Var är våra marknadsanpassade löner?

Skrivet av Robin Åberg

30 maj 2013

Västbloggen

Läs Anne Karins kloka  tankar!     //Robin

När sjuksköterskornas löner jämförs med jämförbara yrken, hamnar de allt som oftast avsevärt lägre. Arbetsgivarens förklaring brukar då vara att det är ”marknadskrafterna” som styr. De andra (ofta yrken där det arbetar flest män) måste få en högre lön för att det är brist, eller för att de privata betalar dessa högre löner.

Nu kommer en sommar där bristen på sjuksköterskor beskrivs som ”katastrofal”. Då skulle man kunna förvänta sig att ”marknadskrafterna” skulle ge en rejäl höjning avsjuksköterskelönerna.

Blir någon förvånad när det visar sig att så inte är fallet? Det som händer är att det delas ut lite ”fickpengar” till de som avstår från sin välbehövliga sommarsemester.

Det är ju inte så att det plötsligt kommer till en massa sjuksköterskor utan arbete som vill jobba under sommaren. De nya som kommer till på våren är de studenter som avslutar sin utbildning och förväntar sig en lön som motsvarar den akademiska utbildningsnivå de har. Ingen kan ha missat att de inte har fått ”marknadsanpassade löner” trots den akuta bristen.

Arbetsgivarens förklaring till de låga löneerbjudandena blir då plötsligt att man inte vill betala en högre lön för att det förstör den befintliga (låga) lönestruktur man har.

Någon som begriper??? Jag gör det inte – om det inte är så att arbetsgivaren inte tycker att sjuksköterskors kompetens inte är värd att betala för. I så fall måste vi alla fråga oss om vi vill ha en sådan arbetsgivare.

Anne Karin Höglund


Kommentarer

  1. Rädsla för löneglidning och inflation är det som styr. (enligt mig) Allt enligt den tillväxtbaserade ekonomins principer.

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Åtta måsten för hållbart yrkesliv

Att ha en bra arbetsmiljö, tillräckligt många kollegor med rätt kompetens och att kunna kombinera arbete och fritid är fullt rimliga krav i dagens arbetsliv. Vi har tagit fram 8 måsten som tillsammans bidrar till ett hållbart yrkesliv. Hur har du det på din arbetsplats?

Läs om våra 8 måsten!