Grundlön och lösa ersättningar

Skrivet av Tina Kall

14 juni 2013

Västbloggen

Har under den senaste månaden varit ute bland medlemmar och diskuterat lön och de nya ersättningarna som kommer i kollektivavtalet Allmänna bestämmelser (AB).

Diskussionerna har inte allt för sällan hamnat i att vi får för dåligt betalt på obekväm arbetstid eller jourtid. I sak håller jag absolut med om detta! Mitt fokus är dock att istället höja grundlönerna! Speciellt nu när många av ersättningarna kommer vara procentuellt på grundlönen, vilket i sig är bra för då står de ju inte kvar och stampar på samma ställe i många år, utan följer grundlönen och detta utan långdragna och ibland resultatlösa diskussioner med arbetsgivarrepresentanter.

En annan anledning till att mitt fokus ligger på grundlönen då? Ja för det första är den i många fall ett skämt men i mitt fall handlar det även om att pengarna på kontot i alldeles för stor utrsträckning är lösa ersättningar. Detta känns rejält obekvämt för mig. Varför? Jo när som helst kan min arbetsgivare bestämma sig för att jag ska arbeta dagtid. Måndag till Fredag. Vad tusan blir det då för summa på kontot då? Ja inte är den stor i alla fall!  Då är det grundlönen minus skatt som gäller, hujedamig!

Nej nu lägger vi in en växel till för att få den grundlön vi förtjänar.  En högre grundlön kommer ge mig mångårigt högre ersättningar framgent, detta ökar på procenten på framtida lönerevisioner, semesterersättningar, sjukersättning, pension, jourersättning, beredskapsersättning ja listan kan göras längre.

En arbetstanke; det är bättre med typ 500 kr in på grundlönen än 5000 kr i engångsersättning för att flytta min semester. Efter ett par somrar har det ju blivit en ganska bra förbättring utav grundlönen. För det verkar ju inte som arbetsgivare runt om i landet klarar av att lära sig att planera för sommarsemestern, trots att semesterlagen funnits ett antal år nu (i sin nuvarande form 36 år) och faktiskt gäller oss inom sjukvården också.

Snart kanske arbetsgivare runt om i landet vaknar till liv och slår upp ”marknadsanpassade löner” och därmed förstår innebörden av desamma. Bristen på Vårdförbundets medlemmar på arbetsmarknaden är nu slående, eller är det så att Vårdförbundets medlemmar börjat rata snikna arroganta arbetsgivare? Nåja nu är det dags för arbetsgivare runt om i landet att börja konkurrera med varandra och erbjuda både högre löner och bättre arbetsmiljö för att få vakanta tjänster tillsatta. Det tåget ska vi hoppa på om det kommer in på perrongen!

Nej hellre högre grundlön än höga lösa ersättningar!

Stå på er innan någon annan gör det!

// Tina Kall

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!