Västnytt hade den 17 februari ett reportage om hur städningen sköts på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Patienter drabbade av dålig hygien på sjukhus
Hur tänker informationsdirektör när han säger följande i Västnytts reportage?  ”Även om vi vet att sjuksköterskorna har mycket att göra, så accepterar vi inte att man hoppar över städningen.”

Ett erkännande av informationsdirektören: Sjuksköterskor har mycket att göra.
Men ingår det i sjuksköterskans uppgift att ha ansvar för städning också?
Vårdförbundet tycker att man ska använda rätt kompetens för arbetsuppgiften. Att städa upp efter olyckor,  ja det gör jag och mina kollegor. Men det vanliga underhållsstädandet, byte av smutsiga drapperier, städning av toaletter m.m.

Hittade en kommentar i Aftonbladets ledare den 17 februari under rubriken ”Alltid kvinnor som får städa toaletten”. Eva Francehll konstaterar: ”Det är inte konstigt att sjukhusen har svårt att rekrytera sjuksköterskor. Först ska de plugga i fyra år(SIC), sedan ska de ansvara för både omvårdnad och toalettstädning och det för en usel lön.”

Något har hänt de senaste åren.

När jag jobbade på avdelning så hade vi ”vår” städare. Hilka. En fantastisk människa som vi fikade och lunchade i hop med. Men framför allt hon var en av oss anställda på avdelningen.

I dag är städningen outsourcad.
Men inte till något privat vinstdrivande bolag som slarvar med städningen, utan till Västra Götalandsregionens egen service förvaltning: Regionservice.
Den förvaltning som ska ta hand om fastigheter, städ och övrig service till regionens sjukhus och förvaltningar.
När vår sjukhusledning förhandlar om städning så dividerar man med regionservice om vad som är att betrakta som rent.

Städningen av sjukhuset är ett problem som sjukhusledningen uppmärksammat och numer går man städronder för att följa upp städresultat. All heder åt biträdande sjukhusdirektören som tagit på sig detta och blivit sjukhusets städväktare!

Ingen skugga på de som städar våra sjukhus i dag! Jag känner dem vid namn som städar ”min” operationsavdelning och de gör ett jättebra jobb.

Man får vad man betalar för brukar det heta.
När våra städare var anställda på avdelningen så fick vi det!


Kommentarer

  1. Vi hade detta problem på kir i Skövde , jag filmade snusket-visade det för chef och reg service, när inget hände lämnade jag materialet till tv 4 nyheterna. Blev stort rabalder och efter många om och men har vi fått vår egna städerska som jobbar dagligen 7-16 och vi är supernöjda!!! Vi blir heller ej drabbade ekonomiskt, dom insåg vikten av rena toaletter mm. Detta är en superviktig fråga!!

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!