärd? Iaf inte tillräckligt för att ha råd med motsvarande privat vård/välfärd.

    2. Har oxå mer i plånboken sen 2006 (uska) och jag Är medelsvensson 🙂

    1. …och det säger väl en hel del om deras politik? Hur långt åt höger de står, hur borgerliga och liberala de egentligen är. Och ändå ses de som ett ”vänsteralternativ”. Hyckleri är vad det är. Sossarna har fan sålt ut allt vi hade. Enda vänsteralternativet är att vi bygger upp det igen, med nån annan vid rodret.

     1. Vänstern är det sämsta som kan hända detta landet och verklogen inget som löser ngt problem. Vi behöver mer kompetent folk som styr i den offentliga sektorn.

   1. Vilka politiker menar du ? Göteborg styrs av Socialdemokraterna och Landet av Alliansen….

 4. Arbetade i över 30 år inom vården och stortrivdes med ffa patienterna. Försökte på olika sätt att påpeka felaktigheter som jag tyckte, alltifrån att servera sallader med majs och räkor på fredagkvällar när de gamla gubbarna hellre önskade sig gröt. Fick kasta 24 av 25 portioner. Hur näringsriktigt var det?

  Annat påpekande var att på just akuten tjänstgjorde underläkare som tog lång tid på sig och hade sämre kunskaper än en van överläkare som snabbare hade kunnat sortera ut vilken patient som hade företräde framför en annan.

  Att man som sjuksköterska inte kan svara i mer än en telefon i taget – att det var omänskligt att ha 4 andra telefoner öppna samtidigt?

  Att vi en rond dödförklara en patient, men sedan låta sköterskan dra ur väggkontakten?

  Att när Sabbatsbergs sjukhus BB/Gyn-avdelningar skulle läggas ner för det var omodernt. Då protesterade höger och vänstersympatisörer gemensamt för att sjukhuset som fungerade fantastiskt bra skulle få finnas kvar. Med lite fantasi och ombyggnad hade man kunna bevara det fina gamla sjukhuset. Av alla de barnmorskor som jobbade där var det ingen som blev erbjuden ett adekvat jobb utan flera av dem blev erbjudna jobb inom åldringsvården. Vilka likheter finns mellan livets början och slut, mer än att äta, sova och kissa/bajsa? Ett hån var det emot dessa fantastiska kvinnor.

  Ja, jag har hela mitt vuxna liv velat skriva en bok om allt som jag varit med om inom sjukvården – för inga har lyssnat på oss, som var där ute i verkligheten – om inte dagens unga syrror verkligen sätter ner foten och går sin väg som de hotar med. Varför göra så här är för mig helt oförståeligt!

 5. Känner igen detta på pricken, förutom att vi även transporterar ALLA patienter till Rtg och avdelningar nattetid när vi är som minst personal.
  För 3 år sen slutade 13 sjuksköterskor på vår akutmottagning. Några under åren fram till nu och i höst slutar 9 till.
  8 stycken går långtidssjukskrivna med utmattningssymtom, efter att ha jobbat 75%.
  Kompetensen har sjunkit radikalt på avdelningen. Detta är HELT förfärligt!??

 6. Åh!! Så otroligt bra skrivet! Så är den sanna historien om svensk sjukvård.
  Vet inte hur många gånger man stått där med ansvaret med megadåliga patienter o man vill bara skrika ut frågan om vart patientsäkerheten finns i detta kaos! Hur länge ska man orka och vem tar ansvaret för alla misstag som görs på grund av personalbrist o platsbrist!

  Dax att vakna snart, alla ni som sitter i ledningen för sjukvården i Sverige…. Ett välfärdsland!!

 7. Jobbat i massor av år som akutsjuksköterska. Allra roligaste och spännande och lärorika och omväxlande jobbet! Pensionerad sen 5 år. Sista året stod jag bara ut! Var inne och jobbade 2 ggr. Då hände det du beskriver. Alla stod på larm hela natten, jättesjuka patienter på min sektion. Ung man med hjärnblödning som skulle åka vidare. Annan person med hjärnblödning, mm.mm. Kände sån frustration och ångest. Alla skulle kollas, papper fixas, ambulanser och narkos beställas.Prover skulle tas, mediciner ges, kissa , spy, anhöriga , läkare,ja name it! Aldrig mer !!! Nu har jag ett lugnt pensionärsliv. Inte mycket pengar efter alla år i landstingets tjänst, Men så mycket mer värt!!!!

 8. För jäkligt att läsa om hur det verkligen ser ut. Man får hoppas på att man slipper åka in på akuten. Starkt att någon vågar skriva om verkligheten på våra sjukhus.
  Tur det finns personal med lite empati kvar trots allt !!!

 9. Bra skrivet! Känner igen mig. Haft liknande problemställningar. Varför blir det så här? Varför finner vi i denna problematik, gång på gång? Varför lyssnar inte cheferna? Jooo, pga att sjusköterske kåren är för svag! Vi finner oss i stort sett allt ting. Medan läkarkåren sätter gränser. Denna ”historia” är en varningens väckarklocka, i nådens år.

 10. Blir förbannad på kirurgen som sitter och väntar, varför kan inte de hjälpa varandra? Eller har de ingen aning om varandra?

 11. Hur kan allt detta få fortsätta?…och värre tycks det bli, fast vi bor i ett s.k välfärdsland !

  Finns väl snart ingen ungdom som vill jobba under dessa villkor när det går att få bättre arbetssituation och lön i tex. vårt grannland.

  Arbetar själv inom barnomsorgen och där sliter vi också, dock inte på samma sätt som inom vården med liv som insats…

  Finns det inget sätt att få dessa högavlönade politiker att ta sitt ansvar?…för de blir väl själva sjuka emellanåt och behöver vård….eller??

  …som sagt….vården fungerar inte utan människor….

  Beundrar verkligen Er Alla som jobbar och sliter och gör ett FANTASTISKT arbete!!!

 12. Inget kommer att ändra sig förrän VI som står mitt i skiten gör nåt åt det! Avvikelse rapporter och anmälningar om de brister som finns måste börja göras dagligen… Men det är ingen vårdpersonal som orkar göra det… Men gnälla och tala om hur dålig vården är det orkar vi!? Vi har som vårdpersonal skyldighet att anmäla brister. När vi inte kan ge den vård vi borde pga underbemanning så ÄR det brister som äventyrar patientsäkerheten och då ÄR det vår skyldighet att anmäla det… Men det orkar vi inte… Men gnälla det orkar vi…

  http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Regler-och-rattigheter/Lex-Maria/

  1. Håller verkligen med! Är själv ssk sen 7 år tillbaka och skriver numera avvikelser till höger och vänster om vi tex går underbemannat eller har för sjuka patienter i relation till hur kompetent personal som jobbar på avdelningen. Kanske inte så populärt hos cheferna alla gånger men vill de inte ha mig längre säger jag bara upp mig för jobb som ssk får man ALLTID!

 13. Hur ser det ut på övriga sektioner? Ringde du efter hjälp från tex medicinsidans usk/ssk?

  Måste du assistera vid suturering? Det har jag aldrig gjort, läkarna klarar sig själva om patienten är införstådd i proceduren.

  Skriv avvikelser VARJE gång. Det är offentlig handling, så om någonting skulle hända finns det iaf på pränt att någon reagerat.

 14. Man blir ledsen att läsa hur våra sköterskor har det. Att gå på jobb med en klump i magen ,veta att man inte räcker till. Våra politiker hävdar fortfarande patientsäkerheten är god. Dom borde skämmas. önskar att dom kom in en natt o fick ligga på en brits ensam med plågor för att ingen har tid. Inte nog med att sköterskorna jobbar under denna stress helst ska dom inte ha nån lön att tala om, förr var det ett kall, men hyran brukade ingå, subventionerad mat också.För att orka med detta jobb är det supermänniskor vi har där, skäms på er politiker som vägrar se hur verkligheten ser ut

 15. Hur skall sköterskene stå ut ?år efter år?Man satsar allt,ger Allt i detta yrket.Ej konstig att sköterskor lämnar yrket,eller flyr till andra länder med bättre lön och bättre arbets villkår…Man står där med allt ansvar och på en kir.avd kan allt plötelig hände….Ställ krav….eller jobba i andra länder.Stor ros bukett till är alla som kämpar.

 16. Bra skrivet , en bild av verkligheten den som våra politiker inte ser.När dom o deras anhöriga behöver sjukvård känns det som om dom åker in på ett räkskal o slipper allt som vi vanliga dödliga får gå igenom .MEN det är oerhört viktigt att skriva avvikelser VARJE gång det inte fungerar. Vi MÅSTE ta oss tid till det , annars reagerar inte cheferna heller . En stilla undran var finns facket o hur mycket hjälper dom alla ssk i denna utsatta arbetssituation???

  1. Vi finns här. Det är ju vi som startat hela debatten. Vi finns även ute på arbetsplatserna med våra medlemmar och våra förtroendevalda. Vi gör allt vad vi kan, kopplar in arbetsmiljöverket, driver frågorna i samverkansforum på arbetsplatserna etc etc. Trots allt vårat sprattlande så är det arbetsgivaren som leder och fördelar arbetet och är de som ansvarar för vår arbetsmiljö och även ytterst för patientsäkerheten.. Vårdförbundet kan bara påvisa och påtala bristerna och tyvärr görs detta för döva öron ibland.

 17. Så bra beskrivet. Känner igen mig efter många år inom primärvård/läkarmottagning i glesbygd, som förr fungerade som akutmottagning. Fick en mycket bättre arbetssituation på operation. Visst, där kan vara fysiskt tungt inland, men du har EN PATIEN I.TAGET och hela tiden får du AVSLUTA FÄRDIGA ARBETSUPPHIFTER innan du går vidare till nästa. Arbetet på vårdavdelning/akutmottagning är som om du skulle instrumentera på 3 operationssalar samtidig och det finns inte på kartan.

 18. Meddela chefen eller den som har ledningsansvaret att patientsäkerheten brister, gör avvikelse- och tillbudsanmälan – varje gång. Om det är samma situation hela tiden kan man kopiera samma hela tiden så tar det inte mycket tid. Jag gör detta för att rädda mitt eget skinn och legitimationen, allt annat har jag gett upp att försöka rädda.

 19. Hm, väldigt intressant, men samtidigt ledsammt. Dock är det en sak som slår mig – något som står ut – något som känns väldigt fel… Där sitter alltså en läkare, kirurg, och VÄNTAR på att få sy någon? Ok, ingen sjuksyrra som kan hjälpa till för ögonblicket – men hur vore det om han lyfte på sig och gick och hjälpte Agda 92, att kissa. Eller städa upp den där spyan? Eller göra några suturkit redo? Eller spola rent en kateter? För inte har han en helt vansinnig jourlön för att dingla med fötterna på sitt kontor och vara lite för fin för att hjälpa till att dra det kollektiva lass som en vårdenhet ändå innebär? Det känns nästan som en annan värld.

  1. Haha, hade man sagt till kirurgen att hen skulle gå ut och torka upp en spya i korridoren hade man möjligen fått en idiotförklaring tillbaka.
   Du har inte jobbat så mycket med läkare va?!
   Det finns många jättebra läkare, men de är stenhårda med vad som ingår i deras arbetsuppgifter.

   1. Bra gjort av läkarna! MEN, på samma sätt borde sjuksköterskorna vägra hjälpa Agda att kissa. Eftersom det är undersköterskornas jobb.

  2. Att vi läkare inte gör till synes enkla uppgifter som att lyfta patienter eller städa beror inte på att vi tycker att vi är finare än någon annan.
   Den som tror att en läkare kan ta över en sjuksköterskas eller undersköterskas uppgifter underskattar gravt dessa yrkesgruppers kompetens. Vi läkare har helt enkelt andra kunskaper än sjuksköterskor och undersköterskor – vi har ingen aning om hur man lyfter patienter säkert, hur man packar suturset, eller ens var städsaker finns och vilka rutiner (smittorisk osv) som behöver följas.

   Vi sitter också själva i en liknande sits där vi ofta är underbemannade och dessutom har ett än större formellt ansvar än undersköterskor och sjuksköterskor. Efter att ha jobbat där, är jag helt säker på att ingen kirurg rullar tummarna på Sahlgrenskas akut.

 20. Ouch, att ni behandlas på detta sätt är oacceptabelt!
  Men gråt mig en flod, ni har själv sökt till detta yrke. Gör något drastiskt, finns nog en del östeuropéer med samma kunskap som gladeligen skulle ta er plats. (de kanske lyssnar och inte tror man är full när man fått Serotonergt syndrom.) Puss

 21. Hoppas ni orkar. O Glöm ej av Valet I Höst. Det är enda chansen till en förändring. Håll Ut.

 22. En sjuksköterska har väl ändå inte pluggat i 3-4 år för att hämta suturset till läkare? Läkarna får helt enkelt lyfta på röven och hjälpa till, eller så får fler USK:or anställas. Låter ju helt sjukt.

  1. Oj! det var en lustig lösning åt ett stort problem: man tittar på yrkeskåren runt hörnet (läkarna) som antagligen har samma stress inom sig, och ber dem att jobba mer, (uttryckt annorlunda). I själva verket sitter alla människor som fanns på Sahlgrenska denna natt (patient, sjuksköterska, läkare…) i samma båt. Skall de titta snett på varandra, slipper de riktigt ansvariga lyssna på Mathildas larmrapport och därefter tvingas komma med en plan. De riktigt ansvariga anser jag vara det aktuella sjukhusets ledning, de tillhörande landstingspolitikerna, landets regering men också vi alla som har röstat fram dessa.
   Mathilda beskriver ett helt system, en hel organisation i nöd. Då är det ovärdigt att våra reaktioner landar på att lösningen finns ”helt enkelt” hos en annan individ. Lite längre ner skriver en person om samarbete….läs och ta in fler röster…

 23. Arbetsgivaren sitter alltid säker. De räknar kallt med att vi har patienten i fokus och att vi inte överger vår post så länge patienterna finns där och kräver omvårdnad. Då står sjuksköterskan i givakt och tänker aldrig på sig själv. Att få gå och kissa själv någon gång? Det gör man när man stämplat ut, DÅ känner man hur kissenödig man är. Och äta, när gjorde jag det senast?

  När kommer vi, och då menar jag hela samhället, inse att sjuksköterskeyrket är som vilket arbete som helst. Vi har rätt till våra raster, vi har rätt till vettig bemanning och ansvarsfördelning, vi har rätt att gå hem med gott samvete och känna att vi gjort ett bra jobb, vilket vi gör varje dag fast ingen uppskattar det.

  Vi håller näsan över vattenytan så länge vi orkar tills vi kör huvudet i den berömda väggen. Och vem tackar oss för det, vem tackar oss för att vi förstört våra kroppar och brutits ner psykiskt? Och till vilken lön sen, ska vi inte ens prata om! Märkligt att folk fortfarande söker in på sjuksköterskeutbildningen.

 24. Som patient känner man igen detta. Dock tycker man synd om sig själv i just den stunden och tänker inte på er ”syrror” som stressar runt. Denna arbetsbelastning är inte godkänd inom någon annan yrkeskår och ska definitivt inte vara ok inom vården heller.
  Hade varit intressant och höra vad Arbetsmiljöverket har att säga. Arbetsgivaren måste ju anmäla er psykiska ohälsa.
  Kämpa på. Jag tror du kommer göra skillnad!!!! // Linda

 25. känner helt igen mig – enda skillnaden är att jag är at-läkare. nätter när fem undersköterskor+sjuksköterskor sitter och dricker kaffe och väntar på mig mellan provtagningar etc medan jag bedömer, ordinerar, behandlar, och inte minst dikterar och journalför allt är mer regel än undantag. vill absolut inte förringa era upplevelser eller verklighet, eftersom det ju är så det ser ut för er! däremot poängtera att det ser olika ut på olika sjukhus, och att vi inom alla yrkeskategorier är underbemannade och sliter…

  1. Bra där!
   Läskigt vilket läkarförrakt som piskas upp i denna tråd!
   Med tanke på hur långa jourer man får gå som läkare bör man hålla sig till sina arbetsuppgifter. -Att göra dem bra är stressigt nog. Givetvis suturerar kirurgen på egen hand men om du ser en läkare packa suturset, städa väntrum, torka spyor eller dela mediciner så har hen prioriterat fel. Om det mot förmodan skulle tunna ut med patienter på akuten så har du fortfarande ansvar för tidigare ordinationer som ska följas upp. Det finns ett berg av läkarjobb att göra. ALLTID!

   Fokus måste ligga på förståelse och samarbete. Det saknas undersköterskor i dagens vård. Lika lite som välutbildade sjuksköterskor ska hålla tassarna borta från undersköterskornas jobb, lika lite ska läkarna utföra sjuksköterskornas jobb. Sen ska vi alltid prata om och utveckla fördelningen.

  2. Tack! Som läkare på den beskrivna arbetsplatsen har jag en helt annan bild, liknande den du beskriver Moa. Sedan är det ju naturligtvis olika från pass till pass, ibland jobbar ju alla på marginalen.

 26. Bra skrivet! Utbildar mig till ssk just nu och att tillslut bli barnmorska är mitt mål. Får hela tiden reaktionen ”men hur kan du välja det yrket med den lönen och orimliga arbetsvillkor?!”. Jag förstår att folk reagerar så för som det ser ut nu flyttar jag hellre till vårt grannland när jag är färdig med mina studier, tyvärr.
  Välfärden i Sverige måste förbättras rejält och det snabbt!

 27. Tragiskt att ni har det så. Vill bara säga tack för att ni kämpar på. Jag har alltid blivit otroligt bra omhändertagen när jag besökt akuten.

 28. Bra beskrivning om hur långt effektiviseringen inom vården de senaste åren förstört arbetsmiljön för vårdpersonalen. Jag tror att enda anledningen till att patientsäkerheten någorlunda har kunnat bevaras är genom de eldsjälar som kämpar varje dag. Så tråkigt att se hur många arbetskamrater, eldsjälar som vägrar ge upp, mår dåligt för sitt jobb, frustrerande för att de ber om hjälp och får svaret att effektivisera mer och efter ett tag går i väggen. Jag ser verkligen upp till Er sjuksköterskor som till en skitlön gör ett ovärderligt jobb varje dag. Kan hända att min arbetssituation som läkare är jämförbar vad gäller stressnivån men att stå ut med stressen och ansvaret till Er lön, efter Er långa utbildning, med så dålig löneutveckling, inflytande på arbetsplatsen och dåliga ersättningsmöjligheter för forskning och vidareutbildning förbluffar mig. En svenskutbildad ssk har den mest omfattande sjuksköterskeutbildningen i världen. Vi borde allihopa inse detta. Ni borde ha en sjukt mycket högre lön, bättre bemanning och inflytande på arbetsplatsen. Det är brist på usk, vilket medför usk får jobba stenhårt men då de inte räcker till måste ssk göra både usk och ssk-arbete. Eftersom läkaren har fått mycket mer administrativa uppgifter och det råder brist på läkare, läggs även många läkaruppgifter över på ssk. Ni blir därför överbelastade från båda håll. Jag jobbade som usk innan jag blev läkare, så det ligger inte i min natur att agera som kirurgen i Din beskrivning. Dock måste påpekas att jag många gånger verkar bara sitta vid datorn, när jag i verkligheten jobbar så effektivt jag kan med omfattande administrativa uppgifter som förr utfördes av läkarsekreterarna. Jag har erfarenhet av flera landsting, både höger och vänster styrda. Det är ingen större skillnad på arbetsmiljön. Jag har jobbat privat och i landstinget, egentligen ingen större skillnad där heller. Jag älskar mitt jobb, jag älskar hela vårdkedjan men jag hatar arbetsmiljön som den utvecklats. Den mest akuta åtgärden som behövs för vården är att satsa på personalen och i första hand Er ssk!

 29. Åh jag tycker så synd om er. Kom hit till Norge istället!! Här får du dubbel lön och mindre stress. 😉

 30. Jag hoppas verkligen våra politiker läser de här inläggen och verkligen sätter ner foten. Är detta dagens samhälle? Man blir mycket frustrerad. Många pratar om att få högre lön och visst lönen är viktig men att vara tillräckligt med personal och få känna arbetsglädje är minst lika viktigt.
  Det behöver rensas uppifrån i trappan för att bygga ”från golvet”

 31. Jag blir riktigt berörd av texten och känner igen att detta sker ofta på akuten tyvärr. Inte som sjuksköterska, utan som anhörig till patient och om patient. Det är långt ifrån rimligt och är en av sakerna som fått mig att ge mig in i politiken. Det har ju fungerat en gång i tiden, då går det att få det att fungera igen, än om inte bättre!

 32. Förändringen kommer inte förrän vi som är kvar slutar arbeta för de som försvinner. Vi måste sluta acceptera kränkade sommarpaket, sluta gå in dubbelpass och sluta springa för fem. Det beteendet gör enbart så att det inte syns någonstans hur uselt verksamheterna fungerar. Avvikelser måste skrivas på allt som kommer i underbemanningens kölvatten. Det är inte synd om cheferna, det är synd om folket på golvet som går hem med en gnagande känsla i magtrakten varje dag!

  Visst är det gott med några extra kronor i fickan men man ska orka glädjas åt dem med.

 33. All solidaritet till er som sliter i den vård som slaktats så hårt av nedskärningar. Sätt hårt mot hårt! Även om jag förstår att det är svårt i och med att ni förstås sätter patienterna i första rummet.

 34. Svenska sjukvården håller på att sparas sönder. Det göms bakom namn som effektivisering, omstrukturering, kvalitetssäkring med mer när det handlar om att spara bort viktiga delar av det som en gång kallats världens bästa sjukvård.
  Jag har arbetat i mer än trettio år som sjuksköt. Och hela tiden hört frasen” vi måste spara” eller ”det finns inga pengar” eller ” vi är inte effektiva nog”. Inte undra på att personal oavsett utbildning tröttnar och säger upp sig när upplevelsen är att man arbetar i motvind hela tiden. Arbetet i sig är ett bra arbete tycker jag, men förutsättningarna för att kunna utföra det på ett värdigt sätt är helt horribla. På olika vårdutbildningar lärs ut att man ska se hela människan. Detta fungerar inte alls i svensk sjukvård är min upplevelse. Tråkigt men sant. Nej säg upp er eller sätt hårt mot hårt. Jag kommer aldrig att ta en fast tjänst inom sjukvården igen någonsin.

 35. Jobbar på en mindre akutmottagning, dock med fler personal också nattetid ( 2 usk + 2 syrror på med och det samma på kir/ort. Denna har också triage och ledningsansvar v.b. Man har skrivit att också våra AT – doktorer har det slitigt och tufft vilket e helt sant! Tror att alla kategorier idag har en massiv press på sig med krav om slimmad organisation med LEAN – kedjan som svaret på allt! Aktuten ska ju också prioritera bland patienter: Vem kan gå till vårdcentral i morron? Vem måste tillses av doktor nu? Sårskadan – hur gammal e den? Missbrukare som kommer av olika anledningar x 5 denna vecka! STROKE – larmet går och man ska omprioritera ressurser – strax efter kommer ett ”prio 1 brsm”! ”Bemanningsfrågor ska tas lokalt i organisationen” svarar man från ledningen! HALLÅ!!!!! Vi har provat det – men med 9 vaktanser – > 30% – av styrkan fattas :(! Då ligger det på en annan nivå!!! Vi har skrikigt oss hesa genom åren och den hesheten botas inte med antibiotika mer!

 36. Åh vilket JÄTTEBRA inlägg om hur det faktiskt ser ut!!! JÄTTEBRA SKRIVET!!! Är såååå ledsen för att det ska behöva se ut såhär för dig och många med dig! =/ Ni gör ett helt FANTASTISKT jobb!!!

  Man skulle bara önska att nån från de högre posterna hamnade där, och behöver tas om hand av er när ni har fullt upp. Då kanske de fattar vad det handlar om! Det är HELT GALET!!!!! =(

  FANTASTISKT bra jobbat ialla fall!!!!
  Massor av styrke-kramar!!!!

 37. Bra skrivet!! Hemskt att verkligheten ser ut så här. I ett land där vi betalar mkt i skatt för att få en välfärd men pga besparingar och total respektlöshet av våra politiker så slits sjukvårdspersonal ut.
  Det är ingen lösning att läkare ska städa, eller att ssk ska göra usk jobb eller att en usk ska ersätta 2-3 usk!
  Våra politiker borde agera snart innan alla ssk och läkare flyt landet för bättre löner och arbetssituationer.
  All repekt till er läkare, ssk och usk

 38. Bra skrivet! Men verkligheten tyvärr visar att människolivet har inte något värde längre…

 39. Modigt att uttrycka hur din och andras arbetssituation ser ut. Det kunde lika gärna ha varit i äldreomsorgen, äldreboende, hemtjänst m.m. Filippa Reinfeldt borde vara på lakuten 1-2 veckor och se hur ineffektiv verksamheten blir och hur alla blir förlorare. Mvh. Bibbi skattebetalare

 40. ..det du skriver är helt rätt.. Rentut sagt för jävligt.. Politikerna förstår inte att vi arbetar med människor tills den dagen de själva blir sjuka.. Jag säger bara fjäska inte fördom låt de ligga i korridoren och vänta. Jag har jobbat i vården sedan 1979.. Inom akutsjukvården och akuten sedan 1986…sa upp mig på skitfin 2013 .. Hann inte gå på toa, äkta, dricka .. Ibland var man själv ssk när man satt vid ”boken” spindeln i nätet… Alla var upptagna, ser ringde på klockan inne på en sal, larmtelefon ringde .. Hjärtstopp om 5 min .. In på hjärtrummet, iordningställa allt som behövdes. Den andre ssk och USK : n stod på ett annat larm.. En anhöriga kom och undra när är det vår tur vår mamma har legat här snart i 6 timmar och väntat på läkare … Ja listan kan göras hur lång som helst. Tack och lov att jag sluta efter mina 15 år på natten heltid och många extrapass så orkar man inte hur länge som helst

 41. Under min mans sjukdomstid, hjärntumör/glioblastom grad 4, blev det ex antal besök på akuten Sahlgrenska för oss, då fick han anfall, problem med sköldkörteln, hjärnan svullnade etc etc ofta sent på dagen och framåt kvällen/natten. Hade inte jag funnits där, så hade det flesta gånger varit riktigt farligt för honom. Vid flertal tillfällen tog jag initiativ att hjälpa till med andra patienter, gamla som var förvirrade, hade ångest, behövde kissa etc. (är vårdutbildad) Mitt hjärta gick sönder av att nonchalera en människa som behövde en hand att hålla i. Jag låna hjärna ut min. Var enda gång var det så här. Jag såg och upplevde hur personalen gjorde sitt allra bästa, men de har bara två händer och kan bara var på en plats, hos den som var allra viktigast för stunden samt utföra alla de andra uppgifter de har sköta.
  Jag tänkte många gånger att det borde finnas volontärer på akuten. Särskilt på natten. Några som kunde gå runt till de som inte hade en anhörig att luta sig emot. Ofta handlar det om närvaro, att se och att höra. Finnas. Medmänsklighet. Så jag önskar en frivillig grupp, med god kunskap och med personligheter som kan låna ut sina hjärtan där det behövs i nattens ensamhet och behov av kontakt. Det hade gjort miljön lugnare både för personen, medpatienter och personal.

 42. Pingback: En sjuksköterska berättar om vårdkaoset på akuten 2014 | 4an Nyheter
 43. Pingback: En sjuksköterska berättar om vårdkaoset på akuten 2014
 44. Hej, tack för att Du ställer upp och ”syns” om detta allvarliga problem ”alla politiker” vill tysta ned. Detta pågår över hela landet, värre på vissa håll, ngt bättre på andra. Men sjukvårdsproffessionen går på knäna och patienter, människor dör i onödan… Skrota landstingen, behövs det verkligen 3500 landstingspolitiker i detta land och förmodligen långt över 100 000 byråkrater i deras följe? Låt pengarna gå direkt till vårdproffessionen istället. ca 30 skattekronor på 80-talet till sjukvård, idag en knapp tia?!! Är det vettigt? Vart går resten??

 45. Ni som jobbar inom vården får allt bita ihop. Statens finanser kan inte räcka till allt i vårt land och det sker omfördelningar hela tiden. Tror ni man på sjukhusen i krigszonerna i övriga världen klagar på lite arbetsbörda? Nej, de har andra problem exempelvis brist på läkemedel, vatten och fallande bomber.

  Ta er i kragen och inse att pengarna behövs på annat håll. Gå ner i lön så vi har råd!! Pengarna behövs bland annat för att vi som en rik nation skall kunna erbjuda flyktingar i Sverige (ca 84 000 st, beräknat för 2014) samma levnadsstatus som vi själva åtnjuter. Var finns er solidaritet? Vi borde alla upplåta rum, pengar och vår tid tid att ta hand om mångfalt fler. Gör plats för dubbelt så många på sjukhusen och ta hit de skadade från de krigshärjade nationerna! Det är mycket bättre än att hjälpa på plats! Vad väntar ni på?

 46. Pingback: En vård i upplösningstillstånd | Trewe's Blog
 47. Vill ändå flika in att det finns välfungerande akutmottagningar fortfarande, jag tycker jag är på en sådan på ett litet sjukhus. Jag är ensam primärjour på kirurgen före legitimation, med fantastiskt bakjoursstöd och härlig personal att samarbeta med. Ofta får jag slita hårt, telefoner som ringer och alla som rycker i mig, beslut fattas hela tiden, med tillhörande ångest som positionen för med sig. Är det nåt livsviktigt jag glömt? Kanske inte kissar eller dricker något på tio timmar i värsta fall. Försöker sätta gränser så jag själv inte blir inläggningafall. Men faktiskt känner jag glädje och tillförsikt varje gång jag går på ett jourpass. Vi hjälps åt, personal och läkare i team, skratt och allvar omvartannat. Det är trevligt att få hjälp när jag suturerar men jag klarar det själv också eller kanske kan slita in medicinjouren för att klippa tråd om hen inte har för många bollar i luften…. Så kan jag hjälpa hen tillbaka när det kniper på andra sidan. Torka spyor har aldrig blivit aktuellt- vi kan vara stressade men alla har fullt upp med sitt och mitt handlar mer om bedömningar, ordinationer och kanske springa till avdelningar. Det kan sysselsätta mig tillräckligt 17 timmar i sträck.

  Men jag känner igen beskrivningen från SU- skönt att lämna skeppet. Dålig ledning som ignorerar sina anställda. Vem kan känna arbetsglädje under de förutsättningarna? Till sist orkar inte personalen mer men det bryr sig inte ledningen om. Då betalar man hellre för lite god PR så tror man problemet är löst. Det får effekten att kulturen och klimatet på sjukhuset blir lidande. Imponerande att någon orkar jobba kvar, full förståelse för dem som flyr. Jag har flytt och kommer aldrig tillbaka!! Det ska vara roligt med akutvård!!!

 48. Jag är ensam sjuksköterska med ansvar för 12-14 patienter varenda natt. Vi har tillgång till en undersköterska som ska täcka hela avdelningen, dvs. 25-27 patienter. Det finns en jourhavande läkare att ringa vid akuta situationer, men de är oftast upptagna eller, vilket är ännu värre, helt ointresserade. Det gäller att hålla lägsta tänkbara nivå för att klara av natten. Det är vardag för mig! När jag gick på semester tog det en vecka innan jag var människa igen… innan jag slutade skaka…

 49. Klaga inte på läkarna! Det finns inga doktorer som sitter och dinglar med benen på akuten. De har fullt upp de också och ett stort ansvar som de tar. Vårdpersonal måste hålla ihop, stå enade mot de som har den faktiska makten att kunna ändra till det bättre. Håller vi på att sparka på varandra på golvet får vi ingen ändring till stånd. Jag har jobbat som läkare länge och har många monsterpass på akuten bakom mig och tyvärr också framför mig. Passen är tärande och extremt slitsamma för alla på golvet. För varje år som har gått har de blivit värre och värre. Vi läkare jobbar vissa pass upp till 17 timmar i sträck. Det var tänkt från början att vi skulle kunna gå i från och vila några timmar under de passen (för det kunde man göra förr). Nu får man sällan möjlighet att ens hinna med ett toalettbesök eller att få sätta sig ner några minuter för att dricka eller äta en smörgås utan man jobbar så att svetten lackar. Som doktor har man ju inte bara hand om det som kommer in på akuten, utan man har ju resten av sjukhuset med sjuka patienter att springa till nattetid. Påringningar från avdelningar, från ambulansen mm. Efter att ha jobbat riktigt hårt i 17 timmar i sträck och undet svår stress mår man inte bra kan jag lova. En lastbilschaufför får väl bara köra i 8 timmar i sträck……! Vi får fatta livsavgörande beslut när vi är så utmattade efter hårt och långvarigt arbete, att man kan likställa ens hjärnkapacitet med en riktigt tung fylla. Är det klokt?

 50. Tack mathilda för din berättelse, känner igen mig allt för väl. Får inte glömma att berätta om verkligheten, försr då kan förändring ske..

 51. Starkt av dig att våga tala om din och patienternas verklighet, hoppas chefer och beslutsfattare inte blundar utan vågar lyssna på dig/er och se sanningen i vitögat!!!!!

 52. Det jag funderar på när jag läser det du skriver. Varför ska du som ssk göra allt det du gör? En uska kan spola kateter, gå med damen på toaletten. m.m, Det gäller att använda resurserna på ett bra sätt. Sen är det alldeles för lite personal i vården. Har arbetat på barnsjukhus i flera år som uska. Ibland sa jag till chefen – ge oss en sondslang och sätt in en kateter så behöver vi personal inte ha mat eller kisspauser. Jag tröttnade på vården i Sverige och arbetar nu i Norge.

 53. Bra skrivet Mathilda. Jag kan inte argumentera med något annat. Du har sagt allt.
  Så är vården idag. Politekerna förstår inte vårt jobb. Hoppas de aldrig blir sjuka.

 54. Bra skrivet Mathilda, jag kan inte argumentera med något annat. Du har sagt allt. Vården är så idag horribelt. Politekerna förstår ingenting om vårt jobb. Tur att de aldrig blir sjuka.

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Lönecoachning

Känner du ibland maktlöshet i mötet med nuvarande eller ny arbetsgivare?
Bli coachad, ta kontroll över din utveckling och sikta mot drömjobbet!

Boka in dig nu!