Dags att dra aprilrapporten

Skrivet av Gästbloggare

30 april 2019

Studentbloggen

Hej alla medlemmar!
Hoppas du njuter av de höga och somriga temperaturerna som har börjat infinna sig i stora delar av landet. Vi tycker att det är viktigt att du försöka stanna upp och njuta av solen och vårkänslorna mellan alla studier.  För är det något vi studenter har gott om nu på vårterminen så är det tentaplugg, det är som vanligt när en termin börjar närma sig sitt slut.

Medlemmarna Linda och Angelica skriver klart sina examensarbeten

Vissa av er kanske är på VFU, vissa kanske läser sina sista kurser innan det är sommarlov och vissa av er tar äntligen sin examen. Precis som för oss i Vårdförbundet Student händer det mycket nu, och vi i styrelsen har fått en idé! Vi kommer att börja skriva ett nyhetsbrev till er medlemmar en gång i månaden. Ett nyhetsbrev med uppdateringar som publiceras här på Vårdförbundets Studentblogg. Anledningen till detta är att vi vill att ni får information om vilka projekt vi jobbar med, vad vi försöker påverka och vilka frågor Vårdförbundet Student driver för er. Det här blir alltså studentstyrelsens första månadsbrev!

Under april har styrelsen haft fullt upp med diverse projekt men vi ska rada upp några framgångar vi har haft under månaden. Vi kickstartade april med en inspirationshelg i Stockholm. 15 studenter deltog under helgens olika workshops och föreläsningar. Ett hett ämne var som vanligt lön men vi pratade också Ehälsa, hur man som förtroendevald i Vårdförbundet kan påverka och Vårdförbundet Students synlighet bland medlemmar och i sociala medier. Vi hade en jätterolig helg tillsammans och vi i styrelsen hoppas att få träffa flera av er, och några nya på årsmötet nu i november! Eskil Bjørnstad, ledamot i studentstyrelsen,  närvarade på European Federation of Nurses Associations General Assembly i Bryssel den 10–12 april. Han representerade Vårdförbundet Student och lyssnade på diskussioner om budgeten kring European Nursing Research Foundation. Han deltog även i en kommitté som diskuterade sjuksköterskors kompetensförsörjning i Europa och hur olika länder försöker lösa den. Han tog upp till diskussion att man i Sverige anställer läkarstudenter istället för sjuksköterskor, samt att man till och med startar avdelningar utan sjuksköterskor. Det väckte starka reaktioner hos representanterna från de andra EU-länderna, som inte hade hört talas om några liknande situationer i sina länder. Andra ämnen som diskuterades var Ehälsa och de olika journalsystemen i de olika länderna. Allt från länder som Sverige, där man har väldigt många olika journalsystem, till länder där man har ett enhetligt journalsystem i hela landet.

I april är det dessutom en alldeles speciell dag,  Internationella biomedicinska analytikerdagen! Den firade vi 15 april bland annat genom att publicera intervjuer med färdigutbildade och blivande biomedicinska analytiker på Instagram och en del längre intervjuer på bloggen. Vi kommer även ha intervjuveckor i maj för att fira sjuksköterskans dag och i november för att fira röntgensjuksköterskans dag. I samband med yrkesdagen 15 april talade Sophia Godau, ordförande i styrelsen, på Medborgarplatsen i Stockholm under en manifestation för att öka biomedicinska analytikers synlighet i vården och för högre löner. Ni kan följa den internationella kampanj som drivs av studenterna på Karolinska Institutet på Facebook och Instagram under ”Inte under 28K – Nationell lönekampanj för biomedicinska analytiker” eller ”inteunder28kki”.

Styrelsen Vårdförbundet Student

Mycket har hänt denna månad och halva mandatperioden är över. Det har gått fort, vi har hunnit göra mycket och ännu mer ska hinnas med! Tveka inte att höra av er vid frågor och funderingar. Kom ihåg: Vi studenter är framtidens hälso- och sjukvård och tillsammans är vi starka!

Och så klart vill vi önska dig GLAD VALBORG! Det är studenternas högtid oavsett om du kör med eller utan färgrann overall idag. Hälsar Vårdförbundet Students styrelse

#vfstudent

 

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!