Tolkningar

Skrivet av Tina Kall

28 februari 2014

Västbloggen

 

Rör mig runt i regionen och möter diverse arbetsgivarrepresentanter och det som slagit mig mer och mer den senare tiden är att Allmänna bestämmelser har med stormsteg tolkats om och betydelse har blivit en helt annan än den man från början hade tänkt.

 

Otaliga är exemplen jag stött/stöter på och de skulle kunna ta upp hela min blogg så jag lämnar det därhän. Ni har väl säkert egna exempel att referera till.

Vad beror detta fenomen på? En utav mina teorier är att avdelningschefer och enhetschefer etc. har fått uppdraget att koka soppa på en spik! Detta senare leder till att ordens betydelse i avtalet tolkas om och rättas efter behovet. Deras enda tillgång är befintlig personal. Självklart är detta spekulationer från min sida men min magkänsla har haft rätt förut.

 

Det mest irriterande fallet är att arbetsgivare sätter sig över lagar och till och med tolkar om dessa så att det ska passa ja inte verksamheten utan ekonomin! Förmätet i mina ögon att anse att man kan sätta sig över något som Sveriges riksdag beslutat, har det inte gått lite hybris i vad man tror sig ha rätt att göra då?

 

Är inte nog nog nu?

 

Det jag också tillräckligt ofta möter är även medlemmar som blivit tillsagda att detta gäller utav sina arbetsgivarrepresentant och trott på det. Sägs det tillräckligt många gånger ”sätter” sig informationen i verksamheten. Sägs informationen med tillräckligt myndig röst och säkerhet är det snart en sanning?

 

Hur motar man Olle i grind? Nå man behöver inte lära in hela Allmänna bestämmelser, Arbetsmiljölagen, Arbetstidslagen, Semesterlagen, Föräldralagen etc. men kunna lite utav de grundläggande principerna men framförallt veta var man hittar dem och eller vem jag kan fråga.

 

Man ska naturligtvis inte förutsätta att arbetsgivaren ”luras” men börjar magkänslan att brumma ta reda på om det stämmer. För hur ofta har din magkänsla haft fel?

 

Här finns lättillgänglig information åtminstone om arbetstid

 

https://www.vardforbundet.se/Om-Vardforbundet/Lokala-avdelningar/vastra-gotaland/Artiklar/Arbetstidsforum/

 

Vill man inte söka själv så varför inte kontakta din lokala förtroendevalde eller ring Vårdförbundet direkt 0771 – 420 420.

 

Sensmoralen i det hela. Säger någon något med tillräckligt bestämd röst och kroppshållning, se inte denna person som expert utan att själv veta.

 

Kunskap ger makt och säkerhet

 

Vi har skyldigheter men ta vara på dina/era/våra rättigheter också!

 

 

Tina K

 

 

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!