Förberedd på sommarsemester 2013?

Skrivet av Tina Kall

3 april 2013

Västbloggen

Kommer sommaren 2013 att bli annorlunda än de somrar som redan flytt? Nej tyvärr inte, för redan nu  börjar det ramla in förslag på sommaravtal och så kallade sommarscheman. Det första som kom till min kännedom, kom redan i februari!!!!

Har det blivit för Vårdförbundets medlemmar som det under många sekler har varit för svenska bönder? Vi har ett arbete som svårligen går att anpassa till semesterlagen?

Min åsikt är att allt handlar om dålig planering. För snälla nån, det kan väl fortfarande inte komma som en överraskning att Vårdförbundets medlemmar också omfattas av semesterlagen? En lag som funnits sedan 1 juli 1938 och i dess nuvarande form sedan 1977!  Det som upprör mig mest av allt är att flertalet arbetsgivare tar lätt på semesterplaneringen. Om man skickar ut ”erbjudanden” redan i februari, har man verkligen gjort allt som står i ens makt att lösa vikariefrågan för sommaren då?

Nåja, nu kommer de i alla fall, alla ”erbjudanden” inför sommaren och alla är de helt grundade på arbetsgivarens uppfattning om ditt värde. Så varför inte fundera själv på ditt värde, så du är förberedd när ”erbjudandet” kommer. Vad är DU värd när du frivilligt ställs inför att jobba extra, bryta din semester, flytta semestern eller flytta din föräldraledighet? Sätt en prislapp och tacka nej om du inte är nöjd. Förhandla helst i förväg, det kan vara svårt att få igenom kraven när den extra tiden redan är gjord.

Jag hoppas att ni alla får en sommar som är hanterbar och jag hoppas att ni inte behöver göra tre personers jobb, att ni får ut er dygnsvila, veckovila och att ni får en låååång och skön semester.

Tina

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!